Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Predsednik opštine Bečej: Besplatni udžbenici do 9. oktobra

Besplatni udžbenici do 9. oktobraŠkola „Petefi Šandor“ (Ilustracija: K.D.F)

Opština Bečej će obezbediti besplatne udžbenike za učenike od drugog do osmog razreda osnovnih škola, koji imaju pravo na to, a koji do 3. oktobra nisu dobili knjige koje je trebalo da obezbedi Ministarstvo prosvete.

Lokalna samouprava će za udžbenike za oko 700 đaka obezbediti nešto više od 8 miliona dinara i udžbenici će biti isporučeni do sledeće srede (9. oktobra), suština je video obraćanja predsednika opštine Vuka Radojevića, koji je juče uveče oko 19 časova medijima uputio član Opštinskog veća zadužen, između ostalog i za informisanje, David Tufegdžić.

U mejlu Tufegdžića, koji je dostavljen medijima, navodi se da „imajući u vidu poluinformacije koje su se pojavile u bečejskoj javnosti, pre svega na društvenim mrežama, opština Bečej ima obavezu da upozna javnost sa stvarnim stanjem stvari o nabavci udžbenika za učenike osnovnih škola, od drugog do osmog razreda, koji ostvaruju pravo na to“.

Pravo na besplatne udžbenike imaju učenici iz socijalno/materijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći), učenici koji osnovnoškolsko obrazovanje stiču po individualnom obrazovnom planu, uključujući i IOP 3, učenici sa invaliditetom i smetnjama u razvoju, učenici koji obrazovni rad ne ostvaruju po IOP-u, a kojima je potrebno prilagođavanje, učenici iz porodica u kojima je troje i više dece u sistemu obrazovanja i vaspitanja, učenici iz porodica u kojima je nosilac roditeljske brige samo jedan roditelj, učenici koji boluju od retke bolesti i učenici koji ostvaruju pravo na tuđu negu i pomoć.

O tome zašto Ministarstvo prosvete nije obezbedilo besplatne udžbenike, predsednik opštine je u videu prosleđenom medijima rekao da je došlo do nesporazuma.

Naveo je da Ministarstvo prosvete obezbeđuje sredstva za besplatne udžbenike, te da se u februaru ove godine obratilo opštini Bečej s pitanjem o tome da li će opština da finansira besplatne udžbenike. „U tom trenutku, opština nije imala donetu odluku i nije je mogla dostaviti. U maju je doneta odluka o besplatnim udžbenicima za đake prvake, i to je dovelo do nesporazuma. U septembru, nakon što je aktiv direktora škola obavestio lokalnu samoupravu da deca iz ovih kategorija nisu dobila besplatne udžbenike, opština je reagovala. Obezbedili smo nešto više od 8 miliona dinara i pronašli model koji poštuje zakonsku regulativu kako bismo kao opština kupili neophodne udžbenike za svu decu od drugog do osmog razreda”, rekao je predsednik opštine.

Prema njegovim rečima svi udžbenici će biti obezbeđeni do naredne srede.

Podsetimo da je redakcija Bečejskog mozaika ranije kontaktirala Ministarstvo prosvete o situaciji sa besplatnim udžbenicima.

Ministarstvo je navelo da je „dopisom Ministarstva prosvete potraživane su informacije od svih jedinica lokalne samouprave da dostave podatke da li su donele odgovarajuće odluke o finansiranju i sufinansiranju nabavke i dodele udžbenika i priručnika, u skladu sa članom 10. Zakona o udžbenicima i da o tome blagovremeno obaveste Ministarstvo prosvete. Kako opština Bečej nije dostavila nikakav odgovor ni u ponovljenom zahtevu da se izjasni, nakon telefonskog razgovora sa zaposlenima iz opštine Ministarstvo je dobilo informaciju da će opština Bečej finansirati udžbenike za sve učenike osnovnih škola na svojoj teritoriji, te nije ni bila predviđena za nabavku besplatnih udžbenika od strane Ministarstva prosvete, a kako bi se izbeglo pojavljivanje ‘duplih’ udžbeničkih jedinica“.

Inače, svim školama je u aprilu mesecu sistem Dositej isporučio informaciju da je njihova prijava za besplatne udžbenike primljena, ali opština Bečej nije na spisku opština kojima su besplatni udžbenici isporučeni o trošku države.

K.D.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *