Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Školska godina i kućni budžet: „Besplatno“ školovanje i skupi udžbenici

„Besplatno“ školovanje i skupi udžbenici(Foto: pexels.com)

Roditelji đaka u osnovnim školama u opštini Bečej pre završetka prethodne školske godine dobile su spiskove potrebnih udžbenika sa cenama za narednu 2023/2024. školsku godinu, a njihova ukupna cena, recimo, za 6. razred u OŠ „Sever Đurkić“ iznosi oko 18.000 dinara.

Udžbenici su se, preko škole, mogli kupiti i na nekoliko mesečnih rata, međutim, njihova cena je svakako veliki udar na kućni budžet i sa jednim školarcem, a kamoli sa dva ili više.

Osim toga, bilo je potrebno kupiti sveske, olovke, opremu za likovno vaspitanje itd.

S cenama školskih torbi – jer se ne kupuju svake godine – u ovom tekstu se ne bavimo podrobno, ali se kreću od 1.700 pa i do 10.000 dinara.

Koliko koštaju knjige za jedan predmet?

Samo za srpski jezik i književnost za 6. razred u toj bečejskoj školi trebalo je nabaviti tri knjige – čitanku, gramatiku i radnu svesku od izdavača „Novi Logos“ – a njihova ukupna cena iznosi oko 2.800 dinara.

Cena udžbenika i radne sveske za španski jezik za 6. razred, ukoliko roditelj kupuje u sopstvenoj režiji (s troškovima isporuke) je oko 3.800 dinara itd.

Koje kategorije đaka imaju pravo na (neke) besplatne udžbenike?

Ministarstvo prosvete obezbeđuje besplatne udžbenike za pojedine kategorije učenika u osnovnim školama.

Pravo na besplatne udžbenike, u skladu sa odgovarajućom odlukom Vlade Republike Srbije, navodi se na sajtu ministarstva, imaju sledeće kategorije učenika: učenici iz socijalno/materijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći); učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu; učenici koji obrazovno-vaspitni rad ne ostvaruju po individualnom obrazovnom planu, ali imaju potrebu za prilagođavanjem (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format); učenici osnovnih škola koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja.

Od školske 2022/2023. godine novina je da pored učenika iz navedenih kategorija, pravo na besplatne udžbenike ostvaruju i učenici sa izuzetnim sposobnostima koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu sa proširenim i obogaćenim sadržajima, odnosno po IOP-u 3; i učenici prvog i drugog razreda koji su gluvi, a kojima su potrebni prilagođeni udžbenici u elektronskom formatu, sa video sadržajima na srpskom znakovnom jeziku.

Nisu, međutim, svi udžbenici besplatni za đake koji imaju pravo na besplatne udžbenike.

Na listi besplatnih udžbenika nema knjiga za likovno, za muzičko vaspitanje, za drugi strani jezik…

Udžbenici koji su besplatni od 1. do 4. razreda osnovnog obrazovanja su za predmete matematika, srpski jezik/maternji jezik, svet oko nas, priroda i društvo i strani jezik kao obavezni predmet.

Udžbenici su besplatni od 5. do 8. razreda za predmete matematika, srpski jezik i književnost/maternji jezik, odnosno srpski jezik/maternji jezik, prvi strani jezik, geografija, istorija, hemija, fizika i biologija.

Kao i drugi učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, gluvi učenici prvog i drugog razreda dobiće sve predviđene besplatne udžbenike, a dodatno, kada se obezbede svi uslovi, gluvi učenici koji pohađaju prvi i drugi razred osnovne škole dobiće i prilagođene udžbenike u elektronskom formatu, sa video sadržajem na srpskom znakovnom jeziku za nastavni predmet srpski jezik, piše na sajtu Ministarstva prosvete i dodaje se da „imajući u vidu važnost dostupnosti obrazovanja za sve, Ministarstvo obezbeđuje udžbenike na jezicima nacionalnih manjina u programu besplatnih udžbenika. Ovim programom dodatno se pruža podrška učenicima iz socijalno i materijalno ugroženih porodica. Ministarstvo prosvete nastavlja aktivan rad na obezbeđivanju dostupnosti i kvaliteta obrazovanja, a udžbenici na jezicima nacionalnih manjina su značajan deo ovih nastojanja“.

Analiza cena udžbenika resornog odbora DS-a za obrazovanje

Demokratska stranka (DS) saopštila je u avgustu da cene udžbenika nikad nisu bile veće i da je njihovo poskupljenje daleko iznad godišnje inflacije. „’Besplatno’ obrazovanje u Srbiji je svake godine sve skuplje, a cene udžbeničkih kompleta nikada veće. Godišnja inflacija je 12,5 odsto, a porast cena udžbenika u odnosu na prošlu godinu je daleko iznad ove inflacije, koju je objavio Republički zavod za statistiku“, saopštio je resorni odbor DS za obrazovanje.

Kako je naveo taj odbor, uporedio je cene udžbeničkih kompleta za prethodnu i novu školsku godinu i ustanovio da je na analiziranim kompletima najmanje povećanje cena za šesti razred – 14,7 odsto, a najveći za sedmi razred – čak 17,9 odsto, kao i da je udžbenički komplet za osmi razred koji je prošle godine koštao 17.390 dinara, sada je veći za 17,2 odsto i iznosi preko 20.000 dinara.

„Dakle, država ne samo da nije obezbedila besplatne udžbenike za sve učenike, nego je dozvolila do sada nezapamćeno divljanje cena na tržištu udžbenika. Očigledno je Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić interes izdavačkih kuća daleko ispred interesa učenika, njihovih roditelja i obrazovnog sistema u Srbiji“, navela je DS.

Kako je ocenila, „konačno, odlukom da samo deca u Beogradu dobiju besplatne udžbenike, ova vlast je diskriminisala đake u ostatku Srbije, pa i u siromašnim opštinama, gde je prosek plata daleko ispod proseka u Beogradu, i to isključivo zbog političke koristi pred skorašnje izbore u glavnom gradu Srbije“.

„DS je pre godinu i po dana predstavila realan plan koji bi omogućio da svaki učenik dobije udžbenike potpuno besplatno, ali ova vlast je ostala gluva na naš predlog jer ne želi da ukine ogroman profit izdavačkih kuća, koje dominiraju na tržištu udžbenika“, istakao je resorni odbor DS, a prenela agencija Beta.

B.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *