Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

A Magyar Kultúra Hete – Hidak vagyunk egymás felé

A Magyar Kultúra Hete – Hidak vagyunk  egymás felétrg_fontane

A községi önkormányzat és a község kulturális intézményei szervezésében tartották meg április 22-e és 26-a között a Magyar Kultúra Hetét. A rendezvény védnöke Magyarország belgrádi nagykövetsége volt.

Az eseménysorozat ünnepélyes megnyitóját április 22-én tartották a Népkönyvtárban, ekkor nyitották meg a Hidak-korok-Budapest című fényképkiállítást is. A megnyitón Vuk Radojević polgármester kiemelte, hogy a községi önkormányzat örül annak, hogy bemutathatja a nem magyar anyanyelvű polgároknak is a magyar kultúra egy részét. Knézi Péter, a községi képviselő-testület elnöke hangsúlyozta a kapcsolat fontosságát az emberek és a két nemzet között. „Mi, vajdasági magyarok, ugyanúgy hidat képezünk, mint ahogyan a kiállított fényképeken látható budapesti hidak. Nem acélszerkezettel, hanem minden nap lélegző, gondolkodó, szívvel és lélekkel gondolkodó emberek képezik ezt a hidat, ami kapcsolatot teremt úgy anyaországunk, ezáltal nemzetünk, mind pedig az otthonunk között. Óbecse annak a szerencsés körülménynek köszönve, hogy fele-fele arányban él itt a két nemzet, a szerb és a magyar, nagyon sok olyan lehetőséget kap és kapott eddig is, amely az ilyen felosztottságra épül. Ennek a hétnek is az az üzenete, hogy még jobban mód van rá, hogy ismertessük polgártársainkkal azt a nemzetet és azt a kultúrát, amelyhez tartozunk”.
Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete magyarul és szerbül is szólt a közönséghez. Elmondta, hogy a szerb és a magyar nép megkezdett megbékélési folyamatához a mikroközösségek apró lépéseivel vezet az út. „A kultúra a népeket összehozó tényező, amely egymás megismerésével kezdődik. Az egymás megismerése és az egymáshoz való közelítésünk, a népeink közelítése egy nagy projektum, amely egymás tiszteletéhez vezet”.
A Magyar Kultúra Hetén a Városi Színházban magyar filmeket vetítettek szerb nyelvű felirattal, a Népkönyvtárban Pero Zubac költő Radnóti, testvérem címmel tartott előadást, illetve a gyerekek mézeskalácsot készíthettek és díszíthettek. Április 26-án dr. Ranko Rajković a kétnyelvűség jelentőségéről beszélt az iskoláskor előtti és a kisiskoláskori nevelésben és oktatásban, a rendezvénysorozatot pedig a Petőfi kultúrkörben Vujity Tvrtko, Pulitzer-emlékdíjas riporter filmvetítéssel egybekötött közönségtalálkozója zárta.

Erer

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *