Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Évadzáró a Petőfi kultúrkörben – Díjak, érdekes műsorok, gyarapodó tagság

Évadzáró a Petőfi kultúrkörben – Díjak, érdekes műsorok, gyarapodó tagságtrg_fontane

„Nehéz, de sikeres évad van mögöttünk, azonban nem kell panaszkodnunk, és egyszerre tölt el bennünket a fáradtság és a büszkeség. A Petőfi kultúrkör mindig azt a célt tűzte ki, hogy erősödő, gyarapodó, fejlődő egyesület legyen, amelynek sorsát mi magunk alakítjuk.

A Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából többéves álmunk valósult meg, amikor március 15-én felavattuk Vajdaság első egész alakos Petőfi szobrát az épület előtt. Büszkék vagyunk arra, hogy a költő nevét viselő egyesületünk és általános iskola között kapott helyet a szobor, azon a helyen, amely az itt élő magyaroknak rendkívül fontos“, jelentette ki Ricz Róbert, a kultúrkör elnöke az évadzáró műsor után, amelyet június 17-én tartottak meg telt ház előtt.
A kultúrkör elnöke szerint nagyon jó dolog, hogy az egyesület tagsága egyre gyarapodik: „Mi, akik művelődéssel foglalkozunk, azt gondoljuk, hogy ez egy csodálatos varázslat. Kapunk is ilyen visszajelzéseket. Elsősorban a gyerekektől és fiataloktól, akik minden este megtöltik próbatermeinket, fellépésekre járnak, öregbítik egyesületünk hírnevét. Úgy gondoljuk, hogy ezzel részesei lehetünk egy kicsit a nevelésüknek”.
A több mint kétórás évadzáró műsorban az egyesület minden tagja színpadra lépett, bemutatta az év során készült produkciókat. A kultúrkör előcsarnokában a Szendrey Júlia kézimunkacsoport és a fennállásának 10. évfordulóját a múlt szombaton ünneplő Szivárvány festőcsoport tagjainak a munkái voltak láthatók.
A Petőfi Sándor kultúrkör tavaly augusztusban, Óbecse napja alkalmából községi díjban részesült. A díj egyik kezdeményezője Knézi Péter polgármester volt, aki az évadzárón az egyesületben folyó munka fontosságáról beszélt.
Emlékeztetőül: a most zárult évadban sok programot készítettek, illetve láttak vendégül az egyesület tagjai. Augusztus elején egyhetes drámatábort szerveztek a csongrádi Múzsa Alapfokú Művészetoktatási Intézménnyel, majd következett a Szent István-napi rendezvény, amikor mintegy tízezer ember ünnepelt a két nap alatt. A szeptembert a kézimunkázók teadélutánjával kezdték, majd a Gyermekhét alkalmából rajzkiállítást szerveztek és különböző foglalkozásokat tartottak, továbbá Körmöci Petronella és Kálló Béla szabadkai színészek előadását látták a gyermekek. Októberben Krizsán Szilvia előadását láthatta a közönség, majd nemzetközi népzenei fesztivált tartottak. Megszervezték a hagyományos Tolerancia-napi rendezvényt, majd a 8. Ricsajnak adott otthont az egyesület, s a szegedi Csörgősipka Vándorszínház tagjait látta vendégül. Az énekirodalom gyöngyszemei címmel komolyzenei hangversenyt is szerveztek a kultúrkörben, majd továbbképzést tartottak tanítóknak. Ezután táncház, karácsonyi kiállítás, adventi irodalmi és képzőművészeti pályázat következett, karácsonyi foglalkozásokat, továbbá karácsonyköszöntőt tartottak. A 2012-es év kezdetén megünnepelték a Magyar Kultúrkör Napját és a Petőfi kultúrkör születésnapját, Polgármesteri- és Farsangi bált szerveztek, de volt maskarádé, húsvéti foglalkozás, majd a Magyar Költészet Napja alkalmából szervezett műsor. Májusban Böjte Csaba tartott előadást, de volt táncest is, anyák-napi pályázat, végül pedig a Kőketáncon több mint 1300-an voltak a kultúrkör vendégei.

Janicsák Veca és Keresztes Ildikó a sztárvendégek

A Petőfi kultúrkör augusztus 17-én és 18-án szervezi meg Szent István-napi rendezvényét. Az első napon a Csongrádi Fúvószenekar muzsikál majd, illetve a kenyérszentelésre kerül sor. A pénteki műsorban Guzsvány Izabella, valamint a a budapesti Magma Tűzszínház lép fel. Ezen a napon Janicsák Veca, az X-faktor versenyzője lesz a sztárvendég, de a tűzijáték és az utcabál sem marad el. Szombaton főzőversenyt tartanak felnőtteknek, a gyerekeknek pedig érdekes programokat szerveznek, továbbá Krizsán Szilviának, az Újvidéki Színház művésznőjének színdarabja is műsorra kerül. Ezen a napon Keresztes Ildikó lesz a sztárvendég, fellépését pedig hajnalig tartó diszkó követi.

A Petőfi szakcsoportjai számos elismerésben részesültek. A négy éve működő Dúdoló énekcsoport első igazi nagy sikerét érte el a napokban, hiszen a Durindón való szereplésük meghíváshoz jutatta őket a Vass Lajos Népzenei Versenyre, amelyet novemberben szerveznek meg Budapesten. A néptáncosok és népzenészek a Középiskolások Népművészeti Vetélkedőjén több díjat szereztek, míg a fiatalabbak a Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőn és a Kőketáncon részesültek elismerésekben. A néptáncosok részt vettek Szegeden az Országos Gyermek és Ifjúsági Néptánc-fesztiválon, valamint szerepeltek Pápán, az Országos Ifjúsági Néptánc-fesztiválon. Utóbbin a Martin György Néptánc-szövetség zsűrije a jövő évi Ifjúsági Néptánc Antológia műsorára jelölte az együttest. A Szelence táncegyüttes negyedik alkalommal is elnyerte a kiválóan minősült táncegyüttes címet, továbbá képviselte Vajdaságot Pécsett, a XX. Határon Túli Magyarok Fesztiválján. A modern- és társastánccsoport tagjai az adai országos bajnokságon remekeltek, valamint a Subotica Grand Prix elnevezésű minősítőn arany- és ezüstminősítéseket szereztek, ezen felül nagy sikerrel léptek fel Bulgáriában és Olaszországban, most pedig a veszprémi világbajnokságra készülnek. A festők Adán, Felsőhegyen, Oromhegyesen, Zentán, Egyházaskéren és Tordán alkottak, míg a kézimunkázóink Topolyán és Tiszakálmánfalván állítottak ki.
A szakcsoportok száma is gyarapodott, hiszen alig egy évvel ezelőtt megalakult a Botra férfikórus.
Az évadzáró műsor végén a kultúrkör elnöke virágcsokorral köszönte meg munkájukat a csoportvezetőknek és koreográfusoknak, Tót Kása Piroskának, Szerda Balázsnak, Lénárt Ottíliának, Sass Szabinának, Horváth Zsoltnak, Péter Leának, Cseh Ferencnek, Péter Dianának, Cseszák Balázsnak, Kohajda Noéminek, Kisimre Szerda Annának, Ceszák Zsombornak, Cseszák Korcsik Anikónak, Kisimre Árpádnak, Bennárik Annának és Bognár Renátának.
Az évadzáró rendezvény támogatói a budapesti Bethlen Gábor Alap, a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság és helyi magánvállalkozók voltak.

B.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *