Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Predsednik Srbije otvorio pogon za toplo cinkovanje: Ulaganje od 7,5 miliona evra

Predsednik Srbije otvorio pogon za toplo cinkovanje: Ulaganje od 7,5 miliona evratrg_fontane

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas novi pogon za toplo cinkovanje u okviru kompanije „Knott Autoflex YUG“.

Firma, u kojoj je u Srbiji zaposleno oko 700 ljudi, u vlasništvu je porodice Knott iz Nemačke, Knežev iz Bečeja i Has Sabo iz Mađarske.

U pogon za toplo cinkovanje na 4.000 kvadratnih metara uloženo je 7,5 miliona evra, a udeo države – Razvojne agencije Srbije – je 250.000 evra.

Prilikom svečanog otvaranja pogona predsednik Srbije je rekao da su on i funkcioneri države u Bečeju, „zato što smo onoliko malo koliko smo mogli da pomognemo zaista i pomogli“.

„Ono što je vrlo važno je da ljudi koji su investirali u Srbiju nastavljaju da investiraju u našu zemlju. To pokazuje da su zadovoljni uslovima, to pokazuje da smo napravili ambijent koji je dobar, pristojan i u kojem oni mogu dalje da zarađuju i u kojem naši radnici mogu da očekuju bolja primanja i bolji život za sebe i za svoju decu. Ja znam da će i oni – čim se pojavi konkurencija, a ima je, i biće sve više – i Knežev i svi drugi morati da razmišljaju kako i za koliko da povećavaju plate. Otići će radnici na neko drugo mesto. To je ono što donosi bolji život ljudima“, konstatovao je predsednik Srbije.

On je rekao da će u Vojvodini biti izgrađene brze saobraćajnice, te da će to upotpuniti ulaganja u privredu.
Vučić je rekao da je dogovoreno sa pokrajinskom vladom „da se napravi obilaznica oko Temerina, da biste mnogo lakše stizali do Novog Sada (…) Radićemo i veliku magistralu, brzu saobraćajnicu od Sombora preko Kule i Vrbasa, Srbobrana, preko Bečeja i Novog Bečeja do Kikinde. Bečej će bukvalno biti raskrsnica različitih puteva“.

Ambasador Nemačke Tomas Šib kazao je da je fabrika za toplo cinkovanje znak razvoja privrednih odnosa Nemačke i Srbije. „Reformski kurs Srbije usmeren je ka približavanju EU i mi ćemo ubuduće podržavati ulazak Srbije u EU“, rekao je Šib.

Generalni direktor „Knott Autoflex YUG“ Dragan Knežev rekao je da je godišnji kapacitet linije za toplo cinkovanje 20.000 tona a na prodaju će biti ponuđeno 14.000 tona. U pogonu je sada zaposleno 65 ljudi, a do kraja januara meseca trebalo bi da broj zaposlenih bude 82, jer će se umesto sadašnje dve, raditi u tri smene, rekao je Knežev.

Pogon za toplo cinkovanje je trenutno najsavremeniji u Evropi, a u skladu je sa svim zakonima o ekologiji i bezbednosti na radu u Srbiji i Evropi. Pogon nema nikakvih štetnih emisija niti otpadnih voda, a radna mesta su bezbedna i izolovana od proizvodnog procesa, saopšteno je novinarima.

Svečanosti su prisustvovali i vlasnik grupacije „Knott GMBH“ iz Nemačke Valentin Knott, vlasnik „Autoflex Knott“ iz Mađarske Šandor Has Sabo i pokrajinski i lokalni zvaničnici.

K.D.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *