Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Beodrán nem nyitottak magyar óvodai tagozatot – Feltételek vannak, jóakarat nincs?

Beodrán nem nyitottak magyar óvodai tagozatot – Feltételek vannak, jóakarat nincs?trg_fontane

A Vajdaság Ma cikke szerint a Törökbecse község területén levő Beodrán (Novo Miloševo) nem nyitottak magyar tannyelvű óvodai tagozatot, pedig ehhez megvoltak a feltételek.

Ebben a helyi közösségben, ahol kb. ezer magyar anyanyelvű polgár él (a lakosság 20 százaléka), több mint tíz éve megszűnt a magyar nyelvű óvodai tagozat.
Erdmann Ferenc, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének törökbecsei tanácsnoka azt nyilatkozta a Vajdaság Mának, hogy most volna elegendő gyerek a magyar óvodai tagozat beindításához, s ezért az érintett szülők hozzá fordultak segítségért. Ennek ellenére nem nyitottak tagozatot az óvodában.
Erdmann kijelentette, hogy a szülők idén májusban fordultak hozzá kérdésükkel, hogy miként lehetne Beodrán ismét beindítani a magyar óvodai tagozatot: „Jelezték, hogy 11 gyerek lenne, akik idén indulnának óvodába. A törökbecsei községi képviselő-testület elnökéhez és a megfelelő szervekhez irányítottam őket, hogy kérvényezzék a tagozat megnyitását. A szülők május 19-én hivatalosan kérték, hogy nyíljon magyar tagozat a településen. Mivel május végéig nem érkezett válasz a megkeresésre, a következő képviselő-testületi ülésen megkérdeztem Dragana Milošev községi oktatási felelőstől, hogy mi a helyzet a szülők beadványa ügyében, és miért nem válaszoltak a kérésre. Három hétre rá kaptam írásbeli választ, miszerint nincsenek meg a feltételek a magyar óvodai tagozat megnyitásához. A válaszban az állt, hogy ők utánanéztek, és szerintük csak négy gyerek teljesíti a feltételt ahhoz, hogy óvoda legyen. Ezek ötéves gyerekek. A többi szülőnek, akik aláírták a kezdeményezést, a gyerekei pedig már iskoláskorúak, állítják az önkormányzatban. Ekkor én ismét rákérdeztem a szülőkre, elmondták, hogy ez nem áll, hiszen van négy ötéves és hat négyéves gyerek. Mivel a szülők továbbra is keményen kitartottak amellett, hogy nyíljon magyar óvodai tagozat, a Magyar Nemzeti Tanács elnökéhez fordultam, de kérésemmel Jeges Zoltán tartományi oktatási titkárt is megkerestem. Mindkét helyről szóbeli válasz érkezett, ugyanis visszahívtak telefonon. Az MNT-ből Soós Mihály tartotta velem a kapcsolatot. Ő elmondta, hogy sajnos az MNT-nek nem tartozik a hatáskörébe az óvodai képzés. Tehát minden más, de ez nem. Megígérte, hogy írni fog egy levelet a városelnöknek, hogy az MNT vállalná, hogy pénzel egy magyar óvónőt, és legyen egy magyar csoport a szerb gyerekekkel együtt. Ez annyit jelentene, hogy egy csoportba járnának, de a magyar gyerekekkel magyar óvónő foglalkozna“.
Erdmann szavai szerint a szülők ragaszkodtak ahhoz, hogy magyar óvodai tagozat nyíljon: „Felhívták az óvoda igazgatóját, aki Törökbecséről valamikor augusztus közepén ki is ment a helyszínre, és azt mondta, hogy mivel ragaszkodnak hozzá, ott Beodrán talán lehetséges lesz megnyitni a magyar óvodai tagozatot ezzel a tizenegy gyerekkel“.
A VMDK tanácsnoka kijelentette, hogy „az igazgató a helyszínen kitöltette a szülőkkel az ívet, hogy magyar nyelven kérik az óvodát. Két napra rá aztán felhívta az egyik szülőt és közölte vele, hogy Beodrán ebből nem lehet semmi, de Karlován tudnának magyar tagozatot nyitni, ami azt jelentené, hogy minden nap négy kilométert kellene ingázni a gyerekekkel az óvodáig. Mivel a szülők ezt nem vállalták, ragaszkodtak eredeti elképzelésükhöz, ebbe nem egyeztek bele az önkormányzat részéről, így négy szülő végül szerb tagozatra íratta be gyermekét“.
A Becsei Mozaik újságírója Milivoj Vrebalovval, Törökbecse polgármesterével szeretett volna erről a problémáról beszélgetni, és választ kapni a kérdésre, hogy mi akadálya van a beodrai magyar tannyelvű óvodai tagozat megnyitásának, azonban Vrebalov kijelentette, hogy jelen pillanatban szabadságon van, és nem tud nyilatkozni semmilyen problémáról.

F.D.K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *