Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

A Számvevőszék Óbecse 2017. évi működéséről: Szabálytalanságok beszerzésekben, fizetésekben

A Számvevőszék Óbecse 2017. évi működéséről: Szabálytalanságok beszerzésekben, fizetésekbentrg_fontane

Az Állami Számvevőszék december 26-án megjelent jelentésében, amely 72 oldalon az óbecsei önkormányzat 2017. évi pénzügyeinek ellenőrzésekor észlelt szabálytalanságokat összegzi, többek között az áll, hogy a közbeszerzési eljárásokban mintegy 122, a kötelezettségvállalásokban 31, a fizetésekben pedig 8 millió dinár az az összeg, amelynek költése során kisebb-nagyobb szabálytalanságokat fedezett fel a Számvevőszék.

Az említett dolgok nem csupán óbecsei jellegzetességek, ugyanis az Állami Számvevőszék megállapította, hogy a közbeszerzések során az önkormányzatok sok esetben költenek előre nem tervezett összegeket, az eljárások sokszor nem a közbeszerzési előírásoknak megfelelően zajlanak, a fizetések esetében pedig gyakran hibákat vétenek – az óbecsei Városi Múzeum esetében például alacsonyabb béreket számoltak el 2017-ben az előírtaknál.

E kulturális intézménnyel kapcsolatban a Számvevőszék azt is megállapította, hogy a múzeum 2017 novemberében a helyi parlament ülésén kinevezett igazgatója Tojzán Ákos nem felel meg az intézmény statútumában előírt feltételeknek, amelyek művészettörténeti, régészeti, történészi, etnológusi, irodalmi vagy biológiai felsőfokú végzettséget és legalább öt év – ebből három év muzeológiai területen szerzett – munkatapasztalatot követel meg. Ezzel szemben az intézmény élére ötéves oktatói munkatapasztalattal rendelkező angoltanárt neveztek ki több mint egy éve.

A Számvevőszék arról nem intézkedett jelentésében, hogy mit kell tenni ez esetben.

Az óbecsei önkormányzatnak különben 90 napon belül jelentést kell eljuttatni a Számvevőszéknek arról, hogy hogyan orvosolta a község a szabálytalanságokat. Ha ez nem történik meg – habár a jelentés szerint néhány szabálytalanságot már a revízió végzése közben, amely 2018 márciusában kezdődött, orvosoltak, pl. az önkormányzatban, az iskoláskor előtti intézményben – az Állami Számvevőség bírósági eljárást indíthat az önkormányzat ellen.

B.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *