Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Nova godina: Vreme za poklone

Nova godina: Vreme za poklonetrg_fontane

Zvončići, tračice, šljokice, zvezdice, pahuljice, lampioni, svećice ili lampice su „stvarčice“ koje se nalaze na granama prirodnih ili veštačkih jelki, a pod jelkom su paketići i poklončići. To je slika koja se može videti gotovo u svakom domu pred Novu godinu. A Nova godina je prvi dan početka novog ciklusa, pa je zbog toga svi očekuju s radošću, praveći šljašteću, vrcavu, veselu atmosferu nadajući se boljoj godini.

Novu godinu slave svi, doduše ne raduju mu se istog dana, jer jedni poštuju lunarno računanje vremena, a drugi solarno.
Narodi koji vreme određuju prema Mesecu imaju lunarnu Novu godinu, koja je promenljivog datuma i ona se slavi na dan mladog Meseca u februaru, dok narodi koji „poštuju“ solarno računanje vremena, imaju stalno utvrđen datum. U današnje doba većina zemalja je prihvatila računanje vremena po gregorijanskom kalendaru: početak Nove godine je 1. januar.
Dolazak Nove godine je praznik dobrog raspoloženja, druženja, veselja, lepih želja i čestitki, zdravica, bogatih trpeza i poklona. Podjednako joj se raduju i mladi i stari, oni koji poklone očekuju i oni koji ih biraju i spremaju za nekog posebnog.
Praksa novogodišnje proslave nalaže ispraćaj stare i doček Nove godine 31. decembra tradicionalnim okupljanjima u krugu porodice i prijatelja, u svečanoj odeći s posebnom brigom o izgledu, u posebno ukrašenom enterijeru i eksterijeru, uz odbrojavanje, vatromet, zdravice, šampanjac…
Slavljem čovek želi da uprkos svemu vrati sebe početnom optimizmu i smislu. Želi da prvi dan godine provede srećno, s verom da će svi dani u nastupajućoj godini biti srećni i berićetni.

Priredila LJ.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *