Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Galerija „Krug“: Izložba crteža i slika Živojina Žike Pavlovića

Galerija „Krug“: Izložba crteža i slika Živojina Žike Pavlovićatrg_fontane

Danas u galeriji „Krug“ Gradskog pozorišta s početkom u 19 časova biće otvorena izložba Živojina Žike Pavlovića, „Crteži i slike“. Autor izložbe i kataloga je dr Zoja Bojić a fotografija dr Bojan Jović.

Inače, ova izložba je prvi put organizovana u novembru 2018. godine u Institutu za književnost i umetnost u Beogradu u okviru naučnog skupa posvećenog radu reditelja i pisca Živojina Žike Pavlovića (1933-1998).

Tada je priređena manja izložba likovnih radova (u reprodukciji) ovog umetnika koji je ostavio ogroman trag u istoriji jugoslovenskog i srpskog filma (snimo je 15 filmova: „Buđenje pacova“, „Kada budem mrtav i beo“, „Zaseda“, „Crveno klasje“, „Zadah tela“) i značajan trag u istoriji književnosti (objavio je 32 knjige: „Lapot“, „Zid smrti“, „Flogiston“, „Sammlung“…).

Kao likovni umetnik bio je aktivan samo do 1956. godine, do svoje 23. godine života kada se posvetio drugačijim oblicima umetničkog izražavanja. U svom književnom delu „Azbuka“ naznačio je da su njegovi likovni prilozi u toj knjizi nastali u periodu između 1950. i 1956. Po svemu sudeći razlog zbog kojeg je prestao da slika je njegov drugi boravak u sanatorijumu na Golniku u jesen 1955. godine gde se lečio od plućnih bolesti. Poslednje likovno delo koje je sam umetnik datirao potiče iz 1956. godine.

Nakon izložbe s kraja prošle godine, u Institutu za književnost i umetnost, Pavlovićeva likovna dela su tokom januara i februara 2019. bila izložena u Biblioteci Milutin Bojić u Beogradu, zatim u martu u organizaciji SКC-a u Novom Sadu a u narednih desetak dana priliku da ih vide imaće ljubitelji umetnosti u Bečeju.

B.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *