Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Plemenite životinje na „ničijoj zemlji“: Šta se dešava u nekadašnjoj ergeli na Fantasu?

Šta se dešava u nekadašnjoj ergeli na Fantasu?(Fotografije: K.D.F.)

Na Fantastu, u zapuštenom prostoru za držanje konja, 29. jula bilo je uočeno devet grla, neka od njih su imala vidljive ožiljke na glavi, jedno je imalo sveže rane na vilici, a neka su bila veoma mršava i neuhranjena – rezime je novinarske posete kompleksu Fantast nadomak Bečeja tragom objave UG „Samo lokalno“ na društvenim mrežama.

„Samo lokalno“ je, naime, 28. jula na društvenim mrežama saopštilo da su to udruženje i njihovi partneri iz Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara (DZVM) tog dana policiji u Bečeju prijavili „NN lice koje svojim nemarom dovodi u opasnost zdravlje i život ovih konja na Fantastu. Zakon o dobrobiti životinja obavezuje svakog građanina da ovakve i slične pojave prijavi a institucije da reaguju, zaštite životinje a počinioce kazne. Čekamo hitnu reakciju policije u Bečeju, tužilaštva ali i nadležne za poslove veterine kako bi konji što pre bili zbrinuti. Otvara se još nekoliko pitanja, ko je, kome i za koliko novca izdao ovaj prostor za držanje konja ako se zna da je celo zdanje u korovu, ruinirano, predmet stalnih krađa, prebacivanje odgovornosti sa jednih na druge jer je status zdanja nerešen?“.

Dan kasnije je opštinski odbor DZVM izdao saopštenje slične sadržine navodeći da su konji na Fantastu mršavi, bolesni i vidi se da se ne vodi računa o njima.

Po nekima, navodi DZVM, postoji mogućnost da se dogodilo i ilegalno držanje životinja.

„I ovim putem pozivamo državne organe, nadležne u pokrajini, čelnike opštine Bečej, vlasnika konja da učine sve da se konji sačuvaju, te da stvore pristojne uslove za odgovorno držanje životinja“, saopšteno je iz bečejskog odbora DZVM na društvenim mrežama.

Redakcija Bečejskog mozaika 29. jula uputila je pitanje Policijskoj upravi Novi Sad o tome šta je policija preduzela ili će da preduzme u vezi sa prijavom o eventualnom neadekvatnom držanju konja na Fantastu.

Do trenutka pisanja ovog teksta, 31. jula, policija nije odgovorila na pitanje.

Predsedniku opštine Bečej takođe 29. jula su upućena pitanja u vezi sa eventualnim neadekvatnim držanjem i brigom o životinjama na Fantastu, o tome ko drži konje tamo, ko je dao dozvolu za to, da li će biti obavljen inspekcijski nadzor nad uslovima držanja tih životinja, te o tome ko obavlja obezbeđenje kompleksa Fantast u ime opštine Bečej kojoj je taj kompleks poveren na čuvanje.

Na pitanja nije odgovorio predsednik opštine već je odgovor redakciji poslat sa imejl adrese načelnika Opštinske uprave u kom je navedeno da je „Opština u obavezi da pruža fizičko obezbeđenje dvorca sa pratećim pomoćnim objektima. Ne upravlja kompleksom niti odlučuje o davanju u zakup objekata u kompleksu. S tim u vezi ne poseduje informacije ko je i na koji način dao u zakup (ako je uopšte pod zakupom) ’ergelu’. Naša inspekcije nije nadležna za sprovođenje ikakvih radnji po pitanju dobrobiti životinja, nadležna je pokrajinska veterinarska inspekcija“.

Do 31. jula iz lokalne samouprave nije bilo odgovora na pitanje ko trenutno obavlja obezbeđenje kompleksa Fantast u ime opštine Bečej.

Podsetimo da je kompleks Fantast Republička direkcija za imovinu krajem juna 2021. godine poverila opštini Bečej na čuvanje do okončanja postupka restitucije.

K.D.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *