Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Retrospektiva 2022. – prva polovina: Baš nam je lepo, tako nam i treba

Baš nam je lepo, tako nam i treba

Većina nas nije osetila ako je 2022. godina bila godina uzleta, većina nas na putu od 2021. do kraja 2022. nije srela ekonomskog tigra. Niti krajem počivše godine irvasa koji je nosio ogromne poklone.

„Sreli smo“, međutim, sve izraženije socijalne razlike, viđamo decu u pocepanim cipelama (jer roditelji nemaju novca da kupe nove cipele), slušamo o deci koja gladuju, skupljamo u humanitarnim akcijama poklone umesto Deda Mraza za njih, gledamo sugrađane koji stoje u redu na ulici da dobiju topli obrok u narodnoj kuhinji.

Sve teže plaćamo sve veće račune za struju i grejanje.

Sve smo bolesniji. Bukvalno i u prenesenom značenju. I nemamo gde i kako da se lečimo. Mnoge od nas „odnese“ srce ili kancer. A kancer je i u društvu, na svakom koraku. Jede nas, bili mi siromašni ili bogati.

I došla je zima, nije hladna, ali osećamo da će biti duga i siva, makar u metaforičnom smislu.

Znamo svi i da je izvesno da 2023. godine nećemo „uzleteti“, kao što nismo sve ove godine. Štaviše, moguće je da je dno bliže nego što mislimo.

U iščekivanju da dodirnemo dno, pa da ponovo krenemo ka površini, vreme je da rezimiramo šta smo doživeli 2022. godine.

Možda naučimo nešto, nadamo se. Jer nada, kažu, umire poslednja.

Januar: Budžet, obećana ulaganja i nevidljivi građani

Poražavajuće je da malo znamo o građanima koji žive na teritoriji naše opštine, nevidljivi su, a naše su komšije. Naime, godinama unazad se priča o potrebi izrade baze podataka o deci i odraslima sa invaliditetom na teritoriji opštine Bečej, a i u 2022. godinu smo ušli bez takve baze.

Izrada baze podataka je neophodna kako bi ova grupa građana postala vidljiva, a potom i kako bi ustanove i institucije opštine Bečej na adekvatan način odgovorile potrebama osoba sa invaliditetom i dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom. Jer, po podacima iz raznih lokalnih akcionih planova, nadležni na teritoriji opštine Bečej čak i ne znaju koje su potrebe odraslih osoba i dece sa invaliditetom.

Izrada baze podataka ne bi trebalo da zahteva godine rada, koliko se već govori o njoj, dovoljna je volja i saradnja nadležnih ustanova i institucija kako bi se dobio makar približno realan broj te osetljive kategorije građana. To pokazuje i svojevrsni eksperiment angažovanih predstavnika civilne organizacije „PromenaDa“ iz Bečeja i redakcije Bečejskog mozaika koji su radili na projektu „Informisanošću do ostvarenja prava dece i odraslih sa invaliditetom na teritoriji opštine Bečej” koji su za nešto manje od dva meseca uspeli da prikupe segmentarne podatke iz raznih ustanova kako bi se stekao delimičan uvid u broj dece sa invaliditetom i smetnjama u razvoju na teritoriji opštine Bečej.

U 2023. godinu takođe smo zakoračili bez takve baze podataka, a u državnom registru dece sa smetnjama u razvoju do kraja 2022. godine upisano je tek dvadesetak mališana iz opštine Bečej, što svakako ne odgovara stvarnom broju – naime, oko 10 odsto građana Srbije ima neku vrstu invaliditeta.

Početak 2022. godine Bečej je dočekao bez Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), jer je krajem decembra 2021. Opštinski odbor LSV jednoglasno odlučio da pristupi Pokretu socijalista tadašnjeg ministra policije Aleksandra Vulina. Liga je imala jednog odbornika u lokalnom parlamentu, a tog jednog sada ima Vulinova stranka. No, smislene promene nema – i ova stranka, a prethodno i Liga bila je u koaliciji sa SNS-om.

Nekadašnji predsednik bečejskog odbora Lige Ferenc Tot (sportski operativni trener) radi u kabinetu predsednika opštine Dragana Tošića (SNS), gde se bavi demografijom i populacionom politikom.

Savez ekoloških organizacija Srbije najavio je za 3. januar nastavak blokada puteva širom zemlje pošto je, kako su ocenili, jasno da Vlada neće povući uredbu o donošenju Prostornog plana područja posebne namene za projekat kompanije Rio Tinto o otvaranju rudnika litijuma.

Referendum u Bečeju

Potom je Vlada Srbije ukinula uredbu o Prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade rude jadarit čime su po rečima premijerke Ane Brnabić, poništeni svi upravni akti vezani za kompaniju „Rio Tinto“ i njenu ćerku firmu „Rio Sava eksplorejšn“. (Početkom 2023. godine stiče se utisak da nije baš tako.)

Odbornici Skupštine opštine Bečej usvojili su 20. decembra 2021. odluku o budžetu za 2022. godinu, kojom je predviđeno da će u opštinskoj kasi 2022. biti oko 1,5 milijardi dinara.

Tada je predsednik opštine Dragan Tošić novinarima rekao da će 2022. godine u opštini biti ostvareno više velikih projekata, a jedan od njih je izgradnja brze saobraćajnice Sombor-Kikinda koja će proći kroz Bečej. Radovi bi trebalo da budu započeti u maju ili junu 2022. godine, rekao je tada Tošić.

Saopšteno je i da je opština Bečej dobila 8 miliona dinara od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za izradu planske dokumentacije za izgradnju plaže na Tisi, koja je preduslov da bi taj projekat bio realizovan.

Početkom januara, u toku zimskog raspusta, roditelji učenika sa smetnjama u razvoju i invaliditetom nisu znali da li će uslugu ličnog pratioca deteta u drugom polugodištu školske godine pružati ista firma koja je to radila 2021. godine – ili možda neka druga – i da li će pratioci dece ostati isti – ili će možda biti promenjeni.

Situacija je bila identična i početkom 2021. godine, a ista je i u januaru 2023. godine.

Komunalno preduzeće „Potisje“ u koje je u prethodnih 6 godina uloženo više od milion evra – udeo donacija i projekata je oko 288.000 evra, za 2022. imalo je velike planove, među njima i pripreme za izgradnju transfer stanice u okolini sadašnjeg smetlišta „Botra“.

Na konferenciji za novinare na kojoj su sumirani rezultati rada, saopšteno je da će „Potisje“ i 2021. godinu završiti pozitivno, te da će ukupni prihodi firme u većinskom vlasništvu opštine Bečej i u manjinskom partnera iz Mađarske, biti veći za oko 13 odsto nego 2020. godine.

Za najuspešnije sportiste Bečeja krajem 2021. godine proglašeni su Aleksandra Radić, članica Plesnog kluba „Max Dance“ i Luka Stojkov, član Kajak kanu kluba Bečej.

U prvih deset dana januara 2022. u Srbiji je zabeležen rekordan broj zaraženih kovidom-19: za 24 časa 13.500.

I u Bečeju je „skočio“ broj testiranih i zaraženih – za 12 dana, od 30. decembra do 10. januara, prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod 106 odraslih i dvoje dece i šestoro ljudi je poslato u bolnicu.

U januaru 2022. godine u bečejskim školama i u vrtiću nastavni kadar je bio desetkovan – 55 zaposlenih je bilo inficirano kovidom-19.

„Da li ste za utvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije“, pitanje je na koje su građani Srbije odgovarali sa „da“ ili „ne“ na referendumu 16. januara – na referendumu je učestvovalo oko 30 odsto birača, u Bečeju svega 24 odsto, i većina je odlučila da se Ustav promeni u oblasti pravosuđa.

Promene se odnose na način izbora sudija i tužilaca kako bi se smanjio uticaj politike u ovom procesu. Njih više ne bira Skupština Srbije nego Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca.

Na dnevnom redu poslednje sednice bečejskog parlamenta u 2021. godini 30. decembra bili su i programi poslovanja javnih preduzeća za 2022. godinu.

Za Komunalac je iz opštinskog budžeta 2022. trebalo da bude obezbeđeno oko 164 miliona dinara, za Toplanu 27 miliona dinara, a za Vodokanal 8 miliona dinara.

Lokalni poslanici dali su saglasnost i na odluke nadzornih odbora Toplane, Komunalca i Vodokanala o načinu pokrića gubitka po redovnom finansijskom izveštaju za 2020. godinu.

Gubitak Toplane za 2020. godinu bio je 61,5 miliona dinara i ostao je nepokriven. Gubitak Vodokanala je bio 12 miliona dinara i takođe je ostao nepokriven, a gubitak Komunalca bio je 3,4 miliona dinara i planiralo se pokriti iz ostvarene dobiti u narednom periodu poslovanja.

Redakcija Bečejskog mozaika godišnje jednom traži od lokalne vlasti podatke o korišćenju službenih vozila opštine i, po dobijenim podacima, za 10 meseci 2021. godine vozila opštine prešla su više od 130.000 kilometara, ali nije navedeno gde su funkcioneri putovali, mada po Pravilniku o uslovima, načinu korišćenja i održavanja službenih vozila opštine Bečej, šef opštinskog voznog parka treba da vodi evidenciju i o polaznim i dolaznim odredištima.

Opštinski automobili – ima ih 10, ali jedan se ne koristi – u prvih 10 meseci 2021. prešli su ukupno 136.364 kilometra i za to potrošili 9.667,8 litara goriva, to jest 1.487.512 dinara (nešto više od 12.600 evra). Bečejski mozaik će uskoro objaviti i podatke za 2022.

Na osamdesetu godišnjicu Velike racije 1942. godine, kada su građani Bečeja iz hotela „Central“ kamionima transportovani na mesto gde je danas spomen obeležje na obali Tise i gde su u ledenu Tisu bačena tela 128 muškaraca, 86 žena, 19 starih i 15 dece, 27. januara, na godišnjicu zločina, na mestu gde se on dogodio, na komemoraciji na obali Tise odali poštu ubijenima u Velikoj raciji.

Dvadesetak Bečejaca je za Bogojavljenje, 19. januara, zaplivalo u ledenoj Tisi, među njima i kajakaš Luka Stojkov, kao i godinama najstariji učesnik Paja Hadnađev koji je tada imao 71 godinu.

Plivanje za Bogojavljenje

Odbornici bečejskog parlamenta su 24. januara doneli Odluku o davanju saglasnosti i odobravanju projekta javno-privatnog partnerstva za obavljanje usluge dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na teritoriji opštine Bečej i rešenja o prodaji opštinskih parcela za potrebe izgradnje turističkih potencijala na obali Tise. Javno-privatno partnerstvo godinu dana kasnije nije formirano.

Za opštinske parcele na Tisi, za potrebe izgradnje bečejske banje, ponuđeno je oko 32 miliona dinara. Kupci parcela bili su „Arthur Bergmann Investment“ d.o.o. iz Beograda i „PF Conte Property“ d.o.o. iz Novog Sada. Godinu dana posle izgradnja banje nije započeta.

Rekonstrukcija OŠ „Sever Đurkić“ u Bečeju najavljena je pre nekoliko godina, koliko se projekat nalazi u Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima, te se periodično dorađuje.

Projekat je odobren, rekao je novinarima u januaru predsednik opštine Dragan Tošić. „U Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima odobren je projekat i očekujemo da nas kontaktiraju da potpišemo ugovor i da krenemo sa raspisivanjem javne nabavke. Nama je sve to odobreno, čekali smo budžet za 2022. godinu“, rekao je predsednik opštine. Godinu dana kasnije rekonstrukcija škole nije započeta.

U Bečeju je krajem januara, za samo nedelju dana, kovidom-19 inficirano 500 ljudi.

Opština Bečej u jednom danu otpisala je preko 50 miliona dinara duga za korišćenje građevinskog zemljišta bez jasnog osnova, navodno zbog zastarelosti potraživanja, pa se tako desilo da je opština 31. decembra 2019. godine potraživala 50.204.727,38 dinara, a narednog dana, 1. januara 2020. godine, taj iznos je bio nula dinara, navela je „Pištaljka“ 20. januara.

Redakcija Bečejskog mozaika od tada do danas takođe pokušava da sazna šta se desilo u Lokalnoj poreskoj administraciji u Bečeju i ko je i zbog čega odgovoran, međutim, ta priča krajem januara 2022. godine nije imala epilog, mada su kasnije podnete neke prijave.

Predstavnici lokalne vlasti su izjavili da je opština uspela da obezbedi 8 miliona dinara od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za izradu planske dokumentacije za plažu na Tisi. Potom je Skupština opštine Bečej donela Odluku o izradi Plana detaljne regulacije plaže u Bečeju.

Po ranijim izjavama predsednika opštine, izgradnja plaže bi trebalo da bude započeta 2023. godine na lokaciji oko nekadašnjeg „Loštranda“.

Mala marina koju je teretni brod udario u oktobru 2020. godine kod takozvane krivine u Tisi u Bečeju, nešto više od godinu dana kasnije, u decembru 2021. godine izvađena je iz vode i bolje dane i popravku čeka u DTD-u.

Plutajuća marina postavljena je u februaru 2020. godine u okviru IPA projekta prekogranične saradnje, vrednost projekta bila je oko 172.000 evra, a većim delom finansiran je iz IPA fonda, a delom iz budžeta opštine.

Sanacija objekta Gradskog muzeja planira se godinama i za to bi po proračunima iz prethodnih godina bilo potrebno oko 300 miliona dinara, a ta cena je danas verovatno mnogo viša i, kako su početkom 2022. rekli u muzeju, privremeno se odustalo od sveobuhvatne rekonstrukcije objekta.

Februar: Rat, posečena stabla oko kapele Bogdana Dunđerskog – Znamo li kuda idemo?

Živimo u zemlji gde je u 21. veku vest kada se saniraju toaleti u školama, štaviše, mokri čvorovi se maltene svečano otvaraju. Takav događaj je bio upriličen u februaru u OŠ „Petefi Šandor“ u Bečeju, gde je tada završena adaptacija sanitarnih čvorova u prizemlju koju je finansirao Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice. Povodom okončanja radova održana je konferencija za novinare kojoj je, osim predstavnika lokalne vlasti iz Saveza vojvođanskih Mađara, prisustvovao i pokrajinski sekretar za obrazovanje Žolt Sakalaš koji je kazao da je pokrajinski sekretarijat na čijem je čelu tokom 2021. godine bio usredsređen na sanaciju mokrih čvorova u školama u Vojvodini.

Opština Bečej od 2021. godine nema Strategiju održivog razvoja – dugoročnu projekciju lokalnog razvoja, jer je strategija „važila“ od 2013. do 2020. godine, te Bečejci ni 2022. godine nisu znali kakvi su nam planovi i u kom smeru planiramo da „idemo“.

Ne znamo, takođe, kako se borimo protiv korupcije, jer o ostvarenju Lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije koji je usvojen u junu 2019. godine i koji važi do 2023, ne znamo skoro ništa. Umesto da prvi izveštaj radnog tela za praćenje primene plana o tome šta je ostvareno od predviđenih aktivnosti, ciljeva i mera Lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije, kako je najavljeno, bude usvojen početkom 2020. godine, usvojen je tek u februaru 2021. godine – za 2019. O tome šta je urađeno 2020, 2021. i 2022. godine, građani Bečeja ne znaju ništa, jer nije podnet izveštaj o realizaciji.

Uslugu ličnog pratioca deteta sa smetnjama u razvoju i invaliditetom od početka 2022. godine, u drugom polugodištu školske godine, pružala je lokalna firma „Naša čuvarkuća“, kao i prethodne godine. Predstavnici opštine i pružaoca usluge potpisali su ugovor o pružanju usluge u januaru mesecu. Ponuda ove firme izabrana je kao najpovoljnija – cena usluge je 800 dinara po satu (prethodne godine 600 dinara).

Posle tri godine diskografske pauze, bečejski sastav „Eva Braun“ objavio je novi video singl „Ti si sve”. Bend je 14. februara održao i koncert u Domu omladine Beograda, gde je premijerno izveo pesmu „Ti si sve“.

U februaru 2022. godine posečeno je dvadesetak stabala oko kapele Bogdana Dunđerskog na Fantastu.

Nepoznati počinilac posekao je stabla oko kapele Bogdana Dunđerskog na Fantastu

Skoro godinu dana kasnije, tako bar tvrde iz tužilaštva, i dalje se ne zna ko i zašto je posekao stabla, niti kolika je materijalna šteta uzrokovana na teritoriji spomenika kulture, kompleksa Fantast, koji je Republička direkcija za imovinu krajem juna 2021. godine poverila opštini Bečej na čuvanje do okončanja postupka restitucije.

Podsetimo da posao obezbeđenja kompleksa Fantast za opštinu Bečej obavlja firma IPON, „jer je neophodno da se kompleks dvorca sačuva. Prioriteti su dvorac i kapela, ali i okolni objekti“, izjavila je načelnica Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo, komunalne poslove, saobraćaj i inspekcijski nadzor opštine Bečej Daniela Doroslovački.

Preduzeću IPON Bezbednost d.o.o. Novi Sad je opština Bečej u novembru 2021. godine poverila posao obavljanja poljočuvarske službe, odnosno obavljanja poslova fizičkog obezbeđenja koje podrazumeva zaštitu obradivog poljoprivrednog zemljišta, useva, zasada, poljskih puteva, objekata, zalivnih sistema i kanala za navodnjavanje na celoj površini atara Bečeja, kao i uslugu obezbeđenja kompleksa Fantast, kako se navodi u ugovoru, „putem patrolnih službi“. Ugovor koji su predstavnici opštine i IPON Bezbednost potpisali 3. novembra 2021. godine, glasilo je na 12 meseci i bio je vredan 14,5 miliona dinara (17,4 miliona sa PDV-om).

Prema rečima načelnice Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo, komunalne poslove, saobraćaj i inspekcijski nadzor opštine, predstavnici lokalne samouprave saznali su za seču drveća oko kapele na Fantastu sredinom februara sa društvenih mreža.

Vozači kamiona u brojnim slučajevima pokazuju da su ljudi velikog srca – donose lekove bolesnoj deci iz inostranstva, nabavljaju i transportuju pomagala osobama sa invaliditetom, pomažu porodicama kolega šofera. Vozač kamiona, Bečejac Petar Vidović je 2021. osnovao Udruženje „Drug sa druma“, koje okuplja vozače kamiona pre svega oko ideje da pomognu porodicama tragično stradalih i obolelih kolega šofera i, u okviru mogućnosti, i drugim porodicama koje imaju teško obolelu decu, te su im neophodni medikamenti i razna medicinska pomagala. „Drug sa druma“ je 2022. godinu okončao ogromnom akcijom „Konvoj sa srcem“: prešli su oko 3.000 kilometara širom Srbije, između ostalog bili su i u Bečeju gde ih je sačekalo više stotina dece, i podelili oko 650 paketića deci stradalih i bolesnih kolega, ali i bolesnim mališanima.

Odbornici Skupštine opštine Bečej usvojili su 11. februara Odluku o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa budžeta opštine Bečej za 2021. godinu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 15. februara raspisao vanredne parlamentarne izbore u Srbiji za 3. april. Prethodno je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisao lokalne izbore u nekoliko gradova. Potom su za isti dan „rezervisani“ i predsednički izbori.

Na izbornim listama osam stranaka i koalicija za poslanike u Skupštini Srbije koje je Republička izborna komisija proglasila do 21. februara, bilo je ukupno 18 kandidata sa teritorije opštine Bečej, većina na listi Saveza vojvođanskih Mađara, jedan sa liste SNS-a i dvoje sa liste „Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju“.

Na teritoriji opštine Bečej od početka vakcinacije do 22. februara 2022. dato je ukupno 12.766 prvih doza i 12.500 drugih doza vakcina protiv koronavirusa, a treću dozu vakcine primilo je 8.384 građana.

Opština Bečej se prijavila na javni poziv Ministarstva rudarstva i energetike za odobravanje subvencija za zamenu stolarije, ugradnju izolacije, instaliranje kotlova i peći na čistija goriva, kao i za ugradnju solarnih kolektora i solarnih panela. Lokalna samouprava Bečeja je u budžetu za 2022. godinu obezbedila 5 miliona dinara za energetsku efikasnost, a od države je tražila takođe 5 miliona dinara – u toku 2022. godine za te namene potrošeno je ukupno 10 miliona dinara.

Dvadesetjednogodišnji Jovan Marić iz Bečeja poginuo je u noći između 23. i 24. avgusta 2021. godine tako što je u Novom selu na njega pala strujna žica koja je visila sa stuba, što je dovelo do strujnog udara. Slučaj je u nadležnosti Višeg javnog tužilaštva u Zrenjaninu. Zamenik javnog tužioca Branislav Tatić je 21. februara u odgovoru na zahtev redakcije Bečejskog mozaika za dobijanje informacija u vezi sa postupanjem tužilaštva povodom tragične smrti Jovana Marića naveo: „Obaveštavate se da dopunsko elektrotehničko veštačenje koje je određeno dana 6.12.2021. godine još uvek nije okončano, te nakon što budu prikupljeni svi neophodni podaci u vezi sa navedenim događajem, biće doneta odgovarajuća javnotužilačka odluka“.

Uprkos daljim zahtevima redakcije, do kraja 2022. godine nije se znalo da li je nakon više od godinu dana od pogibije mladića doneta „odgovarajuća javnotužilačka odluka“.

Opština Bečej je donela rešenje o odobravanju godišnjih programa kojima se zadovoljavaju potrebe i interesi građana u oblasti sporta u opštini Bečej u 2022. godini – ukupno 18 miliona dinara, milion i po više nego prethodne godine, raspodeljeno je za 42 sportske organizacije i to prvi put nakon nekoliko godina bez raspisanog konkursa.

Rekonstrukcija sportskog terena na stadionu Fudbalskog kluba Vojvodina u Bačkom Gradištu okončana je krajem februara. Vrednost ulaganja je bila oko 4,3 miliona dinara i to naseljeno mesto dobilo je multifunkcionalan sportski teren.

Krajem februara počelo je rat u Ukrajini. Iz vazduha, sa kopna i mora, Rusija je 24. februara počela napad na Ukrajinu, državu u kojoj živi 44 miliona stanovnika. Cilj „specijalne vojne operacije“, kako je Kremlj zove, je da „demilitarizuje i denacifikuje“ Ukrajinu. Skoro godinu dana kasnije rat još traje, „rezultati“ su izbeglice, mrtvi, razrušeni gradovi…

Mart: Ovde vozovi više neće doći – a za izbore krofne i vitamini

Započeta je demontaža 435 kilometara starih pruga u Srbiji, koje se decenijama ne koriste, saopštilo je 7. marta preduzeće „Infrastruktura železnica Srbije“.

Pruge u Bečeju sada nema, a bilo je predviđeno, između ostalog, demontaža sledećih pruga: Bečej – Senta (35,8 kilometara), Žabalj – Bečej, deonica Čurug – Bečej (31) itd.

Demontaža pruge u Bečeju

U martu se zahuktala kampanja za parlamentarne izbore, a bečejske stranke tražile su naklonost birača raznim akcijama i deljenjem poklona.

Bilo je tu svega: od krofne i filma do vitamina i kišobrana. U predizbornim programima stranaka i koalicija socijalna politika se u većini slučajeva „obrađivala“ na nivou obećanja i bez navođenja „izvora finansiranja“ te politike.

U zemlji u kojoj, prema raspoloživim podacima, oko 450.000 ljudi (6,9%) živi u apsolutnom siromaštvu, trebalo bi mnogo ozbiljnije da se pristupi ovoj temi, tim pre što je siromašnih sve više, a izdvajanja za socijalnu pomoć su iz godine u godinu sve manja.

U opštini Bečej, prema zvaničnim podacima, skoro 1.000 dece, 15 odsto od ukupnog broja dece u opštini, živi u ekstremnom siromaštvu. U opštini je tokom 2021. godine broj korisnika usluga socijalne zaštite bio 4.011, a ukupan broj stanovnika po popisu iz 2021. godine je 37.351. U Bečeju godinama radi i Narodna kuhinja, broj korisnika je oko 300. Budžet Centra za socijalni rad Bečej 2022. godine je 34,8 miliona dinara. Poređenja radi, skoro identičan iznos se izdvaja iz opštinskog budžeta za programe udruženja i civilnih organizacija (17 miliona) i za delatnost sportskih organizacija i udruženja (18 miliona dinara).

Prošao je još jedan 8. mart, a biti žena u Srbiji u brojnim slučajevima znači biti bez svog vremena i svog novca.

Fondacija Centar za demokratiju je ocenila da će Srbiji biti potrebno 59 godina do dostizanja rodne ravnopravnosti.

U rubrici „Čarobni ručak“ ugostili smo nastavnicu engleskog jezika Svetlanu Dinić koja tvrdi da je svaki dan dobar za malu revoluciju ili supu. Birajmo revoluciju.

Opština je raspisala četiri konkursa za projekte nevladinog sektora i za te namene obezbedila 17 miliona dinara.

Fudbaleri Bečeja su na startu prolećne sezone ostali bez šefa stručnog štaba Branka Savića.

U naselju „Sever Đurkić“ započete su pripreme za izgradnju dečjeg igrališta vrednog 2,5 miliona dinara.

Za devet meseci će biti započeta izgradnja nove prevodnice na Tisi kod Novog Bečeja, a za oko tri meseca izgradnja brze saobraćajnice na putnom pravcu Sombor-Kikinda, koja bi trebalo da prolazi kroz Bečej i Novi Bečej, rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović u martu u Bečeju.

Preduzeće „Potisje“ okončalo je organizaciju primarne selekcije otpada na teritoriji opštine Bečej. U opštini je postavljeno ukupno 800 žutih kontejnera. Postavljanjem i poslednjeg žutog kontejnera za sekundarne sirovine Bečej je u martu postala prva opština u Srbiji koja je infrastrukturno pokrila 100% teritorije.

Bečej je ostao bez psihijatra – psihijatar od polovine marta ne radi svakodnevno u Domu zdravlja Bečej, ali je zdravstvena ustanova obezbedila drugog specijalistu psihijatrije koji će u Bečej dolaziti dva puta nedeljno i više, ako bude bilo potrebe, saopšteno je u martu iz Doma zdravlja.

Opština Bečej je od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave dobila više od 33 miliona dinara za izgradnju sportskog kompleksa kod fudbalskog stadiona, dobijen je novac i za rekonstrukciju uslužne kancelarije u zgradi opštine, a uskoro se očekuju i rezultati konkursa Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, gde je lokalna samouprava konkurisala za 21 milion dinara za rekonstrukciju Poljaničkog puta i za još oko 21 milion za bušenje dva bunara na vodozahvatnom polju, od tog iznosa 80 odsto bi trebalo da obezbedi pokrajina. Pored toga, oko 15 miliona dinara trebalo bi da obezbedi pokrajina za asfaltiranje 1.900 metara puta u naseljenom mestu Bačko Gradište, saopštio je predsednik opštine Dragan Tošić krajem marta.

Nakon odluke o rebalansu opštinskog budžeta u koji je uvršteno pet miliona dinara dobijenih od države za finansiranje programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova i s obzirom na to da je opština u budžetu za 2022. godinu obezbedila još toliko novca, građanima je za zamenu prozora i vrata, za izolaciju stambenih objekata i zamenu grejanja raspoloživo ukupno 10 miliona dinara. Prvi konkurs za građane očekuje se do jula meseca, rečeno je novinarima.

Đaci i zaposleni u Osnovnoj školi „Petefi Šandor“ su 67 godina postojanja obrazovne ustanove 28. marta obeležili na nesvakidašnji način na gradskom trgu izvođenjem fleš moba – masovnom akcijom na otvorenom.

April: Na izborima u Bečeju pobedili SNS i SVM

Na parlamentarnim izborima 3. aprila u Bečeju je Srpska napredna stranka osvojila glasove 8.250 građana od 18.131 izašla birača sa područja opštine Bečej. Drugoplasirana je bila lista Saveza vojvođanskih Mađara sa 3.854 glasa, a treća je izborna lista Ujedinjeni za pobedu Srbije sa 1.242 glasa birača.

Na izborima za predsednika republike Aleksandar Vučić osvojio je 71,34 odsto, odnosno 12.390 glasova.

Izbori u aprilu

Na sednicama izborne komisije u Bečeju, nakon rasprave o nepravilnostima, zahtevi za poništenje izbora su odbačeni, jer nijedan zvaničan prigovor na tok glasanja na predsedničkim izborima nije predat.

Dom zdravlja Bečej je na konkursima Ministarstva zdravlja i Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo dobio novac za nabavku novog ultrazvučnog kolor dopler aparata sa dve sonde i sa monitorom visoke rezolucije. Osim toga, zdravstvena ustanova je u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Pokrajinskim sekretarijatom za zdravstvo potpisala ugovor i o donaciji sanitetskog vozila, koje će biti namenjeno za pacijente koji svakog drugog dana idu na hemodijalizu u Novi Sad ili Vrbas.

U Domu zdravlja naveli su i da su od Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo dobili novac za popravku mamografa. Podsetimo da mamograf u to vreme nije bio u funkciji nekoliko meseci.

Organizacioni odbor Majskih igara raspisao je konkurs za učešće na 64. Međunarodnom festivalu scenskog stvaralaštva za decu i mlade. Vaterpolisti Bečeja su izborili opstanak u I A ligi i to bez baraža.

Peta „Bečejska desetka“ 9. aprila okupila je rekordan broj učesnika. Na ovom atletskom nadmetanju nastupilo je preko 800 takmičara. U dečjim trkama takmičilo se oko 400 dece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, a u trkama na 5 i 10 kilometara borilo se 435 atletičara iz cele Srbije, što je gotovo duplo više nego prethodne godine.

Za šest godina, od kraja 2015. do aprila 2022. godine, komunalno preduzeće „Potisje“, uslovno rečeno, napravilo je pun krug. Od firme u gubicima, lošim voznim parkom i neodržavanom deponijom do danas je postala stabilna firma koja nema gubitke, obnovljen je vozni park, deponija „Botra“ se održava, radi se reciklaža otpada, planira se kompostiranje i izgradnja transfer stanice i konačno, verovatno tokom 2023. ili 2024. zatvaranje gradske deponije i odnošenje lokalnog smeća na regionalnu deponiju.

Izgrađeno je dečje igralište u naselju „Sever Đurkić“ u Bečeju i to je jedino novo igralište u Bečeju u 2022.

U organizaciji OŠ „Zdravko Gložanski“ i Društva intelektualaca braća Tan održana je prva „Živa biblioteka“ u Spomen kući „Tan“. U „Živoj biblioteci“ knjige su ljudi, odabrani iz društvenih grupa o kojima često vladaju predrasude i negativni stereotipi, a cilj biblioteke je da se građani u direktnom kontaktu suoče sa sopstvenim predrasudama.

Maj: Poplava na Fantastu, nema mesta u vrtiću, novac za sportski kompleks, zbogom pandemijo

Od 1. maja je poskupela voda u Bečeju, jer je Javno preduzeće Vodokanal zatražilo od osnivača, lokalne samouprave povećanje cene vode i odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda za 30 odsto za domaćinstva, za 20 odsto za kategoriju budžetskih ustanova, za 30 odsto snabdevanje tehničkom vodom u naseljenim mestima i povećanje cene fiksne naknade za domaćinstva za 39 odsto.

Opštini Bečej je na javnom pozivu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave dodeljeno 25 miliona dinara za infrastrukturno opremanje sportskog kompleksa u Bečeju, navodilo se u odluci o raspodeli sredstava za finansiranje programa podrške razvoju i funkcionisanju sistema lokalne samouprave. Osim 25 miliona dinara od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, udeo opštine je u ovom projektu 6 miliona dinara.

Nakon seče svih stabala oko kapele Bogdana Dunđerskog na Fantastu u februaru 2022. godine, kraj aprila je dočekan poplavom na teritoriji spomenika kulture. Na društvenim mrežama objavljen je snimak kako je staza oko dvorca poplavljena, navodno više meseci. Načelnica Odeljenja za urbanizam opštine Bečej Daniela Doroslovački rekla je da je u ranijem periodu, u februaru mesecu, bilo problema sa curenjem vode iz šahta na Fantastu, ali je taj problem tada saniran. Početkom maja su nakon ponovnog curenja vode, zaposleni iz Vodokanala izašli na teren i sanirali problem na podzemnom hidrantu.

Javnost Bečeja je u maju obaveštena da će na festivalu „Bečej noću“ sredinom juna nastupiti muzička zvezda Zdravko Čolić.

Na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje za finansiranje i sufinansiranje rekonstrukcije, adaptacije, sanacije i investicionog održavanja objekata predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola i domova učenika, Osnovna škola „Šamu Mihalj“ u Bečeju dobila je 4,6 miliona dinara za rekonstrukciju krova objekta škole, a Osnovna škola „Petefi Šandor“ 2,8 miliona dinara za rekonstrukciju podova i stolarije.

Majske igre

Iz lokalne samouprave saopšteno je da će u Goranskom parku tokom leta biti izgrađena teretana na otvorenom. Vrednost radova izgradnje teretane iznosi 5 miliona dinara. Reč je o projektu Kancelarije za mlade opštine Bečej koji finansiraju Ministarstvo omladine i sporta i opština, a teretana na otvorenom je izgrađena unutar trim staze u Goranskom parku.

Podsetimo da je u Bečeju ranije već postojala teretana na otvorenom. Postavljena je na obali Tise 2012. godine. Teretana je „živela“ godinu dana, a od tada nije pogodna za korišćenje i do danas nikom nije palo na pamet da je sanira. Inače, ta „vežbaonica“ na otvorenom nije bila jeftina, iz opštinskog budžeta je u tu svrhu 2012. godine potrošeno oko 1,8 miliona dinara.

Od 3. maja prestale su da važe sve mere kontrole i ograničenja za ulazak u Srbiju u vezi sa kovidom-19, kako za strane, tako i za domaće državljane, saopšteno je iz Vlade Srbije.

„Prošle godine je broj dece i mladih na evidenciji Centra za socijalni rad Bečej bio 1.928 (novoevidentirani i preneti korisnici), a to je za 491 više nego prethodne godine“, naveden je poražavajući podatak u programu rada Centra za socijalni rad Bečej za 2022. godinu. Od ovog broja najviše dece i mladih, njih 813, potiče iz materijalno ugroženih porodica.

Naučna saradnica na Institutu za književnost i umetnost u Beogradu dr Žarka Svirčev za Bečejski mozaik je govorila o tome kako je hranu izmestila iz svoje kulinarske imaginacije i premestila je u političku imaginaciju i zašto je potrebno da o kuhinji i ishrani razmišljamo i kao o gerilskim strategijama preživljavanja i otpora, i kao važnoj platformi etike solidarnosti i brige.

Opština Bečej je na konkursu Ministarstva kulture i informisanja „Gradovi u fokusu 2022“ dobila 14 miliona dinara za sanaciju krova Gradskog pozorišta Bečej, dok je udeo jedinice lokalne samouprave oko 1,9 miliona dinara.

Na 64. Majskim igrama, najvećem i najstarijem međunarodnom festivalu scenskog stvaralaštva dece i mladih kod nas, održanim od 16. do 20. maja u bečejskom Gradskom pozorištu, po mišljenju stručnog žirija u konkurenciji predstava za decu prva nagrada, Zlatni paž, dodeljena je ostvarenju „Kapetanica Džun Piplfoks“ Glumačke radionice Doma kulture Čačak, a u konkurenciji predstava za mlade Zlatnog paža je dobio ansambl Színes Szilánkok Diákszínpad (Đačka scena Šarene iskrice) za izvođenje predstave „Tenger a lélekben“ („Nemir u duši“). Bečejci su nastupili samo s jednom predstavom, „Do poslednjeg šaha” Dečjeg dramskog studija, koja je osvojila Bronzanog paža.

Na sednici Skupštine opštine 12. maja odbornici su usvojili pravilnike o sufinansiranju mera energetske sanacije.

U PU „Labud Pejović“ od septembra meseca trebalo je da krene 352 deteta, 20 odsto više nego prošle radne godine. Međutim, 78 mališana je ostalo na listi čekanja. Da bi i ta deca bila primljena u predškolsku ustanovu, potrebno je otvaranje pet novih grupa i obezbeđivanje novca za to. Roditelji dece koja nisu primljena u vrtić danima su negodovali i zahtevali su od opštine da reši problem. Iz opštine je saopšteno da ona, u svojstvu osnivača vrtića, pokušava da reši problem neupisane dece, ali da Ministarstvo finansija treba da odobri povećanje mase plata za vrtić u budžetu opštine Bečej.

Nakon dve godine pauze zbog pandemije koronavirusa, 2022. godine ponovo je održano Međunarodno muzičko takmičenje „Fantast“ Muzičke škole „Petar Konjović“, ali ne u dvorcu Fantast, već u blizini reke Tise, u hotelu „Zlatna obala“. Na takmičenju je učestvovalo oko 300 takmičara.

Počela je reprezentativna kajakaška sezona. U sastavu kajakaške reprezentacije Srbije među 28 takmičara bilo je i tri Bečejca: Marko Novaković, Filip Ratkov i Miodrag Ikadinović. Na svetskom kupu u kajaku na mirnim vodama održanom u Račicama od 20. do 22. maja Marko Novaković je u dvosedu u disciplini K2-500 sa Vladimirom Torubarovim u polufinalu je zauzeo 9. mesto i izborio učešće u C finalu gde su kroz cilj prošli kao drugi i u konačnom plasmanu su se plasirali na 20. mesto. Novaković je nastupio i u četvorosedu K4- 500 sa Anđelom Džombetom, Markom Dragosavljevićem i Vladimirom Torubarovim gde su u vrlo snažnoj konkurenciji završili takmičenje na 14. mestu. U Češkoj su Bečejci Filip Ratkov i Miodrag Ikadinović u trci dvoseda na 1.000 metara stigli do polufinala gde su zauzeli četvrto mesto.

Javno preduzeće Toplana bi 2023. godine trebalo da ostvari ulaganje vredno oko 7 miliona evra, kako bi koristilo geotermalnu energiju za daljinsko grejanje, to jest da bi izgradilo postrojenje sa toplotnom pumpom i kotlom za sagorevanje metanskog gasa, rekao je direktor Toplane Dejan Vuković nakon sednice Skupštine opštine Bečej održane 23. maja kada su odbornici dali saglasnost na odluku nadzornog odbora Javnog preduzeća Toplana da učestvuje u projektu „Obnovljivi izvori energije u sistemima daljinskog grejanja u Srbiji“ koji sprovode Ministarstvo rudarstva i energetike i Evropska banka za obnovu i razvoj, s investicijom „Korišćenje geotermalne energije ugradnjom toplotne pumpe i kotla za sagorevanje metanskog gasa u sistemu daljinskog grejanja Bečeja“.

Na Trgu oslobođenja nakon dve godine pauze zbog pandemije koronavirusa 19. maja maturanti su ponovo plesali. Maturantski ples izvelo je oko 240 đaka Gimnazije i Ekonomsko-trgovinske škole.

Od januara do kraja maja lokalna samouprava organizovala je 10 javnih nabavki. Od 10 nabavki u 8 slučajeva je podneta samo jedna ponuda, a u dva slučaja su podnete dve. Ukupna ugovorena vrednost 10 javnih nabavki je 65,6 miliona dinara. Najskuplji ugovor, za električnu energiju, zaključen je krajem aprila sa EPS Beograd, vredan 23 miliona dinara, sledi ugovor za suzbijanje komaraca i krpelja zaključen krajem marta sa firmom „Eko-dez“ d.o.o. iz Beograda, vredan 13 miliona dinara.

Jun: Pobednik „Misliše“ Bečejac, Zdravko Čolić na trgu, protestno pismo roditelja vrtiću i „Pretpostavljeni kraj sveta“

Dragan Milosav, učenik trećeg razreda OŠ „Sever Đurkić“ u Bečeju jedini je učenik trećeg razreda iz cele Srbije koji je s maksimalnim brojem bodova na finalnom republičkom takmičenju „Misliša“ osvojio prvo mesto. „Misliša“ je nacionalno matematičko takmičenje za učenike osnovnih i srednjih škola svih razreda, koje od 2006. godine organizuje matematičko društvo „Arhimedes“ iz Beograda.

Zvezda manifestacije „Bečej noću“ koja će biti održana 17. i 18. juna na Trgu oslobođenja, biće pevač Zdravko Čolić, a za dva dana festivala pripremljen je program za svačiji ukus, najavili su na konferenciji za novinare predstavnici organizatora, opštine Bečej i Gradskog pozorišta, član Opštinskog veća zadužen za sport, omladinu i turizam Dane Mandić i direktor Gradskog pozorišta Zdravko Petrović.

Član Opštinskog veća nije želeo da kaže ni pretpostavljenu cenu manifestacije „Bečej noću“, ali početkom juna se već znalo da će opštinski udeo u finansiranju manifestacije „skočiti“ sa 3 miliona dinara na 6,7 miliona, naime, na sednici Skupštine opštine Bečej usvojen je drugi rebalans opštinskog budžeta u kom je za „Bečej noću“ predviđeno 6,7 miliona dinara.

Festival „Bečej noću“, po oceni organizatora, lokalne samouprave, posetilo je više od 35.000 ljudi. Na prethodnom, 2019. godine, bilo je oko 20.000 građana. Osim bečejske i publike iz Srbije, 17. i 18. juna Bečej je posetilo veliki broj ljudi i iz Slovenije, Hrvatske, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine, te je zbog – za građane besplatnog – koncerta Zdravka Čolića Bečej postao turistički centar Vojvodine.

Na manifestaciji „Bečej noću“ nastupio je Zdravko Čolić

U toku dvodnevne manifestacije osim Čolića, nastupili su „Del Arno Band“, „New Level Empire“ iz Budimpešte, „Generation Z“, „Les Filles“, „Skladište 58“, „Fingerbang“, a decu je uveseljavao „Kreativni M kutak“ i više od 70 mališana na sceni kojima su u izvedbi nekoliko pesama pridružili i Tanja Banjanin i Dejan Cukić. U Gradskom pozorištu je 17. juna, u okviru festivala „Bečej noću“ održana i 3. Revija kratkometražnog filma.

Do početka jula nije saopštena kompletna finansijska konstrukcija manifestacije.

Zbog letnjeg režima rada predškolske ustanove roditelji su uputili protestno pismo rukovodstvu vrtića zbog „selidbe“ dece iz jednog objekta u drugi. Rukovodstvo vrtića je u prvi mah odbilo zahtev da deca ostanu u svom vrtiću, a potom je ublažilo svoje stavove, pa su deca koja su prvobitno prijavljena u vrtić i tokom letnjeg raspusta, mogla da pohađaju letnju nastavu u svom matičnom objektu, ali to pravilo nije važilo za kasnije prijavljenu decu.

Pomoćnica predsednika opštine za organizacione poslove i odnose s javnošću Dijana Peter ni godinu dana nije provela na tom poslu i podnela je ostavku. Od 1. juna u lokalnoj samoupravi ne postoji osoba koja je zadužena da komunicira sa novinarima.

Dom zdravlja je dobio novo sanitetsko vozilo za prevoz sedamnaest pacijenata koji svakog drugog dana putuju na hemodijalizu do Novog Sada ili Vrbasa.

Nakon nestašice nekih od osnovnih namirnica, predsednik Srbije Aleksandar Vučić novinare je pozvao u jedan od magacina na Vilinim vodama u kojima država čuva hranu iz rezervi, kako bi pokazao da ima svega i da građani ne treba da brinu. Uprkos tome, u Bečeju, u prodavnicama i u većim trgovinama kao što su Univerexport, Maxi i Lidl, šećera na policama nije bilo ni za čaj. Tako je bilo i u ostatku Srbije.

Član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu i ruralni razvoj Anđelko Mišković rekao je da će prinosi pšenice i ječma biti smanjeni i do 30-40 odsto.

Sredinom maja desilo se pomor riba u Mrtvoj Tisi kod Medenjače, a u drugoj polovini maja uočeno je da građevinska mašina, stiče se utisak sa snimka koji je objavljen na društvenoj mreži, istovara mulj na obali Mrtve Tise. Od početka juna do kraja 2022. godine, javnosti nisu saopšteni razlozi pomora riba.

Knjiga pesama „Pretpostavljeni kraj sveta“ Svetislava Travice predstavljena je u Narodnoj biblioteci u Bečeju. Pesme govore o uspomenama, o sećanjima, a pune su i strepnje. „Pretpostavljeni kraj sveta“ Svetislava Travice nalazi se među 10 najboljih knjiga u 2021. godini u Srbiji.

Tradicionalna manifestacija za popularizaciju čitanja u muškoj populaciji „Nedelja džentlmena“ održana je od 4. do 10. juna u Narodnoj biblioteci u Bečeju. Publika je imala priliku da prisustvuje koncertima, predstavi, predavanjima, izložbi, književnim večerima, radionicama za decu, mlade i odrasle, debati srednjoškolaca…

Lažne dojave o postavljenim bombama stigle su 16. juna na imejl adrese osnovnih škola u opštini Bečej. Policija se u jutarnjim satima nalazila ispred škola, a roditelji dece su obavešteni da ih ne šalju u školu. Ovo je drugi put da su pretnje bombama stigle na adrese bečejskih škola, prethodno se to desilo 20. maja.

Nataša Kekić, plivačica PK „Swim star“ iz Bečeja je na Letnjem pojedinačnom i ekipnom prvenstvu Srbije za juniore i juniorke i u apsolutnoj konkurenciji održanom od 9. do 12. juna u Beogradu na bazenu Zavoda za sport i medicinu sporta na Košutnjaku uz učešće 358 takmičara iz 38 klubova iz Srbije, pobedila je u trci na 800 m slobodnim stilom, a na duplo kraćoj deonici je bila treća. Srebrnu medalju osvojila je u disciplini 100 m leđno, a bronza joj je pripala u trci na 50 m leđno.

Mlade vaterpolistkinje Bečeja su osvojile titulu prvaka države na Prvenstvu Srbije za igračice 2010. godište koje je održano na zatvorenom bazenu SC „Đorđe Predin Badža“.

Opština Bečej nije više najtransparentnija opština u Srbiji, što je bila dve godine zaredom sa 90, odnosno 83 poena – u slučaju Bečeja beleži se veliki pad, sada je na 13. mestu sa 67 poena po lokalnom indeksu transparentnsti, pokazuju rezultati istraživanja Lokalnog indeksa transparentnosti Transparentnosti Srbije. Najtransparentnije lokalne samouprave u 2022. godini su Novi Pazar, Sombor i Sokobanja.

U saradnji sa opštinom i Gradskim pozorištem, produkcijska kuća Red, rad i disciplina i autorski tim predstave „Smrt i devojka“ 24. juna održala je premijeru predstave u Gradskom pozorištu. U ovoj poznatoj drami Ariela Dorfmana glavne uloge tumače Tamara Krcunović, Milan Marić i Miloš Timotijević.

Komunalno preduzeće „Potisje“ u toku leta pokušavalo je da spreči požare na gradskoj deponiji. U drugoj polovini juna, kao i prošle godine, urađeno je termovizijsko snimanje tela deponije, a preduzeće je u saradnji sa firmom „Linde gas“ započelo i eksperimentalni proces hlađenja unutrašnjih slojeva smetlišta i sprečavanja požara ubacivanjem suvog leda u 27 biotrnova na oko 4 hektara.

Na konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Bečej, na predlog medijske komisije, rešenjem koji je doneo 29. juna, predsednik opštine Dragan Tošić raspodelio je 9 miliona dinara iz opštinskog budžeta za 9 projekata 9 medija, od kojih su samo 4 sa teritorije opštine Bečej.

Odbornici Skupštine opštine Bečej su završni račun budžeta opštine Bečej za 2021. godinu, čiji je deo i izveštaj o izvršenju prošlogodišnjeg budžeta, i još 9 tačaka dnevnog reda usvojili 29. juna za manje od pola sata. Tako je, u proseku, za svaku tačku dnevnog reda „potrošeno“ po dva minuta.

Osim toga, rad lokalnog parlamenta poslednjih meseci nije transparentan, jer na sajtu opštine građani ne mogu da pročitaju materijale za sednice Skupštine opštine.

Od 1. juna poskupela je usluga odnošenja smeća za nešto manje od 18 procenata. Građani umesto 543,40 dinara na mesečnim nivou za pražnjenje kante od 120 litara plaćaju 640,20 dinara, a za kante od 80 litara umesto 363 dinara 462,80 dinara. Novina je mesečni paušalni iznos, naknada za deponovanje smeća koji iznosi 88 dinara i za građane i za privredu i ustanove.

Predsednik opštine Bečej Dragan Tošić 30. juna doneo je rešenje o postavljenju svoje pomoćnice, profesorke srpske književnosti i jezika Sanje Biro koja je zadužena za poslove obrazovanja i vaspitanja. Biro je prethodno bila direktorka OŠ „Sever Đurkić“.

U informatoru o radu opštine Bečej koji se periodično ažurira, u junu mesecu objavljeni su podaci o platama opštinskih funkcionera i zaposlenih u opštini za maj 2022. godine. Po tim podacima, recimo, predsednik opštine Bečej i predsednik Skupštine opštine zarađuju po 102.000 dinara, a članovi Opštinskog veća, ima ih sedmoro (a po funkciji su članovi i predsednik opštine i njegov zamenik), oko 95.000 hiljada dinara.

K.D.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *