Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

SO Bečej: Budžet opštine 1,9 milijardi – deficit 297 miliona

Budžet opštine 1,9 milijardi – deficit 297 miliona

Odbornici Skupštine opštine Bečej usvojili su 22. decembra odluku o budžetu opštine za 2024. godinu.

Neposredno pre usvajanja odluke predlog budžeta izmenjen je sa 6 amandmana Opštinskog veća.

Amandmanima vlasti su umanjena sredstva tekuće i stalne budžetske rezerve (stalna je sa milion dinara umanjena na 100.000 dinara, a tekuća sa 6 miliona na 2,2 miliona) i pojedinim budžetskim korisnicima, među njima i nekim školama, neznatno su povećani predviđeni iznosi. Tako su, recimo, transferi ostalim nivoima vlasti za OŠ „Šamu Mihalj“ sa 11,6 povećana su na 11,8 miliona dinara, a za OŠ „Petefi Šandor“ sa 12,4 na 12,7 miliona. Za razvoj sporta i omladine (usluge po ugovoru) umesto 7,7 predviđeno je 8,9 miliona dinara.

Planirani prihodi i primanja budžeta za 2024. godinu su 1.983.774.000 dinara, od toga direktna budžetska sredstva 1.606.364.000 dinara, prihodi korisnika iz ostalih izvora 15.874.000 dinara, prihodi iz drugih nivoa vlasti 41.965.000 dinara, a preneta sredstva iz ove godine 319.571.000 dinara, piše u predlogu opštinskog budžeta za narednu godinu – jer odluka o budžetu do 25. decembra nije objavljena na zvaničnom sajtu opštine.

Navodi se da će potreban novac za finansiranje budžetskog deficita od 297 miliona dinara, otplatu glavnice za opštinske kredite u iznosu od 22,5 miliona dinara biti obezbeđen iz prenetih neutrošenih sredstava u iznosu od 319,5 miliona dinara.

U budžetu je za predškolsko vaspitanje predviđeno ukupno 246,5 miliona, za osnovno obrazovanje 280,7 miliona, a od toga za adaptaciju zgrade „Bratstva“ 160 miliona dinara. Za srednje obrazovanje planirano je 42 miliona dinara.

U budžetu za 2024. godinu planira se manje novca nego 2023. godine, naime, ukupni prihodi i rashodi opštine su za 2023. godinu nakon dva rebalansa budžeta utvrđeni u iznosu od 2,28 milijardi dinara.

Sastavni deo budžeta za narednu godinu je i Kadrovski plan radnih mesta u lokalnoj samoupravi 2024. godine.

Inače, zapisnik o javnoj raspravi o nacrtu budžeta za 2024. godinu sastavni je deo odluke o budžetu.

U lokalnoj administraciji 110 zaposlenih

Odlukom o budžetu obezbeđena su sredstva za plate za 110 zaposlenih u lokalnoj administraciji – 92 zaposlena u opštinskoj upravi (87 na neodređeno i 5 na određeno vreme) i 18 funkcionera (11 izabranih i 7 postavljenih).

Šta će biti urađeno 2024. godine?

Prema rečima predsednika opštine Vuka Radojevića, udeo investicija u budžetu je „drastično povećan“ u odnosu na 2023. godinu i za narednu godinu planirano je 515 miliona dinara (oko 26 odsto budžeta) za ulaganja.

Deo tih ulaganja se odnosi na preuzete ugovorne obaveze iz druge polovine 2023.

Imajući u vidu potrebe građana opštine Bečej, koje su iskazali u okviru akcije „Budžet po meri građana – i ti se pitaš“, brojni prioriteti građana su inkorporirani u budžet za narednu godinu, kazao je Radojević.

On je naveo i nove mere u budžetu, a to su osim besplatnog vrtića, jednokratna novčana naknada za prvorođeno dete koja će biti duplo viša nego ove i iznosiće 40.000 dinara, osim toga sufinansiraće se prenatalni test trudnicama za koje postoji medicinska indikacija, od iduće školske godine lokalna samouprava obezbediće besplatne udžbenike za sve đake prvake, kao i besplatan prevoz za srednjoškolce u opštini Bečej.

Što se ulaganja tiče, u budžetu se navodi da će u sanaciju i rehabilitaciju saobraćajne infrastrukture na teritoriji opštine Bečej (ul. Servo Mihalja i Dobrovoljačke/ III MZ, ul. Save Kovačevića u Bačkom Gradištu, ul. Borisa Kidriča u Mileševu/Drljanu i put Poljanice – Bečej) biti uloženo 60 miliona dinara.

Za drugu fazu radova na dvonamenskom sistemu Perlek (navodnjavanje i odvodnjavanje) u budžetu opštine predviđeno je 12 miliona dinara.

U rekonstrukciju igrališta i terena kod I Mesne zajednice trebalo bi da bude uloženo oko 16 miliona dinara, a u rekonstrukciju, adaptaciju i energetsku sanaciju objekata Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Bratstvo“ u ulici Đure Jakšića oko 160 miliona dinara.

Oko 90 miliona dinara je predviđeno za magistralne vodove vodovodne mreže u Bačkom Petrovom Selu.

Predsednik opštine Vuk Radojević istakao je da je Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo javni poziv, koji se završava početkom januara, za izgradnju prečistača u Bečeju u sklopu velikog projekta „Očistimo Srbiju“. Opština Bečej je u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine kompletirala projektno-tehničku dokumentaciju za prečistače u Bečeju, Bačkom Gradištu i Bačkom Petrovom Selu i kanalizacionu mrežu u ovim mestima.

„Vrednost je oko 6,6 milijardi dinara a novac će obezbediti republička vlada. Jedna faza je već krenula, završava se 6. januara, a ostale faze se nastavljaju dinamikom koju opredeli ministarstvo“, kazao je Radojević.

K.D.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *