Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Méz és bor: Nem szabad kizsákmányolni a méheket

Méz és bor: Nem szabad kizsákmányolni a méhekettrg_fontane

A Than Fivérek Értelmiségi Kör Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakcsoportja évek óta megszervezi a Méz és bor elnevezésű rendezvényt, amelyen kiállítják a helyi termékeket, de szakmai előadásokat is szerveznek.

„Eddig minden évben késő ősszel, egy napon tartottunk két szakmai előadást, idén azonban februárban a borászoknak szerveztünk szakmai fórumot, november 24-én pedig mintegy hatvan méhész részvételével tartottunk előadást. Bezzeg László magyarországi méhész, a Professzionális Méhészek Egyesülete elnöke volt a vendégünk, aki Gazdaságos, költséghatékony méhészkedés közepes állománnyal címmel tartott előadást szakmai életútjáról. Beszélt a cukor-etetés és cukorlepény nélküli méhészkedésről, illetve a direkt eladásról is, hiszen ő a piacokon és vásárokon való eladást részesíti előnyben, valamint vállalatokat és intézményeket keres fel termékeivel. Másik előadónk, Ternovácz István méhész, újságíró, a kilencvenes években mellékkereset reményében kezdett foglalkozni a méhészkedéssel, ma már pedig a gödöllői Szent István Egyetem méhészeti szakelőadója. Előadásában a vajdasági példákat ismerhettük meg. Mint ismeretes, most márt kevesebb a méhlegelő, így a méhészeknek vándorolniuk kell. Elmondása szerint tisztelettel kell bánni a méhekkel, nem szabad őket kizsákmányolni. Érdekesség az is, hogy az előadásra készülve megalkotta a méhész tízparancsolatot”, mondta Molnár Viktor, az előadássorozat egyik szervezője.

A Méz és bor rendezvény december 1-jén folytatódott, amikor a Than Emlékházban a helyi termelők kóstolóval egybekötött termékbemutatóját tartották meg.

Ricz Róbert

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *