Prvog vikenda u januaru, već po tradiciji, u Bačkom Petrovom Selu, u Lovačkom domu održan je deveti Festival svinjokolja. Festival je međunarodnog karaktera jer se osim domaćina okupe i „majstori zanata“ iz nekoliko gradova iz Mađarske i Rumunije. Pedesetak takmičara, raspoređenih u pet ekipa, za koje je obezbeđena po jedna svinja od 130 kilograma, imali su zadatak, koji nije bio u takmičarskom nego više u domaćinskom duhu, da obrade meso i pripreme prerađevine od mesa onako kao se to radi u njihovom kraju. Naravno, sve je to išlo po redu i protokolu svojstvenom „disnotoru“, od doručka, degustacije prvih pripremljenih specijaliteta, kisele čorbe, paprikaša, pečene kobasice i mesa, do hurke i čvaraka, uz pokoju čašicu domaće rakije i muziku. Mirisi sveže pripremljenih jela pored učesnika festivala privukli su i brojne posmatrače, goste i donatore.
LJ.M.