Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Decja nedelja od 6. do 12. oktobra: Svako dete srecnog lica

Decja nedelja od 6. do 12. oktobra: Svako dete srecnog lica10arhiva-decja-nedelja-iz-2013-g

Tradicionalna manifestacija Decja nedelja ce u Beceju biti održana od 6. do 12. oktobra pod sloganom „Svako dete srecnog lica cuva jedna porodica“.

Program manifestacije saopšten je u utorak na konferenciji za novinare u gradskoj kuci kojoj su pored koordinatorke Decje nedelje Gabrijele Potrebic-Težer prisustvovali i predsednik opštine Vuk Radojevic i clanica Opštinskog veca zadužena za obrazovanje, kulturu i civilne organizacije Andrea Galgo Ferenci.

Potrebic-Težer je rekla da organizaciju manifestacije u opštini više od 10 godina koordinira Društvo prijatelja dece Beceja, koja je ove godine u okviru projekta „Multiplikacija – živeti tolerantno“ ostvarila podršku Pestaloci decje fondacije iz Švajcarske, lokalne samouprave i Gradanskog fonda Panonija. Prema njenim recima ovogodišnja Decja nedelje se razlikuje od prethodnih i po tome što je u nju ukljuceno do sada najveci broj organizacija, ustanova, gradanskih grupa i volontera.

Pored tradicionalnih programa na Decjoj nedelji, kao što su humanitarna akcija „Deca deci“ (traje tokom cele nedelje), „Oslikavanje trga“ kojom zabavištanci 6. oktobra otvaraju manifestaciju, besplatne pozorišne predstave, posete gradonacelnika i predstavnika opštine deci Beceja 7. oktobra, koja se realizuje u saradnji sa Centrom za socijalni rad, ekološka akcija „Drvo generacije“ 8. oktobra, u kojoj ucestvuju ucenici prvih razreda osnovnih škola, ove godine planirano je i mnoštvo novih aktivnosti. Jedna od njih je celodnevni izlet u Park prirode „Stara Tisa“ kod Backog Gradišta i na Beljansku baru kod Radicevica za ucenike viših razreda osnovnih škola, koju organizuje Kancelarija za mlade u saradnji sa opštinskim Odsekom za zaštitu životne sredine i udruženjem „Eko-Becej“. Bice održan i „Otvoreni dan u Spomen kuci brace Tan“, a svi koji 7. oktobra od 14 do 17 casova sa porodicom posete ovaj obrazovno- zabavni centar, nece morati da placaju ulaznicu. „Treba napomenuti i promociju knjige Milunke Petrovic u Narodnoj biblioteci u utorak od 17 casova, u organizaciji Književne omladine Srbije i biblioteke. Mila je naše dete iz Beceja i veoma smo ponosni na ovo izdanje. U sredu (8. oktobar) je pocetak jednog novog prijateljstva, rec je o akciji ‘Druženje bez granica’ koju organizuje društvo MNRO i vršnjacki tim škole ‘Sever Ðurkic’ od 16 casova, a u okviru koje ce zajedno smišljati igre deca iz velikih porodica i ‘Severci’. Sreda je takode namenjena ekološkim aktivnostima koje ce ove godine biti održane u Goranskom parku. Ekolozi su ovaj dan posvetili jednom cilju: razvijanju ljubavi prema našoj sredini a realizatori udruženje ‘Eko-Becej’, Komunalac, cvecara ‘Ikebana’ i Goranski park. U cetvrtak (9. oktobar) imamo nekoliko novih aktivnosti. Gradski muzej ce u saradnji sa lovcima održati edukativne radionice od 10 casova za ucenike nižih, a od 16 casova za ucenike viših odeljenja osnovnih škola. Nova je i akcija ‘Teddy bear hospital’ koju organizuju škola ’Sever Ðurkic’ i Dom zdravlja, a namenjena je predškolcima i ucenicima nižih razreda osnovnih škola koji žele da se oslobode straha od posete lekaru. Aktivnosti ce se odvijati u parku kod Decjeg dispanzera od 10 do 11 casova i deca obavezno sa sobom treba da ponesu medu ili neku drugu omiljenu igracku, koja ce biti ’pregledana’ i, ako je potrebno, izlecena na licu mesta. Takode u cetvrtak, u saradnji sa lokalnom samoupravom za sve zainteresovane srednjoškolce organizovacemo ‘Otvoreni dan u gradskoj kuci’ “, saopštila je Gabrijela Potrebic-Težer.

O „Otvorenom danu u gradskoj kuci“ govorila je i Andrea Galgo Ferenci, clanica Opštinskog veca: „Ohrabreni svim pitanjima koja su deca postavljala o radu lokalne samouprave, ove godine smo napravili korak dalje i rešili da im pokažemo kako se odvija rad u Opštinskoj upravi. Ðaci ce imati priliku da posete kancelariju broj 7, takozvani uslužni centar, gde ce im biti prezentovano kako se organizuje rad u lokalnoj samoupravi, kako mogu da podnesu zahtev, na primer, za dobijanje dokaza o državljanstvu ili nekog drugog za njih važnog dokumenta, a poseticemo još neke od kancelarija, koje, to neka zasad ostane tajna“ .

Za cetvrtak je planirana humanitarna aukcija slika koje daruju clanovi likovne sekcije amatera „Duga“ u Galeriji „Krug“ u 17 casova.

Završnica „Decje nedelje“ je u petak (10. oktobar) na gradskom trgu, s pocetkom u 14 casova, gde ce biti održan tradicionalni „Decji vašar“, „Mala cvetna pijaca“, „Interkulturala odbojka“, sve škole, vrtic, muzej, biblioteka, pozorište, udruženje distroficara, „Kosmopolite“, „BUM“, Kancelarija za mlade, Društvo ucitelja Beceja, „Biber“, „Oldtajmer klub Becej-Novi Becej“ ce imati štandove, planirane su i edukativne radionice Spomen kuce brace Tan, ekološka modna revija, program „Pokaži šta znaš“ i na kraju urucenje lente „Gradanin po meri deteta“.

Pored programa Decje nedelje na nivou opštine, svaka ustanova posebno planira svoje programe, a ustanove ce po završetku nedelje moci konkurisati za 1, 2. i 3. nagradu „Naj decja nedelja“, koje daruje knjižara „Prizma“.

 

Markice za Decju nedelju

Na pitanje novinara koliko ce koštati organizacija Decje nedelje i u cemu se ogleda podrška lokalne samouprave, kao i drugih pomenutih partnera, koordinatorka manifestacije Gabrijela Potrebic-Težer je odgovorila: „Ove godine smo imali prvi put situaciju da su pare bile na racunu pre pocetka svih organizacionih aktivnosti, lokalna samouprava nam je dodelila 100.000 dinara, od toga uglavnom placamo ozvucenje, poklone deci koji se nose u socijalno ugrožene porodice, potrošni materijal i štampanje plakata, sve ostalo se radi volonterski. Podrška ministarstva i ostalih partnera je regulisana zakonom, dobili smo markice koje se tokom Decje nedelje prodaju na biletarnici Becejprevoza po 40 dinara i za sva kulturna dešavanja 30 dinara po kupljenoj karti i te pare ce nam se vratiti na racun.“

LJ.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *