Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Čaba Silađi uspešan u godini na izmaku: Medalja sa Bosfora obavezuje

Čaba Silađi uspešan u godini na izmaku: Medalja sa Bosfora obavezujetrg_fontane

Čaba Silađi je osvojenom bronzanom medaljom u trci na 50 metara prsno (26,31) na nedavno završenom Prvenstvu Evrope u malim bazenima u Istanbulu, na najlepši način završio prvu takmičarsku sezonu u seniorskoj konkurenciji.

Devetnaestogodišnji Bečejac (član PK Proleter iz Zrenjanina) je pored odličja na Bosforu, ove godine osvojio još tri medalje sa velikih svetskih i evropskih takmičenja. Na Mediteranskim igrama u Peskari uzeo je srebro na 100 metara i bronzu na duplo kraćoj stazi, a na Univerzijadi u Beogradu je u trci na 50 metara na cilj stigao treći.
Odličnim rezultatima u prvoj godini seniorskog „staža“ iznenađen je i sam Silađi:
– Ovakve rezultate nisam očekivao u ovoj godini i definitivno su iznenađenje za mene. Ovogodišnja ostvarenja su trebala da se dogode tek iduće godine, ili za dve , ali šta je tu je, „požurio“ sam – rekao je sa osmehom Silađi. – Međutim, posle ovakvih ostvarenja, dalje nema lažne skromnosti, ambicije, kao i obaveze moraju biti veće. Ne samo zbog mene, nego i zbog ljudi koji prate sport. U našoj zemlji su sasvim normalna očekivanja ljubitelja sporta, da kada jednom osvojiš medalju, obavezan si da to činiš i na narednim takmičenjima.
Ove godine Čaba je postao i apsolutni vladar prsnog stila u Srbiji, drži nacionalne rekorde na svim distancama, kako u dvadeset pet metarskom, tako i u olimpijskom bazenu. U „malom“ bezenu to je na 50 metara 26.31, na 100 m 56.51 i na 200 metara 2:11.70, dok u „velikom“ bazenu to iznosi na 27.27, 59.9 i 2:16.50. Međutim, ovi podaci ga ne opterećuju previše:
– Treba se dići na viši nivo nego što je prostor Srbije. Nije baš mnogo bitno da li sam ja vladar na prsima u Srbiji, mnogo je bitnije da učinim nešto više u Evropi ili svetu.
Iako je blistao u prvoj seniorskoj sezoni, Čabi nije baš sve bilo potaman u ovoj godini. Naime, „upao“ je u mentalnu krizu sredinom oktobra koja se ogledala u lošijim rezultatima od očekivanih:
– Mnogo stvari mi se skupilo početkom jeseni. Krenuo sam na studije (Tehnološki fakultet u Novom Sadu), preselio sam se u Zrenjanin i sve je to zahtevalo drugačiji ritam života nego što sam navikao. Trebalo je uskladiti nove obaveze sa treningom i slobodnim vremenom, a to je potrajalo. Ozbiljno sam počeo da studiram, putujem svaki dan na predavanja, jer sve što radim radim maksimalno. Išao sam na predavanja redovno, učio i trudio se da opravdam zvanje đaka generacije iz srednje škole. Međutim, sve se to reflektovalo na plivanje, jer nisam napredovao onako kako je trener Pejčinović zamislio i kako je trebalo da bude. Roditelji su mi i ovaj put pomogli, rekavši da plivanje treba da bude na prvom mestu, a da na fakultetu ne moram imati sve desetke, da je bitno samo da ga završim. Za moj ego je to bio veliki stres, ali je to realnost. Iz ovih stopa potpisujem da je nemoguće u isto vreme biti vrhunski sportista i jedan od najboljih studenata.
Svetsko plivanje će od januara biti siromašnije za obilje rekorda jer FINA zabranjuje upotrebu „superbrzih odela“. Plivaće se u dobrim starim kupaćim kostimima, bez pomoći tehnologije. Ni ova činjenica ne brine Silađija.
– Uslovi će biti jednaki za sve i to je dobra stvar. Sada ćemo videti ko je u stvari dobar plivač i ko će se najbrže adaptirati na nove uslove. Vremena na svim deonicama će sigurno biti lošija nego što je to sada slučaj, a primer za to je Kameron Van de Bur, svetski rekorder na 50 metara prsno u malim bazenima, koji je plivao prošlog vikenda u Sankt Peterburgu i jedini je nastupio u kupaćim gaćama. Plivao je 2,5 sekundi sporije od rekorda i naravno nije se plasirao u finale.

No comment

Onaj ko poznaje Čabu Silađija zna da je veliki emotivac i lokalpatriota. Međutim, to ponekad zna da mu pokvari raspoloženje. Bez postavljenog pitanja je prokomentarisao odnos lokalne samouprave prema sportu i Bečejcima koji postižu dobre rezultate na internacionalnoj sceni:
– Posle bronze u Istanbulu dobio sam mnogo čestitki, gomilu telegrama, sms-ova i ostalog. Čestitali su mi sa fakulteta, iz kluba, opštine Zrenjanin, znani i neznani ljudi. Samo od vlasti iz opštine Bečej  nisam dobio ništa. Takvo ponašanje ne zaslužuje nikakav komentar.

I bez kostima Silađi u 2010. ima velike ambicije. U fokusu je Prvenstvo Evrope koje će biti održano u avgustu u Budimpešti:
– Ove godine smo i ja i Ivan Lenđer u Istanbulu imali sreće. U njegovoj disciplini nisu plivali dvojica najbržih na svetu Čavić i Munjoz, dok se u mojim trkama nisu pojavili sjajni prsaši, Slovenci Tahirović i Markić. Očekujem da će svi oni biti u Pešti u punoj formi i da će biti teško ponoviti rezultat iz Istanbula. Međutim, uradićemo sve da do toga ipak dođe, a imaćemo za to osam meseci za pripreme. Već u januaru idemo u Sijera Nevadu (špansko planinsko odmaralište i skijalište), gde ćemo odraditi visinske pripreme. Posle toga idu domaći i svetski mitinzi na kojima ćemo proveravati formu. Mislim da nećemo baš preterivati sa takmičenjima nego ćemo plivati u Atini i Beču, što standardno činimo poslednjih godina – rekao je Silađi, a iskoristio je priliku da građanima opštine Bečej poželi srećnu Novu godinu:
– U 2010. godini svim građanima želim sreću i dobro zdravlje i da im nova godina bude uspešnija.

S. Malešev

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *