Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

A Poverello Alapítvány – Lurkóházat nyitott Óbecsén is

A Poverello Alapítvány – Lurkóházat nyitott Óbecsén istrg_fontane

A hajdújárási székhelyű Poverello Alapítvány múlt pénteken megnyitotta a harmadik Lurkóházat. Az ünnepség az alsóvárosi Szent Antal plébániatemplomban kezdődött, ahol latin nyelvű koncelebrált szentmisét mutatott be msgr. Orlando Antonini belgrádi pápai nuncius, ezt követően pedig megszentelték a Köztársaság utcában lévő Lurkóházat.

Az óbecsei intézet a dreai és hajdújárási Lurkóházhoz hasonlóan a nehéz szociális helyzetben élő magyar családok gyermekeit karolja fel – az alapítvány munkatársai, önkéntesei és adakozói ezeknek a hátrányos helyzetű, elsősorban alsós tagozatú gyermekeknek a tanulás, az étkezés és az integrált nevelés területén nyújtanak segítséget. A kezdetekben mintegy húsz gyermek napközis ellátásáról gondoskodik ily módon az alapítvány.

Célkitűzések

A Poverello Alapítvány non-profit szervezet. Célkitűzései: emberbaráti segítségnyújtás (függőségi betegségekben szenvedőknek, időseknek, árváknak, fogyatékossággal élőknek, nagycsaládoknak, gyermeküket egyedül nevelő szülőknek stb.), a ferences szellemiség előmozdítása, környezetvédelem, az emberek közötti megbékélés és az ökumenizmus előmozdítása.

Dr. Harmath Károly ferences rendi atya, a Poverello Alapítvány kuratóriumának elnökének elmondása szerint a legfontosabb helyiségeket sikerült kialakítani a gyerekek számára, így hétfőn már tudták fogadni a kisdiákokat. A következő feladat a kerítés megépítése és a nagyterem kialakítása lesz, ahol a gyerekek rossz idő esetén is tudnának játszani.
A megnyitón részt vett Nikowitz Oszkár nagykövet, Rab Márton szabadkai konzul, Knézi Péter polgármester, Fehér László tartományi képviselő, valamint Kern Imre, a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatóhelyettese is. Az ünnepség vendégei nem jöttek üres kézzel, a gyerekeknek bőkezűen hoztak ajándékokat.

Segítség és adományok

A Poverello Alapítvány munkáját, azaz a lurkóházak működtetését bárki segítheti, magánszemélyek és cégek is, mégpedig pénzadománnyal (bankszámlára lehet átutalni; számlaszám az alapítvány honlapján; az érdeklődők felvehetik a kapcsolatot az alapítvány főkoordinátorával, Pletl Reginával telefonon, illetve elektronikus úton is), önkéntesként (ha valaki kedvet és erőt érez ahhoz, hogy önkéntesként működjön az alapítványnál), dologi segítségnyújtással (pl. a napközi otthonok bővítéséhez szükséges építőanyag stb., a lurkóházakban szükség van tanfelszerelésre, gyermekruhákra, különböző technikai eszközökre, élelemre, tisztálkodási szerekre). 

Az épület megvásárlását és üzembe helyezését az Amerikai Egyesült Államok Katolikus Püspökkari Konferenciája és a bécsi Franz Hilf ferences jótékonysági szervezet tette lehetővé, a működtetés költségeinek fedezéséhez pedig az alapítvány a hazai jótevők további támogatására számít. Azok, akik adománnyal vagy önkéntes munkával segíteni szeretnék a munkát, minden információt megtalálnak az alapítvány honlapján (www.poverello.org.rs).

F.R.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *