Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

2010. – Visszatekintés – Elmúlt még egy rossz év

2010. – Visszatekintés – Elmúlt még egy rossz évtrg_fontane

Januárban Óbecsén tovább szigorították a vendéglátóipari létesítmények nyitvatartási idejét.

A december 30-i képviselő-testületi ülésen úgy döntöttek, hogy ezentúl „télen”, vagyis szeptember 16. és május 15. között, a szórakozóhelyeket munkanapokon és vasárnap 23 órakor be kell zárni, hétvégeken pedig 1 órakor. Az év másik, rövidebb részében, mondjuk úgy, hogy „nyáron”, viszont munkanapokon és vasárnap a nyitvatartási idő 24 óráig tart, pénteken és szombaton pedig hajnali 2 óráig.
Óbecsén megkezdődött a parkolási illeték megfizettetése. A községi parlament 2009. nyarán döntött erről. A kezdet enyhén szólva döcögős volt. Csupán négy helyen lehetett parkoló-cédulát venni, közöttük egy cukrászdában, egy pékségben és egy könyvesboltban. A tájékoztató röpcédulák között volt egynyelvű is (csak magyar és csak szerb is), meg kétnyelvű is. Baj volt a parkolóhelyek tisztításával, nem voltak kijelölve, baj volt a méretekkel is… A mobiltelefonon befizetett összeg 5%-át a mobilszolgáltató, 5%-át az újvidéki Parking Szerviz Közvállalat (amelynek megbeszélés alapján a pókszolgálatot is biztosítania kellett volna) kapja, 18% az ÁFA, a többi a Komunalacé. A büntetés 800 dinár.
A Becsei Mozaikot névtelen levélben (aláírás: vajdasági szerbek) kioktatták, hogy ne foglalkozzon a hivatalos nyelvhasználat problémájával, sőt, közölték a levélírók, hogy ha valamiféle nemzeti alapú incidens történik, akkor a Becsei Mozaik lesz a felelős, mert számon kértük a magyar nyelv hivatalos használatának érvényesítését. Nem fogadtunk szót, nem ijedtünk meg, továbbra is foglalkoztunk a témával. Mint ahogy sok más olyan témával is, amelyekkel más médiumok nem akarnak, vagy nem mernek.
A tisztségviselőknek január 31-ig kellett vagyonbevallást tenniük – vonatkozott a kötelezettség a házastársak és a kiskorú gyermekek vagyonára és bevételeire is.
A Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben január 24-én „Szívedben őrizd tovább és el ne hagyd semmiért…” címmel ünnepi műsort tartottak a Magyar Kultúra Napja és a Petőfi Sándor MK fennállásának 19. évfordulója alkalmából.
A Petőfi MK Kiscimbora gyermekegyüttese január 31-én fellépett a budapesti Thália Színházban.
Óbecsén 4.733 személyt vezettek a munkanélküliek listáján.

Február: politikai beolvadás és „elbocsátások“

Beolvadt a Demokrata Pártba Dušan Jovanović egykori polgármester, jelenleg községi parlamenti elnök Mozgalom Becséért tömörülése. Ezzel a DP vált a legerősebb párttá az óbecsei parlamentben. A községi nagykoalíciót nem rengette meg a fúzió.
Február elején írtunk arról, hogy az óbecsei községi hatalom úgy tett eleget a községi adminisztrációban dolgozók létszámcsökkentésére vonatkozó törvényes kötelezettségének, hogy a 28 „elbocsátottból” 11 nyugdíjas lett, 17 pedig a Potisjében kapott munkát. Ez a 17 takarítónő volt, akiknek fizetését továbbra is a községi kasszából fizették ki. Az „elbocsátott” dolgozók összesen kb. 6 millió dináros végkielégítést kaptak – ismét a községi pénztárból. A Potisje a község többségi tulajdonában van.
Knézi Péter községi elnök vitába keveredett a Facebookon a parkolás megfizettetését és az ő munkáját bírálókkal. Hangsúlyozta, hogy kizárólag hétvégenként chattel, munkaidőben nem.
A Színházklubban a helyi Fingerbang tartott blues-rock koncertet.
Február 2-án megkezdődött a diákok H1N1-elleni oltása, önkéntes alapon, gyér érdeklődés mellett.
Péterrévén karddal támadt a rendőrökre egy részeg, egyet megsebesített, betörte egy rendőrautó ablakát, majd szétverte a rendőrőrsöt.
A Panorámában Lengyel Gábor együttese zenélt retróbulin, az óbecsei Sygma néhány tagjának segítségével. Cigánybál volt február 5-én a Panorámában, több helyi magyar politikus (közöttük a községi elnök) és a felsővárosi plébános is jelen volt. Schön Ignác is fellépett.
A péterrévei Tisza néptánccsoport 30. évfordulójának megünneplésén, február 6-án, a péterrévei színházteremben fellépett Lajkó Félix hegedűművész, Konc Éva operaénekes, Krnács Erika előadóművész és Bertók Izabella zongoraművész.
A Komunalac Közvállalat szakszervezetének képviselői sajtóértekezleten panaszolták el gondjaikat, amelyekért a vállalat vezetőit tették felelőssé, elsősorban Fehér Erzsébet igazgatót.
A képviselő-testület a kisiparosok és magánvállalkozók tiltakozása miatt módosította a helyi jellegű kommunális illetékekről szóló nyári döntését, csökkentve az összegeket, azzal, hogy 2010-ben csak a meghatározott összegek 50%-át fizettetik meg. Az újonnan alapított, termelő alaptevékenységet folytató üzletek és vállalatok az alapítás évében 90%-os, minden következő évben pedig
50%-os illetékkedvezményben részesülnek.
A mezőgazdasági földterület védelméről és a mezőőri szolgálat megszervezéséről is határozatot hozott a községi parlament. „Mezőgazdasági” szabálysértésért a legnagyobb büntetés félmillió dinár.
Február elején mezőőri szolgálat nélkül maradt Óbecse község. Decemberben és januárban a szabadkai Őrmester cég (a magyarországi Őrmester leányvállalata) látta el. Havi 285.000 dinárért. Éppen annyiért, hogy ne kelljen közbeszerzési eljárást indítani (erre az alsó határ 290 ezer dinár)… Boja András, a községi kormány mezőgazdasági illetékese azt mondta, hogy azért kellett két hónapra alkalmazni mezőőröket, hogy a boszniai nyájak ne tegyék tönkre az elvetett búzát.
Február elején Óbecse nagy korcsolyapályává változott. Veszélyes volt közlekedni…
Óbecsén szerb-orosz baráti társaság alakult meg, Ostrog néven, élén Ljubomir Mandićtyal.
Az Október 8. bútorgyárban adósságbehajtás történt (a DDOR és az adóhatóság irányában). A gépeket és járműveket részben és csupán féláron sikerült elárverezni. A vállalatbeli szakszervezet vezetője szerint Óbecsén bútorgyár már nem lesz. Mint mondta, ez az állam és a községi önkormányzat veresége. Szavai szerint egy év alatt senki sem érdeklődött, hogy mi a helyzet a gyár száz dolgozójával és azok családjaival.
Február 24-én a rendőrség letartóztatta a Bácsföldváron lakó Kenan A-t, akit azzal gyanúsítottak, hogy előző este megerőszakolt egy hatéves helyi kislányt. A gyanúsított azonban még aznap megszökött. Egy-két napon belül mégis megtalálták.
Február 17-én Rodoljub Šabić, a közérdekű információk és az adatvédelem köztársasági biztosa a nemzeti tanácsi választásokra készülő kisebbségi névjegyzékekkel kapcsolatban kijelentette: „A nemzeti tanácsi választások megszervezése és lebonyolítása az Emberi és Kisebbségi Jogok Minisztériumának, valamint a helyi önkormányzatoknak az illetékessége. Csak az illetékes állami szerveknek van felhatalmazásuk foglalkozni az adatok feldolgozásával. Törvénytelen, hogy bárki más – a segítség nyújtásának indokával – feldolgozza a személyi adatokat, összegyűjtse és kialakítsa a dokumentációt a választói vagy más névjegyzékről“. A VMDK akkori elnöke, Páll Sándor üdvözölte Šabić kijelentését, mondván, hogy az adatbiztos „fogékony azokra a problémákra, amelyekre a hozzá intézett február 5-ei levelemben rámutattam”.
Ismét téma lett, hogy lesz-e Óbecsén közvilágítás és a település mely részein. A Stankom ugyanis tartozott az Elektrovojvodinának, a község viszont a Stankomnak, mert a „levegőadót” más célokra fordította az önkormányzat. Az indoklás a gazdasági válság volt.
Február végén sztrájkba léptek a Községi Közigazgatás dolgozói, mert nem sikerült kiegyezniük a község elnökével. A szakszervezet közleménye szerint a polgármester és a Községi Tanács nem teljesítették ígéreteiket. 2009 júliusában csökkentették a községi dolgozók fizetéseit, s a szakszervezet nemrégiben követelte, hogy legalább az „elvett“ pénz 25 százalékát adják vissza a munkásoknak, azaz havi szinten kb. 8000 dinárt fejenként. A szakszervezet közleményében olvasható, hogy a városelnök és a Községi Tanács február 4-én elfogadták a követelést, azonban mégsem teljesítették. Knézi Péter községi elnök azt válaszolta, hogy a munkások a nyaralási pótlék és az egytálétel kifizetését követelik, amit 2009 egy részében meg is kaptak. „Akkor a költségvetésben volt erre pénz, idén azonban a Pénzügyminisztérium felhívta a figyelmünket arra, hogy a kereseteknek a törvényes keretek között kell mozogniuk, mert a Nemzetközi Valutaalap szigorított ellenőrzése várható“- mondta Knézi. Kijelentette, hogy pénz-, vagy börtönbüntetés jár azoknak, akik nem tartják tiszteletben a törvényt. Lapunk értesülései szerint időközben nem volt törvényváltozás, így ami 2010-ben törvényellenes volt, az 2009-ben is törvényellenes volt.
Óbecse község gyakran szerepelt a bűnügyi krónikákban. A tartományi ombudszman február 26-ai közleményében (amelyhez az óbecsei ombudsman is csatlakozott) a rendőrségi jelenlét növelését kezdeményezte Óbecsén, Péterrévén és Bácsföldváron, különösen hétvégeken, és különösen az „érzékeny lokációk” – iskolák, fiatalok találkozóhelyei, temetők – környékén. Közleményében megemlítette, hogy február 21-ére virradóra Péterréve központjában bezúzták a kirakatokat, 24-ére virradóra pedig felgyújtottak egy autót az óbecsei alsóvárosi katolikus temetőnél, a temetőben pedig sírokat rongáltak meg ismeretlen tettesek. Knézi Péter községi elnök a Pannon RTV-nek azt nyilatkozta, hogy kizárható a nemzeti alapú türelmetlenség a temetőben és környékén történtekkel kapcsolatban.

Március: Szociális segély funkcionáriusoknak is

A községi parlament elfogadta a község területén levő mezőgazdasági földterületek védelmére, rendezésére és használatára vonatkozó évi programot.
Március elején írtunk arról, hogy az újvidéki Kereskedelmi Bíróság kikiáltotta a Fadip csődjét.
Február végén Páll Sándor, községi parlament tagja és Slobodan Zlokolica ügyvéd, vagyis a község képviselői a Potisje felügyelő bizottságában (majd revizori testületében) nyilvánosságra hozták terjedelmes jelentésüket a Potisje működéséről. A Potisje 51%-os tulajdonosa Óbecse község, 49%-os tulajdonosa pedig a szekszárdi Alisca Terra. Páll azt mondta, hogy politikai nyomás nehezedett rá, összeférhetetlenség vádjával le akarták váltani,hogy a jelentés ne készüljön el. A jelentéstevők követelték, hogy független revizor is foglalkozzon a Potisjével, tekintettel a felmerült gyanúkra, továbbá vizsgálják ki, hogy Knézi községi elnök érdekellentétben van-e, tekintettel arra, hogy ő képviseli a községet a Potisjében. Azt is megemlítették, hogy a Potisje időnként Knézi feleségét alkalmazza ügyvédként. Március 5-i számunkban adtunk erről hírt, egyben megszólaltatva a községi elnököt is. Knézi elmondta, hogy a revizori bizottság jelentését a községi kormány továbbította a Potisje közgyűlésének, és hogy ő felszólította a Korrupcióellenes Ügynökséget, hogy döntse el, érdekellentét áll-e fenn esetében. Knézi hangsúlyozta, hogy ő a község érdekében cselekedett.
Viszontválaszban Páll és Zlokolica megállapították, hogy Knézi nem tudja cáfolni, hogy sem a községi parlamentet, sem a községi kormányt soha nem értesítette a Potisje működéséről.
Március 5-i számunkban jelentettük, hogy Dragan Satarić többé nincs a PIK élén. Ekkor röppent fel első ízben a hír, hogy az állam lehet majd a PIK többségi tulajdonosa.
Március 1-től ismét ingyenessé tették a Fehér Hajó szálloda és az Ifjúsági Sportközpontnál levő parkolókat. Arról is döntöttek, hogy az óradíj nem 25 dinár, hanem 17 dinár, meg hogy lesz napijegy, ami 100 dinárba kerül. Újságírói kérdésre válaszolva Knézi községi elnök azt mondta, hogy sokkal jobb beismerni a hibát, mint kitartani mellette, hozzátéve, hogy minden kezdet nehéz, különösen akkor, ha nincs környékbeli példa, amit alkalmazni lehetne. Becse környékén egyetlen községben sem fizetős a parkolás – írta akkor lapunk.
Albahári Rudolfot, saját kérésére, leváltották az Október 8-ban betöltött posztjáról – az állami tőke képviselője volt 2010. március 2-ig. Albahári közölte, hogy senki sem érdeklődik az egykori bútorgyár iránt és hogy senki nem is fog, amíg jelzálog alatt van. Néhány nappal később az igazgató és a felügyelő bizottság tagjainak zöme is lemondott – valamennyien a PIK „káderei”.
„Ezernyolcszáznegyvennyolc, te csillag, te a népek hajnalcsillaga!“ című műsorral emlékeztek meg a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben az 1848/49-es szabadságharcra.
A március 11-i számunkban megjelent tudósítás szerint Knézi községi elnök „katasztrofálisnak” nevezte a városi pénzügyek állapotát, hozzátéve, hogy módosítani kell majd a 2010-es évre szóló költségvetést. Az év első két hónapjában ugyanis csupán annyi pénz folyt be a községi kasszába, amennyit egy hónapra tervezett a büdzsét elfogadó községi hatalmi koalíció.
Március 8-án a községi adminisztrációban dolgozóknak és a községi funkcionáriusoknak egyenként 10 000 dinárt fizetett ki a község. A községi elnök azt mondta, nem nőnapi ajándékról van szó, hanem szociális segélyről, ami összhangban van a vonatkozó törvénnyel és bele is kalkulálták a 2010-es évi költségvetésbe. A foglalkoztatottak szociális segélyeire 1,7 millió dinárt szánt 2010-re az önkormányzat, és ebből március elején 1,3 milliót fizettek ki – tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy miért kaptak szociális segélyt az 56 000-80 000 dinárt kereső funkcionáriusok is, Knézi azt válaszolta, hogy „ilyen volt a döntés”.
A londoni székhelyű G4S belgrádi leányvállalata kapott három hónapos megbízatást mezőőri teendők elvégzésére Óbecsén. A községi költségvetésből erre kb. 10 000 eurót hagytak jóvá.
Boja András, a Községi Tanács (kormány) mezőgazdasági illetékese elmondta, hogy az Őrmester cég, amely decemberben és januárban látta el a mezőőri feladatokat, 64 tolvajt kapott el.
A Linde Gas igazgatója cáfolta, hogy a cég el akar vonulni Óbecséről. A termelés a NIS Naftagas-szal való konfliktus miatt szünetelt az év eleje óta.
A kisebbségi választói névjegyzékek ideiglenes lezárásáig, március 9-ig, Óbecse községben 9182 polgár kérelmezte a névjegyzékekre való feliratkozást. A magyar névjegyzékre 8797-en iratkoztak fel.
A Komunalacban az igazgató- és felügyelő bizottsági tagok megválasztásakor a szakszervezet jelöltjei győztek, az igazgatónő jelöltjei messze lemaradtak. Az 56 dolgozóból 54 szavazott.
Annak ellenére, hogy a községi kormány decemberben javasolta a közvállalatoknak, hogy csökkentsék a fizetéseket, és hogy a közvállalatok igazgatói ne keressenek többet a községi elnök helyettesénél (68 120 dinár), a költségvetési felügyelő jelentéséből kitűnt, hogy a javaslatnak nem volt foganatja.
A Becsei Mozaik körkérdésének eredményei szerint Óbecsén a megkérdezettek 54,7% azon a véleményen van, hogy Óbecsén nincs etnikai távolság a szerbek és a magyarok között, de
45,3% úgy gondolja, hogy van. Törökbecsén viszont a megkérdezettek 60% szerint van etnikai distancia a szerbek és a magyarok között és csupán 39% véli, hogy nincs ilyen. Óbecsén csupán néhány helyi közvállalat állít ki értesítéseket hivatalos használatban levő kisebbségi nyelven is, de számlákat már nem. A postán nem is érdemes kétnyelvűségről beszélni, hiszen csupán egy tolóablakos hivatalnok tud magyarul. Hasonló a helyzet a rendőrségen is.
Március 18-án este egy 13 éves földvári fiú ellopott egy traktort és két vadászpuskát, lőszerrel együtt. A határban lövöldözött. A PIK munkásai kihívták a rendőröket, akik az ipari övezetben találtak rá a fiúra. A gyerek arról a tanyáról lopott, ahol az apja dolgozott. Aznap egy férfi, Ivan V. (1980.) kézigránáttal fenyegetőzött egy óbecsei pékségben. Sértegette a pékség tulajdonosát és annak fiát, továbbá két vásárlót is. Amikor ezek kiszaladtak a pékségből, Ivan az Uroš Predić utcában a fűre dobta a kibiztosított gránátot. Négy kiskorú helybéli tolvajt kapott el a rendőrség. Biciklizve ragadták el a járókelők táskáját. Egy nőt hasba is rúgtak.
A Városi Színház zongoravásárlási akciójának keretében tartottak koncertet március 18-án a Városi Színház nagytermében. A belépő 100 dinárba került, a telt ház 33 000 dináros bevételt eredményezett. Telt ház előtt lépett fel március 20-án a színházklubban az óbecsei Crossroads rockegyüttes. Előző nap ugyanott jó hangulatot teremtett a verbászi Veliki prezir.
Polyák Dórát leváltották a Samu Mihály iskola igazgatói posztjáról. A községi költségvetési felügyelő jelentése szerint a költségvetési pénzeket nem célszerűen használták fel.

Április: 500. szám

Megjelent a Becsei Mozaik 500. száma.
Április 4-én a Pogácsán az ortodox és a katolikus egyház egyházközösségei és az óbecsei hatalom képviselői a húsvéti ünnepek alkalmából közösen köszöntötték a mintegy 200 polgárt. Az összegyűlteket ft. Fuderer László plébános és Dejan Stanojev, a görögkeleti templom helytartója, valamint Knézi Péter községi elnök és Dušan Jovanović, a képviselő-testület elnöke köszöntötték. A Sárkányölő Szent György és Schola Cantorum kórusok léptek fel.
Mileva Tomić, a rendőrség újvidéki részlegének szóvivője Óbecsén kijelentette, hogy a rendőrök számára tanfolyamokat szerveznek majd a környezetnyelv elsajátítása céljából és hogy az óbecsei rendőrállomáson hamarosan minden értesítést kiírnak a hivatalos használatban levő összes nyelven.
Knézi Péter községi elnök úgy véli, hogy nálunk független média nincs (mert szerinte csak az önfenntartó média lehet független)! Azt is elmondta, hogy szerinte mi a média feladata: pozitív, szép és jó dolgokról írni!
Megalakulásának 20. évfordulóját ünnepelte meg a VMDK óbecsei székházában. Az egybegyűlteket dr. Páll Sándor, a párt elnöke és a belgrádi magyar nagykövetség képviselője is köszöntötte. Páll többek között ezt mondta: „A vajdasági magyar politikai elit zöme nem együttműködik, a kényszerből partnerként fellépő szerb nacionalistákkal és kriptosovinisztákkal – hanem kollaborál. Egyéni és csoportérdekei miatt feladja a vajdasági magyarság érdekeinek képviseletét. E téves és megalázó politikának eredményei a jövőben fognak megmutatkozni, de akkor már késő lesz”.
Mintegy 50-60 érdeklődő volt jelen azon az árverésen, amelyen az állami tulajdonban levő földek egy részét adták bérbe. Ez három éves késéssel történt meg, vagyis a községi önkormányzat a községet fosztotta meg az előző három év árendájától. Hektáronként 3500 és 14 000 dináros bérleti árakat licitáltak ki. Nem volt az árverés tárgya 5000 hektár, amelyet ismét a PIK Bečej művelhetett meg, és 1000 hektár, ami az állattenyésztőknek jutott. Az elsőbbséget élvező bérlőknek 45 napon belül ki kellett volna fizetniük a bérleti díjat, ellenkező esetben nem használhatták volna a földet. A PIK magánvállalat annak ellenére előnyt élvezett, hogy már 1,6 millió euróval tartozott az államnak – földbérleti díjjal. A törlesztési határidőket a szerbiai mezőgazdasági minisztérium halogatta.
A PIK-ben működő szakszervezetek képviselői április 26-án Belgrádban Đorđije Nicović tulajdonossal és Milan Mišić vezérigazgatóval abban állapodtak meg, hogy a februári fizetést május végéig megkapják a dolgozók és hogy ezzel párhuzamosan a PIK fizetni fogja az állami földek bérletét is. Eközben április végén 5 millió eurós zárlat alatt volt a PIK számlája.
Knézi Péter községi elnök közölte, hogy a községi hatalom nem reagált Desanka Tobdžić községi költségvetési felügyelőnek a Samu Mihály Általános Iskolával kapcsolatos jelentésére (lásd a márciusi összefoglalót). Knézi szerint a pénzt igenis célszerűen költötte el az iskola addigra már leváltott igazgatónője.
A Komunalac Közvállalat igazgatóbizottsága nem fogadta el Fehér Erzsébet igazgató helyzetjelentését és elrendelte, hogy az igazgató vizsgálja felül saját döntését Pásztor Ilonának, a szakszolgálat vezetőjének (és igazgatóbizottsági tagnak) az elbocsátásáról. Az igazgatóbizottság és az igazgató külön-külön nyújtottak be jelentést a községi kormánynak (március 30-án), ám a Községi Tanács nem tárgyalt ezekről, mert április végén Knézi Péter községi elnök levette a jelentéseket a napirendről. Indoklása szerint a jelentések nem a vállalat jövőjéről szóltak, hanem az egymás közti kommunikációs problémákról.
Borislava Beba Perić-Ranković olimpiai ezüstérmes asztaliteniszezőt fogadta Knézi Péter községi elnök és Goran Strajnić, a községi elnök sporttal megbízott segédje. Megtudtuk, hogy a dél-koreai világbajnokságra készülő csúcssportolónak 100 000 dinárt ad a község a 2010-es évben és hogy ugyanennyire számíthat Zavarkó Vilmos, Szilágyi Csaba és Marko Tomićević is. Tíz fiatal sportoló ösztöndíjaira összesen 600 000 dinárt szánt a község. Snežana Samardžić Marković szerbiai ifjúsági és sportminiszter nyitotta meg a Partizánnál a multifunkcionális sportpályát – 50 városban és községben létesült ilyen, ami összesen 1,5 millió euróba került. A szerbiai kormány, a Szerbiai Labdarúgó Szövetség és a norvég kormány áll az akció mögött. A becsei pálya 3,5 millió dinárba került. A község 700 000 dinárt költött a talaj előkészítésére. A pályán ugyan vannak palánkok és abroncsok is, de kosarazni nemigen lehet a műfüvön. Focizni viszont annál inkább.
Kiborult a bili a Zdravko Gložanski Általános Iskolában. Több hetes, sőt több hónapos hallgatás után megszólaltak az ügy érintettjei, résztvevői. Fegyelmi eljárások, gyermekbántalmazási vádak, az egyik gyerek problematikusnak nevezése, az egyik magyar alsós tagozatban több napon át nem engedték a szülők iskolába gyermekeiket, tanítónők cseréje, személyes konfliktusok, a tartományi oktatásügyi felügyelőség beavatkozása, kiiratkozás kilátásba helyezése, bűnvádi feljelentés…
A 25. Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőn az óbecsei Petőfi Sándor MK-ból Szerda Ákos arany, Szerda Zsófi ezüst, Kovács Franciska pedig bronz oklevélben részesült. A péterrévei dr. Kiss Imre Művelődési Kör Tücsök tamburazenekara arany, a Zsenge énekcsoport ezüst, a Bóbita énekcsoport pedig bronz oklevelet kapott. Kis Karina és Bukli Enikő (óbecsei Samu Mihály iskola), valamint az iskola Szederice énekcsoportja ezüst oklevelet érdemeltek ki, míg a péterrévei Tisza mente ME népdalcsoportja bronz oklevélben részesült.
A szabálysértési bíróság nem jogerősen
350 000 dináros büntetésre ítélte az óbecsei Gerontológiai Központot, Ricz György igazgatót pedig 25 000 dinárosra. A szabálysértési eljárást a Tartományi Szociálpolitikai és Népesedési Titkárság kezdeményezte, amiatt, hogy a szociális védelmi felügyelő a Gerontológiai Központban 30 olyan személyt talált, akik nem voltak anyakönyveztetve az intézményben.
Rekordot döntött a KMV a résztvevők számát illetően – több résztvevő, mint eddig bármikor, több versenykategória és az eddigi legtöbb itt éjszakázó diák. Összességében kb. hatvannal többen jöttek el Óbecsére idén, mint tavaly.
A Korrupcióellenes Ügynökség döntése szerint összeférhetetlen Knézi Péter községi elnöki tisztsége és az, hogy ő képviseli az önkormányzatot a Potisjében. Knézi elmondta, hogy a Potisje tulajdonosi gyűlése úgy döntött, hogy a községi költségvetési felügyelőt bízza meg a külső revízióval. Szavai szerint Páll Sándornak és Slobodan Zlokolicának ehhez nincs meg a szakképesítése.
Aszfaltozás kezdődött a Vojvoda Putnik, a Vojvoda Mišić, a Sutjeska, a Kosta Nađ és a Dózsa György utcákban. A csatornázásra és aszfaltozásra a Vajdasági Nagybefektetési Alap adta a pénzt – 48 millió dinárt.

Május: Pénzhiány, per, koalíciók szétesése, drágulás

A hónap elején ismét kitiltották a teherforgalmat a Táncsics Mihály utcából. A tavasz elején a Sojaprotein melletti útról irányították át a kamionokat. Időközben sikerült valamennyire rendbe hozni azt.
Ideiglenesen elálltak az újfalusi Telenor-átjátszóállomás felépítésétől a Proletár utca 39 alatti ház udvarában. Majd folytatták a munkálatokat. Május végén mintegy 20-an tiltakoztak a helyszínen, közöttük a helyi közösség Tanácsának tagjai.
A Zipper helyén Mercator-Roda önkiszolgáló nyílt.
Nebojša Kolarski, a helyi Szerb Összefogás koalíció községi parlamenti képviselője és a Szerb Radikális Párt (SRS) tagja beperelte a Becsei Mozaikot, „rágalmazás“ miatt. Kolarskinak a helyi parlament ülésén elhangzott felszólalásáról volt szó, amely a romákkal kapcsolatos akciótervről szólt, és amelyről újságírónk azt mondta, hogy akár gyűlöletbeszédnek is nevezhető (lásd február 19-i számunkat). Kolarski félmillió dinárt követelt büntetésként.
Bácsföldváron 800-an írtak alá petíciót, azt követelve, hogy a község és a Vodokanal egyezzen bele a falu vízellátásáról szóló szerződés módosításába. 650-en pedig a földvári helyi közösség tanácsának és titkárának leváltását is követelték.
A Stankom hiánya 2009-ben több mint 11 millió dinár volt – közölte Desanka Tobdžić községi költségvetési felügyelő, hozzátéve, hogy 2010 első 3 hónapjában is hiányt könyvelt el a vállalat – több mint 788 000 dinárt. Az ok: a község nem utalta át azokat a pénzeket a Stankomnak, ami a kötelessége lett volna – írta Tobdžić.
A VMDK kilépett a Magyar Koalícióból (VMSZ, VMDP) Óbecsén. A VMDK nevében a községi parlament ülésén Tari István (a párt alelnöke) közölte ezt. Mint mondta, a VMDK nem kapta meg a választások előtti szerződésben szavatolt tisztségeket a koalíciós partnerektől. „Azokat a helyeket foglalták el, amelyek nekik nem járnak” – mondta Tari, aki cáfolta, hogy a VMDK képviselői csoportja nem egységes. Lajber György, a VMSZ és a VMDP frakcióvezetője viszont lapunknak azt mondta, hogy Szmieskó Zoltánnal, a VMDK óbecsei elnökével korábban megállapodásra jutott arról, hogy igazgatóbizottsági, iskolaszéki és végrehajtó hatalmi tisztségekért cserébe a VMDK „bekapcsolódik a koalíciós munkába”. Ez utóbbit – Lajber szerint – Szmieskó, Horvát Dóra és Novák József tette meg, a másik két VMDK-s képviselő nem. Lajber szavai szerint: „Azt hiszem, hogy egy hely járt volna nekik (a VMDK-nak – a szerk. megj.) a Községi Tanácsban, meg egy képviselő-testületi funkció”. Utóbb Szmieskó Zoltánt felfüggesztették a VMDK helyi szervezetének elnöki tisztségéből.
A községi parlament úgy döntött, hogy a 15 és 25 köbméter közötti vízfogyasztás az alapár duplája, 25 köbméter felett pedig a háromszorosa.
Az Óbecsei Gimnáziumban 11. alkalommal tartották meg az Édes anyanyelvünk verseny vajdasági döntőjét. A 15 megjelent versenyző Zentáról, Nagybecskerekről és Óbecséről érkezett, a szabadkai diákok nem tudtak részt venni a megmérettetésen. Az októberi sátoraljaújhelyi döntőre Beretka Judit, Zubcsik Ágnes és Sterbik László (Óbecsei Gimnázium), Gregus Ágnes és Szőnyi Szabolcs (óbecsei Közgazdasági-kereskedelmi Iskola), valamint Tóth Krisztián nagybecskereki gimnazista jutott tovább.
Május végén a Kozmopoliták diákegyesület aláírásokat gyűjtött annak érdekében, hogy a helyi hatalom világítsa ki az óbecsei parkokat, javítson a közbiztonságon és akadályozza meg a vandál cselekedeteket.
Farkas Rebeka (12), az óbecsei Spin teniszklub tagja két második helyezést ért el a vajdasági bajnokságon.
Május 21-én elballagtak a gimnazisták – „trubácsok” kíséretében.
Több mint 1200 versenyző vett részt a 14. óbecsei Kőketáncon. Az 53. Májusi Játékok győztese a cservenkai Stevan Sremac színház lett. A harmadik helyen végzett A mi világunk c. magyar nyelvű gyermekelőadás, Ferenc Judit rendezésében. Rajsli Dália különdíjat kapott.
Május utolsó hetében az új magyarországi parlament – még a második Orbán-kormány beiktatása előtt – elfogadta a kettős állampolgárság könnyítéséről szóló törvényjavaslatot.

Június: nemzeti tanácsi választások

A Komunalac Közvállalat dolgozói mintegy 4000 facsemetét ültettek el a topolyai út mentén, a pecesori úttól kezdődően 3 km hosszan, és a megkezdett munkát ősszel folytatják az út másik oldalán is. A község egy saját, 12 fős, 24 órás mezőszolgálat megalakításán fáradozik, amelybe a környező települések szövetkezeteit is be szeretnék vonni. A tartományi mezőgazdasági titkárság pályázatán elnyert 3 millió dinárt fölszerelés vásárlására fordítják, és erre költik majd az állami földek bérbeadásából befolyó 5 millió dinárt is. A korszerű megfigyelőeszközökön felül egyenruhákat, 5 mopedet, 3 terepjárót és 4 kerékpárt vásároltak – nyilatkozta júniusi első számunknak Boja András, a községi kormány tagja.
A vajdasági és a szerbiai független újságíró-egyesületek (NDNV, NUNS), valamint a Local Press társulás úgy értékelte, hogy a helyi média egyre inkább ki van téve helyi hatalomtartók nyomásgyakorlásainak. A belgrádi sajtóértekezleten ilyen szövegkörnyezetben említették meg a Becsei Mozaikot is.
Egyedül az Intesa Bank tett ajánlatot a községnek, amely másodízben írt ki pályázatot hitelajánlatra. Kamatokkal együtt 120 millió dináros kölcsönt (valójában kb. 85 millió dinárt költhet el a község) venne fel Óbecse, 10 éves lefizetésre. Mire költik majd? Városrendezési és műszaki tervek kidolgozására és megvalósítására, a Miloš Crnjanski utcában levő hővezeték felújítására (24 millió dinár), a közintézmények és a kommunális infrastruktúra felújítására, tartozásokra, az óvoda és a bölcsőde felújítására, a péterrévei könyvtár épületének felújítására (IPA-projekt, a községnek 70 000 eurót kell biztosítania, amelyet majd visszatérítenek) stb. 1,9 millió dinárt hagyott jóvá a tartományi önkormányzati titkárság az óbecsei önkormányzat számára szoftver és 20 laptop vásárlására. A cél az, hogy a községi kormány tagjai és más községi tisztségviselők könnyebben kommunikáljanak és hogy kevesebb papír fogyjon.
Április végén, május elején Csikériapusztán a kullancsok elleni méreg okozta a méhek tömeges pusztulását – állapította meg a belgrádi VMA elemzése.
Június 6-án megtartották a nemzeti tanácsi választásokat. A névjegyzékre feliratkozott nem egész 140 ezer magyarnak kb. a fele (55,52%) szavazott. A legtöbb szavazatot – 77,22%-ot – a Magyar Összefogás (a VMSZ által támogatott) lista kapta. A Vajdasági magyarként Európába – dr. Csengeri Attila lista (a DS támogatta) a szavazatok 13,32%-át szerezte meg, a Magyar Liga – Murényi Tibor lista (a VSZL támogatta) 3,33, a Kézfogás a magyarságért – Polgári Mozgalom – Bunyik Zoltán és Rácz Szabó László lista 3,37, a Magyar Remény Mozgalom – László Bálint lista pedig a szavazatok
2,76%-át kapta meg.
Óbecsén 4623-an szavaztak – a feliratkozottak kb. 52%-a. Az óbecsei szavazatok 83%-át szerezte meg a VMSZ által támogatott lista. Az MNT új elnöke Korhecz Tamás lett.
Az újvidéki Felső Bíróság teljes mértékben elvetette Nebojša Kolarski (SRS) vádjait, a Becsei Mozaiknak adva igazat. Az ítélet szerint a médiának jogában áll bírálni a politikusokat, hiszen a sajtó a demokrácia „házőrzője”.
A költségvetés végrehajtásáról szóló jelentésből többek között az is kiderül, hogy a községi tisztségviselők körében a legkedveltebb étterem a Largos (2009-ben 400 000 dinárt költöttek el), majd a Palatinus (kb. 250 000 dinár), s a Tu-topeko Bácstopolyán (mintegy 200 000 dinár). Csak ezután következik a Fehér hajó szálló étterme (kb. 150 000 dinár), a Fantast és a Don Quijote
(100 000 dinár körül) stb. A legtöbb pénzt Kné-zi Péter községi elnök és vendégei költötték el,
670 056 dinárt, majd következik helyettese Budislav Medurić (245 620 dinár) és Sándor Pál, a Községi Tanács tagja (106 879 dinár).
Június végén úszott a Kisrét, sok eső esett… 30 éves probléma ez.

Márton Attila (Folytatása a következő számban)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *