Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

SIEPA nudi novac za podsticaj izvoza: Bečejski privrednici nezainteresovani

SIEPA nudi novac za podsticaj izvoza:  Bečejski privrednici nezainteresovanitrg_fontane

U gradskoj kući su prošle nedelje predstavljeni SIEPA programi za dodelu bespovratnih finansijskih sredstva namenjenih malim i srednjim preduzećima za finansiranje aktivnosti koje doprinose povećanju izvoza.

Prezentaciju je organizovala lokalna samouprava u saradnji sa Agencijom za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije (SIEPA) i Regionalnom razvojnom agencijom Bačka, sa željom da podsticajne programe približi bečejskim, izvozno orijentisanim privrednicima, ali i izvoznicima iz Srbobrana, Temerina, Žablja i Malog Iđoša. Pokušaj lokalne samouprave da na ovaj način privuče lokalne privrednike, nije naišao na dobar odziv, jer je skupu prisustvovalo tek nekoliko njih iz Bečeja, iako predstavnici opštine, kako je rečeno, jedinu šansu za razvoj i prosperitet vide u podizanju obima proizvodnje i privredne delatnosti koja bi bila orijentisana na izvoz.
Milica Tomić iz Agencije SIEPA predstavila je 14. javni poziv koji je raspisan 26. marta, čiji je ukupan budžet 110 miliona dinara, a rok za podnošenje prijava je 26. april. Program funkcioniše po principu refundacije novca od 50 do 75 odsto. Za dodelu bespovratnih finansijskih sredstava mogu da konkurišu domaća privredna društva, preduzetnici, zadruge i poslovna udruženja koja se bave proizvodnjom gotovih ili polugotovih proizvoda, kao i privredna društva koja se bave pružanjem usluga u oblasti energetike, građevinarstva, informacionih tehnologija, reciklaže, industrijskog i tekstilnog dizajna. Potrebno je da privredna društva u poslednje dve godine imaju pozitivno poslovanje i da su u 2011. ili 2012. godini ostvarila izvoz preko 50.000 evra u sektoru proizvodnje ili 25.000 evra u sektoru usluga, odnosno da su 20 posto od prihoda ostvarila na međunarodnom tržištu. Novac privrednicima može biti dodeljen za samostalan nastup na međunarodnim sajmovima, za otvaranje predstavništva na stranim tržištima, za nastup kompanija u okviru privrednih misija, za izradu promotivnog materijala, za sertifikaciju proizvoda i sistema upravljanja kvalitetom.
Prošle godine je na konkursima Agencije SIEPA iz Bečeja učestvovao samo Sojaprotein. Zahtevi te firme za dodelu podsticajnih sredstava su odobrena.

LJ.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *