Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Pártatlan-e a Prosperitati Alapítvány? – Országok, pártok, pénzek, állampolgárok

Pártatlan-e a Prosperitati Alapítvány? – Országok, pártok,  pénzek, állampolgároktrg_fontane

A Prosperitati Alapítvány január végén közzétette a pályázatait. Március 31-ig a következő kategóriákban lehet pályázni: falusi házak vásárlása, eszközbeszerzés, szabványok bevezetése és működtetése, turisztikai fejlesztések, fóliasátras növénytermesztéshez szükséges felszerelés beszerzése, tenyészállatok és méhek vásárlása, jégvédelmi hálók beszerzése, mezőgazdasági gépek és kapcsolható eszközök beszerzése, mezőgazdasági kultúrák öntözése és az öntözőrendszerekbe való beruházás, többéves ültetvények telepítése.

Diszkriminatív megkötés, hogy a pályázatokon való részvétel alapfeltétele, hogy a pályázónak a szerb mellett magyar állampolgársággal is kell rendelkeznie.
Nos, mi a Prosperitati Alapítvány? Az alapítvány honlapján ez áll: „A Prosperitati Alapítvány vajdasági magyar regionális és közösségfejlesztési alapítványként egy önkéntes, nem kormányzati és non-profit alapítvány, amely meghatározatlan időre alakult közhasznú célok jótékony elvégzésére. A Prosperitati Alapítvány egyik fő célja a vajdasági magyar közösségek gazdasági- és térségfejlesztési stratégiájának az életre hívása“. A bevezető leírás a honlapon A vajdasági magyar közösségek terület- és gazdaságfejlesztési stratégiája című dokumentum bevezetőjével folytatódik. A dokumentumot a VMSZ dolgozta ki.
A Becsei Mozaik már akkor, amikor a magyar kormány tavaly novemberben bejelentette, hogy 50 milliárd forintot ad a szerbiai partnerének számító Vajdasági Magyar Szövetségnek gazdasági programja megvalósítására, megfogalmazta, hogy nem okos dolog bármilyen pártra bízni a pénzosztást, merthogy félő, az osztás nem lesz pártatlan.
Nos, ez a feltételezés időközben egyre inkább valósággá válik, hiszen aki bekukucskál a Prosperitati Alapítvány honlapjára, láthatja, hogy nem is olyan „független szakmai testületről“ van szó, ahogy annak idején Pásztorék ígérték, ugyanis amellett, hogy a testület ügyvezetője VMSZ-es, az igazgatóbizottságának öt tagjából három bizonyíthatóan VMSZ-es. Az ügyvezető Juhász Bálint, a VMSZ elnökségi tagja, a párt korábbi alelnöke (2007-2011 között), jelenleg a tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és Nemi Egyenjogúsági Titkárság VMSZ által delegált titkárhelyettese. Az alapítvány igazgató bizottságának elnöke Nagy Imre, a VMSZ tagja, a VMSZ temerini egyéni tartományi képviselőjelöltje a 2012-es választásokon.
Ezek az adatok nem szerepelnek az alapítvány internetes oldalán. Mármint a VMSZ-tagság emlegetése.
Czinkóczi Sándor szintén a pártos pénzelosztásról írt február 4-én a 444.hu oldalon, mondván, hogy „már eleve meglepő volt, hogy egy politikai párt egyszerre fog felelni a pénzek kifizetéséért és a támogatások felhasználásának ellenőrzéséért is. Annak ellenére, hogy milyen nagy összegről van szó, a magyar kormány nagyon laza feltételekkel bízta rá Pásztor István pártjára a pénzt“.
Czinkóczi továbbá leszögezi: „A kifizetéseket irányító intézmény kialakítását is a VMSZ-re bízták. Ennek működését viszont a következő három évben a magyar költségvetés állja majd. Mellette a pártnak kell kineveznie azt az ellenőrző testületet is, ami a pénzek szabályos felhasználására figyel majd. A pályázatok kiírására létrehozták a Prosperitati Alapítványt, aminek a honlapján februárban már megjelentek az első pályázatok is. Az alapítvány vezetőinek kiválasztásakor a VMSZ-nek sajnos nem nagyon sikerült túljutnia a saját káderlistáján. Ahhoz képest, hogy Pásztor István egy novemberi interjújában még arról beszélt, hogy a pénzt nem a VMSZ fogja kezelni, hanem egy olyan intézményrendszer, amely az ide vonatkozó döntéseket meghozza, a Prosperitati ügyvezetőjének kapásból a párt egyik elnökségi tagját, Juhász Bálintot nevezték ki“. 

Becsei iroda

A Prosperitati Alapítványnak Becsén is van irodája, a Zöldfás utca 21-es szám alatt, az ügyfeleket hétfőtől péntekig 9 és 15 óra között fogadják.

VMDK-közlemény

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) sajtószolgálata február 2-án Becsén keltezett sajtóközleményében reagált a gazdaságfejlesztési pályázatokkal kapcsolatban. „A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége olyan információk birtokába jutott, miszerint máris durva visszaélések tapasztalhatóak a magyarországi adófizetők pénzéből megvalósuló vajdasági gazdasági- és vidékfejlesztési pályázat kapcsán. Még meg sem száradt a tinta a pályázati felhíváson, máris megjelentek a terepen olyan személyek, akik jó üzletet vélnek felfedezni a pályázni kívánó, a bürokrácia útvesztőjében járatlan, egyszerű emberek megtévesztésében. Felismervén a pályázati kiírások által kért dokumentumok sokaságának elrettentő tényét, olyan személyek jelentek meg Óbecse Község területén, akik a párttagságukra és a párton belüli kapcsolatrendszerükre hivatkozva kínálják segítségüket a pályázni kívánó kisiparosoknak, vállalkozóknak, földműveseknek. `Mindössze` ötven eurót kérnek cserébe azért, hogy felírassák őket a magyarországi pénzekből megvalósuló vajdasági gazdaság- és vidékfejlesztési pályázaton való részvételi listára, illetve nyertes pályázatokat ígérnek, ami után további tíz százalék jutalmi pénzt kérnek a pályázaton elnyert pénzösszegekből. A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége felhívja a pályázni kívánók figyelmét arra, hogy ne dőljenek be az ilyen próbálkozásoknak, annál is inkább, mert a pályázati kiírás értelmében csak egyéni és személyes jelentkezéseket fogadnak el“, áll a VMDK közleményében.

B.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *