Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Négy téli abroncs 2011 telétől

Négy téli abroncs 2011 telétőltrg_fontane

A minisztérium elodázta az új szabályzat egy tételének alkalmazását

Hétfőn életbe lépett az új közlekedésbiztonsági szabályzat, de az illetékes minisztérium az utolsó pillanatban úgy döntött, hogy elodázza a téli gumiabroncsok kötelezővé tételét.
Az infrastruktúrával foglalkozó szerbiai minisztérium 2011. május elsejére halasztotta a szabályzat ezen részének hatályba lépését. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ezen a télen még a régi szabályok lesznek érvényben. Vagyis ezen a télen legalább két téli gumiabroncsot kell használni, méghozzá a meghajtó kerekeken, vagy pedig 4 milliméteres profilú nyári gumikat, valamint hóláncot, amennyiben a közlekedési jel azt diktálja.
Milutin Mrkonjić miniszter közölte, hogy az abroncsgyártók és a kereskedők amiatt aggódtak, hogy a polgárok képtelenek november elsejéig beszerezni az – idézem – biztonságos és drága gumikat és ő emiatt halasztotta el a szabályzat ezen kitételének életbe lépését május elsejére.
Ha ezt nem tette volna meg, akkor november elsején minden kerékre M+S, vagy S vagy W jelölésű abroncsokat kellett volna tenni, ami önmagában 20-25 000 dináros költséget jelentett volna.
Az új műszaki szabályzat szerint egy év áll rendelkezésre új elsősegély-doboz beszerzésére. Minden autóban kell, hogy legyen égőkészlet, de olyan, amely az adott autótípushoz illik. November elseje és április elseje között kötelező hóláncot tartani az autóban. A szélvédőt és a hátsó ablakot tilos besötétíteni. Az oldalablakok esetében a szabály azt mondja, hogy a vezetőnél maximum 25% a megengedett, a hátsó üléseknél ennél több is, de kötelező mindkét oldalon a visszapillantó tükör.

M.A.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *