Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Organizacija primarne selekcije otpada: Bečej prvi u Srbiji pokrio 100 odsto teritorije

<strong>Bečej prvi u Srbiji pokrio 100 odsto teritorije</strong>

U prethodnih nekoliko godina komunalno preduzeće „Potisje“ ulaže novca i napora da smanji količinu smeća koje „opterećuje“ deponiju „Botra“. U tom cilju je pre nekoliko godina započelo, a u martu ove godine i okončalo organizaciju primarne selekcije otpada u opštini Bečej i time je ova opština postala prva u Srbiji koja je infrastrukturno pokrila 100 odsto teritorije, računajući i naseljena mesta.

Preduzeće je uz pomoć donacija „Ekostar paka“ u kontejnerima, plan pokrivanja opštine Bečej sa kontejnerima za sekundarne sirovine umesto za šest godina, realizovalo za tri godine.

Do kraja marta meseca 2022. godine na teritoriji opštine Bečej postavljeno je ukupno 800 žutih kontejnera za prikupljanje sekundarnih sirovina – od te količine 440 je donirao „Ekostar pak“ u vrednost 100.000 evra. U opštini Bečej ima oko 12.000 domaćinstava i u proseku na 10 domaćinstava je postavljen po jedan kontejner za ambalažni otpad.

„Potisje“ je oko 500 tona ambalažnog otpada poslalo na tretman i reciklažu, a to doprinosi zaštiti okoline i manjoj količini otpada na deponiji „Botra“.

Ekolog u komunalnom preduzeću Velimir Cvejanov kaže da su količine prikupljenog ambalažnog otpada u februaru ove godine utrostručene u odnosu na februar prošle godine.

„To je pokazatelj da je ovo pravi potez i da smo s ovim kontejnerima uradili mnogo bolji posao nego što je bio sa džakovima (prethodno je ’Potisje’ primarnu selekciju organizovalo tako da su građani smeće prikupljali u džakovima; prim. nov). Na nekim mestima ćemo postaviti još kontejnera, ali to ne znači kraj saradnje sa ’Ekostar pakom’. Naprotiv, sada kada smo ljudima obezbedili da imaju gde da odlože ambalažni otpad, preći ćemo na edukaciju, da svima na vreme, a to će trajati cele godine, objasnimo i kako se otpad odlaže da bude što efikasnije za sve nas i da samim tim i benefiti budu veći i da na što efikasniji način prikupljamo ambalažni otpad sa što manjim utroškom pre svega goriva“.

U međuvremenu je Ministarstvo zaštite životne sredine doniralo opštini Bečej i 108 kontejnera od 1.100 litara za biorazgradivi otpad. Kontejneri se još nalaze na deponiji „Botra“, a biće postavljeni, kada će biti prikupljena dovoljna količina za pokrivanje jednog naseljenog mesta – potrebno je nabaviti ukupno oko 1.200 kontejnera za biorazgradivi otpad.

Iz komunalnog preduzeća najavljeno je da će nakon postavljanja kontejnera za biorazgradivo smeće uz žute kontejnere za reciklabilni otpad, biti formirana reciklažna ostrva i oko njih će biti posađeno zelenilo u cilju zaštite od vetra i neprijatnih mirisa.

R.M.

Projekat „Odgovorno rukovanje otpadom je mogućnost – ne problem“ (I deo) je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *