Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Ministarstvo rudarstva: Projekat korišćenja obnovljivih izvora energije i u Bečeju

Projekat korišćenja obnovljivih izvora energije i u BečejuDegazator u Bečeju, u blizni reke Tise

Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije saopštilo je da deset gradova i opština u Srbiji unaprediće svoje sisteme daljinskog grejanja i zaštitu životne sredine prelaskom na korišćenje obnovljivih izvora energije (OIE), kroz novi projekat Ministarstva rudarstva i energetike vredan 40,5 miliona evra.

U okviru Projekta obnovljivih izvora energije u Republici Srbiji, koji se sprovodi uz finansijsku podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Republike Austrije i Švajcarske konfederacije, izabrano je 10 jedinica lokalne samouprave koje će učestvovati u programu među kojima je i opština Bečej.

Preostalih devet su opštine i gradovi Bogatić, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Niš, Novi Pazar, Pančevo, Paraćin i Vršac.

Prema nezvaničnim informacijama redakcije Bečejskog mozaika, u opštini Bečej planira se nastavak projekta korišćenja geotermalne energije, sa mogućnošću eksploatacije bušotine koja je izgrađena od marta do juna 2011. godine.

Direktoru JP Toplana Dobrivoju Lovriću upućena su pitanja o tome šta se konkretno planira u opštini Bečej, kolika je cena projekta i kada se očekuje početak radova, ali on nije odgovorio na pitanja, već je naveo da „u narednom periodu organizovaćemo konferenciju za medije povodom ovog projekta“.

Procenjena vrednost Faze 1 je 40,5 miliona evra, a uskoro se očekuje potpisivanje finansijskih sporazuma. Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je da će se projektom finansirati zelene tehnologije u sistemima daljinskog grejanja, pre svega toplotne pumpe, solarni kolektori, geotermalna energija, kao i automatizacija toplotnih podstanica kako bi planirani projekti ostvarili maksimalnu efikasnost.

„Nakon realizovanih ulaganja, toplane u 10 izabranih lokalnih samouprava proizvodiće oko 115 GWh toplotne energije iz OIE, a ukupna količina toplotne energije proizvedene iz obnovljivih izvora u Srbiji povećaće se sa sadašnjih 95 GWh na 210 GWh. Potrošnja primarne energije smanjiće se za dodatnih 61 GWh primenom mera energetske efikasnosti. Projekat će doprineti i boljoj zaštiti životne sredine, kroz smanjenje godišnje emisije SO2 za 14.600 tona“, navedeno je u saopštenju ministarstva.

R.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *