Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Leto u gradu na obali Tise bez plaže: Kako da uživate u letu?

Kako da uživate u letu?

Bečej je grad na obali Tise. Svako ko nije odavde, pomislio bi da građani leti uživaju na plaži na obali reke. Svako ko je iz Bečeja zna da, međutim, plaže u Bečeju nema, ali ima u Bačkom Petrovom Selu i u Bačkom Gradištu.

Uprkos tome što Bečej nema plažu, koju svaka vlast desetinama godina unazad obećava a nijedna ne realizuje, kupanje na Tisi je još uvek moguće, čak iako je kamp naselje maltene privatizovano i nema splavova koji nisu u privatnoj svojini odakle bi građani mogli da uđu u vodu.

Slična je situacija i u šumici iza kamp naselja, gde su pojedinci napravili sebi mesta za odmor, a u delu te šumice je planirana izgradnja plaže.

Bazen u Adi (Screenshot)

S obzirom na to da kompleks otvorenih bazena nije radio prošlog leta, a ovog do 1. jula nije omogućeno kupanje na bazenima, građani Bečeja morali su i moraju sami da nađu načina da se rashlade i zabave tokom leta.

A u komšiluku…

U komšiluku, u Adi, čovek može da uživa na kompleksu otvorenih bazena, koji je okružen parkom sa šetalištima, kao i u Adica velnes centru, ali i na obali Tise, na plaži, tako da brojni građani iz Bečeja vrele letnje dane provode rashlađujući se u Adi.

Istovremeno mnogi od njih nebiranim rečima govore o letnjim (ne)mogućnostima u Bečeju.

Sami svoji majstori

Oni koji ne žele ili nemaju mogućnosti da mrdnu iz Bečeja, a ne žele da se, uslovno rečeno, provode na „privatizovanoj“ obali Tise, mogu sebi da priušte uživanje.

Sve više porodica postavlja veće ili manje bazene u svojim dvorištima – mnogi su iz sopstvenog iskustva naučili da bazene i razne dodatke za bazene treba kupovati krajem ili pre letnje sezone, jer tako može da se uštedi ozbiljan iznos – a sve više njih buši i bunare u svojim baštama kako bi za punjenje velikih bazena koristili sopstvenu, besplatnu vodu.

I od sredine juna već mogu da uživaju u sopstvenom velnes centru u dvorištu, uz raznobojne ležaljke, ljuljaške, sa porodicama iz komšiluka ili sami, kako kome odgovara.

Uz plažu u sopstvenoj režiji ide i poneki roštilj, limunada uz dodatak limun trave ili nane (takođe se lako mogu uzgajati u dvorištu).

Uživanje i opuštanje je donekle veće ukoliko u okolini dvorišne zone privatnog raja čovek napravi i mini aromatičnu baštu, pa iz ležaljke može da uživa u mirisu i aromi ruzmarina, lavande, nane, bosiljka, origana…

Letnji opuštajući radovi

Letnji opuštajući radovi u bašti su i košenje trave – u umerenim količinama – kada je iznad nas samo nebo, oko nas miris sveže pokošene trave, a u nama zadovoljstvo zbog dobro obavljenog posla.

Isti užitak pruža i rad u sopstvenom povrtnjaku i voćnjaku, jer nema lepšeg osećaja kada s drveta uberemo kajsiju ili višnju.

Divno je i kada se iz malog povrtnjaka uberemo svež paradajz za salatu ili za čorbu, pohujemo sopstvene tikvice, dinstamo „naš“ luk koji smo pažljivo negovali i kada nema potrebe da jurimo na pijacu po sveži bosiljak ili origano.

Pas – prijatelj i terapeut

Leti više vremena provodimo i s kućnim ljubimcima, jer smo mnogo u dvorištu.

Psi su terapija i za odrasle i za decu. Naročito ako pas voli da se juri s decom, a nama zahvali za svaki dodir, za svežu vodu, za to što smo ga okupali dok ga prži sunce.

Knjige za ostati normalan

Knjige su neophodne. Uvek, ali naročito leti. Jer su knjige, ozbiljna ili laka štiva, svejedno, čine da ostanemo normalni u nenormalnom svetu. Čitanje čuva um.

Tinejdžeri u letnjim danima možda mogu da pročitaju „Malog princa“ – u tom dobu će knjigu bolje razumeti nego kad su bili mlađi – a možemo im preporučiti, ako vole fudbal, biografije ili autobiografije slavnih fudbalera, jer će iz tih knjiga naučiti da uspeh, slava i novac ne padaju s grane i da na putu do uspeha, u bilo kom poslu, treba mnogo da rade.

Takve knjige vrede mnogo više od „motivacionih govora“ roditelja.

Mi, odrasli, čitajmo šta želimo, ali pravo letnje štivo mogu da budu divne knjige kao što su „Tajni život pčela“, „Sofijin svet“, „Kao pero na vetru“…

Ili pokušajte s romanom „Moja godina odmora i opuštanja“. Priča prati bogatu mladu devojku koja radi u galeriji na Menhetnu, koja ima sve, ali… priča zapravo počinje kada ona uzme godinu dana odmora i opuštanja od svog savršenog života. Knjiga zapravo govori o mentalnom zdravlju i depresiji.

Na prvi pogled ne deluje da biste baš ovu knjigu čitali da biste se odmorili od svega, ali verujte, postala je popularna s razlogom.

Jedite ono što još niste

Leto je vreme kada imamo više vremena da eksperimentišemo u kuhinji, da probamo ono što dosad nismo. Nađite zanimljive recepte ili kuvare, Instagram pršti od letnjih recepata, napravite sladoled, eksperimentišite, pecite svoj hleb, pokušajte da napravite ono što nikad ne biste smeli, jer je komplikovano za vas – možda voćnu tortu na tri sprata.

Ili samo jednostavno napravite svoj prvi džem od kajsija.

More

More je ipak ono što nas leti doziva. I to nije hir i razmaženost.

Izmeštanje iz svakodnevnog života puni naše baterije, a sunce i slana voda su dokazano terapija – deluju protiv stresa, umora, izgorelosti.

Nađite primorske gradiće bez mnogo gužve, s malim porodičnim restoranima, divnim stenama, borovim šumama – u Crnoj Gori preporučujemo vam Bijelu, a u Hrvatskoj Zambratiju pored Umaga s ogromnom peščanom plažom – i uživajte u slobodi, u morskim plodovima, u tome da ste baš na tom mestu takvi kakvi treba da budete.

Sačuvajte taj osećaj i kada dođete kući.

K.D.F

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *