Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

U okviru projekta „Niklo kao ja“: Bečej je dobio aromatični vrt

Bečej je dobio aromatični vrt(Foto: Komšije za komšije)

Bečej je prošle godine postao jedan od 10 gradova u Srbiji koji su dobili kišne bašte – urbane zelene površine koje doprinose smanjenju posledica obilnih kiša, poplava i pojava klizišta u urbanim sredinama.

Bečejska kišna bašta prošle godine je proglašena i najlepšom.

Ove godine, u cilju unapređenja i širenja formiranih površina, bašta je dopunjena novim vrstama biljaka i mobilijarom, te pretvorena u aromatični vrt.

Ova bašta je deo projekta „Niklo kao ja“, čiji je cilj da ponudi direktan odgovor na negativne posledice klimatskih promena, a koji kompanija A1 Srbija sprovodi u saradnji sa Udruženjem građana „Ekonaut“ i lokalnim samoupravama.

Aromatični vrt u Bečeju nalazi se u naselju „Sever Đurkić“, a uredili su ga profesionalni baštovani uz veliku podršku zajednice „Komšije za komšije“, koja brine o uređenju zelenih površina.

Aromatični vrt je obogaćen višegodišnjim aromatičnim i cvetajućim dekorativnim biljkama koje pružaju hranu za ptice i privlače insekte, čime se podržava biodiverzitet.

U blizini vrta nalaze se kućica za ptice i hotel za insekte.

Takvi vrtovi, iako prvenstveno povezani sa očuvanjem životne sredine, takođe imaju značajan uticaj na mentalno zdravlje i doprinose kvalitetu života građana.

U toku 2023. godine kišne bašte su formirane u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Novom Pazaru, Smederevu, Kragujevcu, Čačku, Nišu, Bečeju i Somboru.

Ove godine je u okviru projekta „Niklo kao ja“ planirana sadnja bašti u još 10 gradova u Srbiji.

Priredio: B.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *