Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Októbertől december közepéig – Földművesek összeírása

Októbertől december közepéig – Földművesek összeírásatrg_fontane

A Köztársasági Statisztikai Intézet október 1-jétől december 15-éig fogja lefolytatni a mezőgazdasági összeírást Szerbia Köztársaság területén.

Lapzártáig már megtörtént az összeírók kiválasztása, akiknek a következő alapkövetelményeknek kellett megfelelniük: szerb állampolgárság, nagykorúság, legalább négyéves középiskolai végzettség, jó terepi ismeretek (a jelöltnek ott kell élnie vagy dolgoznia, ahova összeírónak jelentkezett), illetve nem folyik ellene nyomozás, nem emeltek ellene vádat. A kiválasztáskor, állt a Statisztikai Intézet felhívásában, azoknak a jelölteknek lesz előnyük, akik a mezőgazdasági szakmában szereztek végzettséget, és akik részt vettek a lakosság, a háztartások és lakások összeírásában 2011-ben vagy a Köztársasági Statisztikai Intézet más statisztikai kutatásában (mint véleménykutatók) az utóbbi három évben.
Azoknak a jelölteknek a képzését és tesztelését, akik bejutottak a kiválasztás szűkebb körébe, szeptemberben tartották meg, s a képzést követően került sor az összeírók végleges kiválasztására.
Érdekes, hogy a Statisztikai Intézet nem látta elő, hogy az összeírók esetében az adott községben/városban hivatalos használatban levő nyelv ismerete is feltétel legyen. Érdekes és felháborító, hiszen a földműves népesség körében sokan vannak, akik nem beszélik az államnyelvet (az már más téma, hogy ez elfogadható dolog-e).
Becse község területén az összeírók lapzártakor még nem végleges listája arról „tanúskodott“, hogy a környezet nyelvének ismerete valóban nem fontos. A község területén ugyanis, helyi közösségekre lebontva, valószínűleg 58 összeíró fog dolgozni.
Péterrévén 13 összeíró lesz, közülük, a nevük alapján ítélve, öten tudnak magyarul.
Becse városban a tervek szerint 28 összeíró fog dolgozni, közülük mindössze heten tudhatnak magyarul a nevük alapján ítélve.
Bácsföldvár területére 13 „népszámlálót“ láttak elő, közülük öten tudhatnak magyarul, a két-két mileševói és pecesori összeíró esetében pedig valószínűleg csak egy, illetve egy sem tud magyarul.
Az összeírás célja, hogy felmérjék a mezőgazdaság helyzetét, a tervek szerint az információk segítik majd a politikusokat abban, hogy kidolgozzák a mezőgazdasági stratégiákat, az összeírásnak köszönhetően a földművesek jobban tervezhetnek majd, pályázati információkhoz juthatnak, stb.
Arról nem szól a fáma, hogy mi lesz az aszálykárral (ámbátor ezt a problémát nem is a földműves-népszámlálásnak a dolga orvosolni), s hogy van-e kedvük a földműveseknek részt venni az összeírásban, amikor kisebb gondjuk is nagyobb annál, hogy holmi kérdésekre válaszoljanak.

F.D.K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *