Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Glasanje za najlepšu kišnu baštu: Bečejci zasad drugi

Bečejci zasad drugi

Naselje „Sever Đurkić“ u Bečeju sredinom septembra dobilo je kišnu baštu, urbanu zelenu površinu kako bi se doprinelo smanjenju negativnih posledica klimatskih promena – tako je Bečej postao jedan od deset gradova u Srbiji koji je u okviru projekta „Niklo kao ja“ dobio kišnu baštu.

Kišne bašte su prikazane na sajtu www.svetkakavzelis.rs na kom se do 27. oktobra odvija i glasanje za najlepšu – 23. oktobra bečejska kišna bašta je drugoplasirana sa više od 1.400 glasova, a na prvom mestu je bašta iz Kragujevca sa više od 1.600 glasova, dok je trećeplasirani Niš (oko 500 glasova).

Do sada su, osim u Bečeju, kreirane kišne bašte u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Novom Pazaru, Smederevu, Kragujevcu, Čačku, Nišu, i Somboru.

Prilikom kreiranja kišne bašte u naselju „Sever Đurkić“ timu baštovana projekta „Niklo kao ja“ pridružili su se stanovnici naselja, organizacija „Komšije za komšije“.

Program „Niklo kao ja“ sprovodi kompanija A1 Srbija uz podršku evropske organizacije „Propulsion“ i Šumarskog fakulteta u Beogradu.

Podsetimo da se često dešava da su gradovi zbog obilnih padavina poplavljeni, jer se kanalizaciona mreža preoptereti – rešenje ovog problema je postavljanje kišnih bašti, jer one zadržavaju vodu i rasterećuju kanalizacionu mrežu i rečne mreže.

B.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *