Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Svetski kup i Evropske igre: Zlatne medalje Marka Novakovića

Svetski kup i Evropske igre:  Zlatne medalje Marka Novakovićatrg_fontane

U proteklih mesec dana Marko Novaković je osvojio dve zlatne medalje na velikim i značajnim međunarodnim takmičenjima. Najpre je od 22. do 24. maja nastupio na Svetskom kupu u Duisburgu i sa Nebojšom Grujićem trijumfovao u finalu dvoseda na 200 metara, a potom je 16. juna na Evropskim igrama takođe osvojio najsjajnije odličje u istoj disciplini.

Svetski šampioni i viceprvaci Evrope zlato u Duisburgu su osvojili pobedivši u finalu u vremenu 31.669 sekundi dvosed Nemačke Ronald Rauhe/ Tom Libšer (31.750), čime su im se osvetili za poraz u finalu Prvenstva Evrope u Račicama kada su Nemci pobedili za 68 hiljaditih delova sekunde.
– Meni je trka bila odlična, Nebojša je zadao odličan ritam i dobro smo išli od samog početka. Na Prvenstvu Evrope nismo imali sportske sreće. U suštini ovo je novi dan i nova trka. Srećni smo osvojenom medaljom i nastavljamo dalje – rekao je Marko Novaković.
Na Svetskom kupu u Duisburgu Marko Novaković i Nebojša Grujić su sa Stefanom Vekićem i Markom Dragosavljevićem nastupili i u četvorosedu na 200 metara i osvojili bronzanu medalju. Srpski četvorosed najkraću deonicu izvezao je u vremenu 30.636 sekundi. Zlato je pripalo posadi Kanade Kokrejn (29.917), dok je srebro osvojila posada Italije (30.553).
– Sve je bilo dobro, osim krme na čamcu s kojom smo imali neki problem i niko od nas ne zna šta se desilo. Još uvek sumiramo utiske u vezi sa tim, i ja verujem da bi ta trka bila dobijena da nismo imali taj problem i mislim da je to jedini faktor koji je presudio da osvojimo ovu bronzanu medalju. Daleko od toga da smo nezadovoljni, pogotovo jer je meni ovo prvi put da na nekom ovako velikom takmičenju osvojim više od jedne medalje, i drago mi je da ovo novo iskustvo mogu da podelim sa Nebojšom, ali i Markom i Stefanom – kaže Novaković.
Dve nedelje kasnije Marko Novaković je sa Nebojšom Grujićem nastupio na Evropskim igrama u Bakuu i u finalu kajaka dvoseda na 200 metara osvojio zlatnu medalju u vremenu 31.910. Tom pobedom Grujić i Novaković su tituli prvaka sveta dodali i naslov prvih pobednika na Evropskim igrama.
Srebrnu medalju osvojili su Nemci Ronald Rauge i Tom Libšer (31.983). U veoma uzbudljivoj trci sa samo 5 hiljaditih delova sekunde prednosti, bronzanu medalju osvojili su Šandor Totka i Peter Molnar iz Mađarske, dok su dve posade podelile četvrto mesto: Španci Karlos Arevalo i Kristijan Toro i Britanci Lijam Hit i Džon Skofild. Olimpijski šampioni iz Londona, Rusi Juri Postrigaj i Aleksandar Djačenko trku su završili na 6. mestu.
Pored Novakovića u Azerbejdžanu su nastupila još dva Bečejca. Marko Tomićević ju u finalu trke jednoseda na 1.000 metara završio na 8. mestu u vremenu 3:35.132. Zlato je pripalo Maksu Hofu iz Nemačke (3:28.205), srebro Portugalcu Fernandu Pimenti (3:28.421), dok je bronzu osvojio Danac Rene Holten Poulsen (3:28.863).
– Finale je proteklo očekivano. Nisam uradio ništa lošije nego što inače radim na treningu. To je trenutno moja forma, ali moram da kažem da nisam ni podizao formu za Evropske igre, jer je moj cilj šampionat sveta. U Milanu želim da ostvarim normu za Olimpijske igre. Kada bih ponovio ovaj rezultat iz Azerbejdžana, obezbedio bih vizu za Rio, a to je najvažnije. Verujem da ću biti još spremniji za to takmičenje – rekao je Marko Tomićević posle trke.
Treći bečejski kajakaš na prvim Evropskim igrama bio je Dejan Trezić koji je u četvorosedu na 1.000 metara sa Simom Boltićem, Vladimirom Torubarovim i Ervinom Holpertom zauzeo 6. mesto u finalu u vremenu 3:10.740. Zlato su osvojili Mađari (3:07.063), srebro Rusi (3:08.034), dok je bronza pripala posadi Belorusije (3:08.827).
Sa tri osvojene medalje, dva zlata i jednim srebrom, kajakaški tim Srbije na Evropskim igrama u Bakuu zauzeo je četvrto mesto.

V.F. (Izvor KSS)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *