Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Pokrajina zahteva od republike: Potrebni podaci o prihodima

Pokrajina zahteva od republike: Potrebni podaci  o prihodimatrg_fontane

Pokrajinska vlada zatražila je 21. oktobra od Vlade Srbije da obezbedi evidenciju o ostvarenju svih javnih prihoda na nivou opština, gradova i pokrajine Vojvodine.

„Bez sagledavanja naplate ovih prihoda na teritoriji pokrajine, a pre svega poreza na dodatu vrednost kao fiskalno najizdašnijeg prihoda u Srbiji, gubi se baza podataka neophodna za analize fiskalnog potencijala, kako jedinica lokalne samouprave, tako i Vojvodine”, navodi se u saopštenju za javnost sa sednice pokrajinske vlade.
Pokrajinska vlada je konstatovala da, kada je reč o ostvarenju javnih prihoda i primanja u Vojvodini u prvoj polovini ove godine, i dalje nije evidentirana naplata najizdašnijih budžetskih prihoda, kao što su prihodi od poreza na dodatu vrednost, akciza kod uvoza i carina, koji su ostvareni od poreskih obveznika čije je sedište na teritoriji Vojvodine.
Sve dok se to ne izmeni, pokrajinska vlada i građani Vojvodine neće raspolagati sa podacima koliko su građani i privreda pokrajine izdvojili za finansiranje rashoda na nivou republike, niti koliko je učešće pokrajine u ukupnoj naplati u republici, piše u saopštenju.
Dodaje se da je reč o fiskalno najizdašnijim prihodima, o čemu govori podatak da se samo od poreza na dodatu vrednost i carina ostvaruje gotovo polovina budžeta Srbije.
Prema podacima Uprave za trezor, u prvom polugodištu 2015. godine na teritoriji Vojvodine evidentirana je naplata javnih prihoda i primanja u iznosu od 159,2 milijarde dinara, što je za 5,5 milijardi dinara, ili za četiri odsto nominalno više od iznosa sredstava evidentiranog u prvom polugodištu 2014. godine, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da od toga budžetska sredstva su evidentirana u iznosu od 104,6 milijardi dinara i u odnosu na prvo polugodište 2014. godine povećana su za 5,3 milijarde dinara, ili realno za četiri odsto.
Od ukupno evidentirane naplate budžetskih sredstava na teritoriji Vojvodine u prvom polugodištu 2015. godine, budžetu Srbije pripalo je 69 milijardi dinara, što je za 4,7 milijardi dinara, odnosno šest odsto više nego u istom periodu 2014. godine, dok je u budžet Vojvodine usmereno 26,8 milijardi dinara pa su u odnosu na prvo polugodište 2014. godine, prihodi budžeta Vojvodine smanjeni za 2,6 milijardi dinara, odnosno za 10 odsto, piše u saopštenju.
Takođe, u prvom polugodištu 2015. godine, od smanjenja plata u javnom sektoru, u Vojvodini je ostvareno 1,8 milijardi dinara i ova sredstva su, u skladu sa zakonom, usmerena u republički budžet, navodi se u saopštenju.
Usled pada profitabilnosti 11 najvećih kompanija u Vojvodini, a pre svega Naftne industrije Srbije, fiskalno najveći realni pad je bio kod prihoda od poreza na dobit pravnih lica gde je zabeleženo smanjenje za 4,1 milijardu dinara, odnosno za 33 odsto, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *