Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Problemi s besplatnim udžbenicima za bečejske đake: Ministarstvo prosvete neće isporučiti udžbenike

Ministarstvo prosvete neće isporučiti udžbenike

Đaci osnovnih škola u opštini Bečej koji imaju pravo na besplatne udžbenike, knjige nisu dobili, niti će dobiti od nadležnog Ministarstva prosvete. Kako će i da li će deca ostvariti pravo na besplatne udžebenike zasad se na zna. Prema nezvaničnim informacijama, oko 700 učenika bečejske opštine nema iz čega da uči.

Po podacima redakcije Bečejskog mozaika svaka osnovna škola u Bečeju je pre nekoliko dana dobila imejl iz opštine da lokalnoj samoupravi u što kraćem roku dostavi podatke o količini besplatnih udžbenika na koje njihovi učenici imaju pravo.

Pretpostavlja se da su ti podaci potrebni lokalnoj samoupravi kako bi nabavila udžbenike za đake kojima to pripada, mada se nadležni iz opštine Bečej još uvek nisu oglasili o ovom problemu.

Pravo na besplatne udžbenike imaju učenici iz socijalno/materijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći), učenici koji osnovnoškolsko obrazovanje stiču po individualnom obrazovnom planu, uključujući i IOP 3, učenici sa invaliditetom i smetnjama u razvoju, učenici koji obrazovni rad ne ostvaruju po IOP-u, a kojima je potrebno prilagođavanje, učenici iz porodica u kojima je troje i više dece u sistemu obrazovanja i vaspitanja, učenici iz porodica u kojima je nosilac roditeljske brige samo jedan roditelj, učenici koji boluju od retke bolesti i učenici koji ostvaruju pravo na tuđu negu i pomoć.

Podsetimo da su svim školama u aprilu mesecu sistem Dositej isporučio informaciju da je njihova prijava za besplatne udžbenike primljena, ali opština Bečej – kao i neke druge opštine – ne nalazi se na spisku opština kojima će besplatni udžbenici biti isporučeni u režiji Ministarstva prosvete.

Ministarstvo prosvete pre nekoliko dana na pitanja redakcije Bečejskog mozaika odgovorilo da „dopisom Ministarstva prosvete potraživane su informacije od svih jedinica lokalne samouprave da dostave podatke da li su donele odgovarajuće odluke o finansiranju i sufinansiranju nabavke i dodele udžbenika i priručnika, u skladu sa članom 10. Zakona o udžbenicima i da o tome blagovremeno obaveste Ministarstvo prosvete. Kako opština Bečej nije dostavila nikakav odgovor ni u ponovljenom zahtevu da se izjasni, nakon telefonskog razgovora sa zaposlenima iz opštine Ministarstvo je dobilo informaciju da će opština Bečej finansirati udžbenike za sve učenike osnovnih škola na svojoj teritoriji, te nije ni bila predviđena za nabavku besplatnih udžbenika od strane Ministarstva prosvete, a kako bi se izbeglo pojavljivanje ‘duplih’ udžbeničkih jedinica“.

Danas je jedan roditelj iz Bečeja čije dete ima pravo na besplatne udžbenike, od Ministarstva prosvete je dobio odgovor takođe na pitanja o sudbini besplatnih udžbenika, iz kog je jasno da besplatne udžbenike za bečejske đake ministarstvo neće obezbediti.

U odgovoru ministarstva roditelju, između ostalog se navodi: „Ministarstvo prosvete dobilo je informaciju od predstavnika Opštine Bečej da će, na sopstvenoj teritoriji, biti finansirani udžbenici za sve učenike osnovnih škola. Imajući u vidu navedeno, napominjemo da nakon realizacije procesa javne nabavke od strane Ministarstva prosvete nije naknadno moguće menjati same količine udžbeničkih jedinica i isporučivati iste u vidu dodataka“.

K.D.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *