Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Dečja nedelja: U Bečeju oko 6.100 dece, 813 prima socijalnu pomoć

U Bečeju oko 6.100 dece, 813 prima socijalnu pomoć857decja_nedelja1

Dečja nedelja u Bečeju počela je danas, 3. oktobra, i traje do 7. oktobra, a tokom nedelje u fokusu su prava dece.

Dečja nedelja je, kao i prethodnih godina, započeta konferencijom za novinare u gradskoj kući, na kojoj su predstavnici organizatora manifestacije, lokalne samouprave i Društva prijatelja dece opštine Bečej, predstavili podatke o situaciji u kojoj živi 6.179 dece u opštini, kao i aktivnosti za Dečju nedelju.

Po podacima kojima organizatori Dečje nedelje i predstavnici Saveta za prava deteta opštine Bečej raspolažu iz zvaničnih izvora, minimalan broj novorođene dece u opštini Bečej prošle godine bio je 331, na osnovu broj izdatih uverenja za ostvarivanja prava majki na roditeljski dodatak.

U 2021. godini 813 dece je primalo novčanu socijalnu pomoć, a od tog broja njih 249 živelo je u uslovima ispod linije siromaštva, odnosno u uslovima apsolutnog siromaštva, rekla je predsednica Društva prijatelja dece opštine Bečej Izabela Šormaz i dodala da se smanjuje broj dece u apsolutnom siromaštvu od donošenja Zakona o finansijskoj podršci porodici.

Iznoseći nepotpune podatke o položaju dece na teritoriji opštine Bečej, Šormaz je ponovila to što je rekla i prethodnih godina, da je Nacionalni plan akcije za decu istekao 2015. godine, te da je neophodno donošenje krovnog zakona o pravima deteta i Zaštitnika prava deteta koji će objediniti i unaprediti  sve segmente koji uređuju ovu oblast.  

Opština Bečej, za razliku od države, od 2007. godine u kontinuitetu ima lokalna planove akcije za decu opštine, međutim, nedostaju izveštaji o realizaciji tih planova.

U Lokalnom planu akcije za decu od 2021. do 2024. godine predviđeno je i praćenje ostvarivanja tog plana, a u julu prošle godine formiran je Savet za prava deteta kao stručno telo Opštinskog veća, koji je trebalo da podnese izveštaj o realizaciji predviđenih aktivnosti po oblastima iz lokalnog plana na godinu dana.

Uprkos tome što je prošle godine obećano da će ove godine biti predstavljen izveštaj o situaciji dece u opštini, te i o tome šta je ostvareno od predviđenih mera iz Lokalnog plana akcije za decu opštine Bečej, to se nije desilo zbog poteškoća u prikupljanju podataka iz relevantnih ustanova i institucija, ali je novinarima saopšteno da se izveštaj uskoro očekuje, verovatno do kraja oktobra.

U toku prvog dana Dečje nedelje predstavnici lokalne samouprave su podelili bombone deci na tradicionalnom crtanju na gradskom trgu, potom su na redu bila „Otvorena vrata“, poseta učenika gradskoj kući i pitanja za predstavnike opštinske uprave.

U toku dana predviđena je i takođe tradicionalna poseta predstavnika organizatora Dečje nedelje i lokalne samouprave velikim i socijalno ugroženim porodicama u opštini.

Humanitarna akcija „Deca deci” započeta je danas, a završava se 6. oktobra. Za socijalno ugroženu decu prikupljaju se garderoba, obuća, sredstva za higijenu, školski pribor i igračke. Prikupljene stvari se 7.oktobra od 10 do 15 časova se naose u Centar za decu i mlade, u Glavnoj ulici 47, odakle će biti distribuirane deci koja žive u teškim uslovima.

Za završnicu Dečje nedelje, 7. oktobar, na gradskom trgu predviđen je dečji vašar, u slučaju kiše program se seli u sportski centar, gde će deca imati priliku da prodaju ili da razmenjuju igračke.

Tokom vašara najmlađi Bečejci će imati priliku da posete kreativne štandove: prezentaciju rada ustanova, klubova, omladinskih organizacija, timova…

Za poslednji dan Dečje nedelje pripremljeno je i takmičenje „Pokaži šta znaš”, a i ove godine će, nakon završetka Dečje nedelje, Društvo prijatelja dece opštine Bečej organizovati, tradicionalnu aktivnost „Naj, naj Dečja nedelja“ u partnerstvu sa knjižarom „Prizma-1993“. Konkurs je namenjen svim udruženjima, ustanovama ili organizacijama koji su bili učesnici Dečje nedelje.

K.D.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *