Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

RFZO utvrdio nepravilnosti: Dom zdravlja za načinjenu štetu platio oko pola miliona

Dom zdravlja za načinjenu štetu platio oko pola miliona

Dom zdravlja Bečej je 2022. i 2023. godine morao da vrati Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) ukupno 488.028 dinara jer su, kako je ustanovljeno rešenjima RFZO, nepravilno i nezakonito ispisani određeni lekovi na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, a time je načinjena šteta RFZO-u, podaci su iz dokumenata čijim kopijama redakcija Bečejskog mozaika raspolaže zahvaljujući Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Naime, 2023. godine je u postupku kontrole u Domu zdravlja Bečej službeno lice republičkog fonda „utvrdilo nepravilnosti, odnosno nezakonitosti u propisivanju leka Semaglutid od strane izabranih lekara Doma zdravlja Bečej koje su za posledicu imale neosnovano trošenje sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja u ukupnom iznosu od 161.470 dinara, čime je Republičkom fondu pričinjena šteta“, navodi se u rešenju Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje iz oktobra 2023, koji je bio odgovor na žalbu Doma zdravlja Bečej na prvobitno rešenje i kojim je žalba bečejske zdravstvene ustanove odbačena.

Nepravilnosti, odnosno nezakonitosti u propisivanju leka Ozempic (Semaglutid) od izabranih lekara kod 9 osiguranika su utvrđeni za period od 1. januara do 30. juna 2023.

Dom zdravlja je u žalbi između ostalog naveo da je lek Semaglutid propisan u količini većoj od količine propisane pravilnikom koji uređuje tu oblast jer je u trenutku ispisivanja recepata na tržištu postojao nedostatak preporučene doze leka, te je lekar ispisao adekvatnu količinu leka koja je tog trenutka bila dostupna. Fond je pak utvrdio da su propisane količine leka Ozempic (Semaglutid) u odnosu na propisano doziranje veće od količine propisanih u pravilniku koji uređuje tu oblast.

Početkom decembra 2023. godine Dom zdravlja je uplatila RFZO-u 161.470 dinara.

Drugo rešenje Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje kojim je Dom zdravlja Bečej obavezan da vrati fondu 326.558,10 dinara, datira iz decembra 2020. godine.

U postupku kontrole izvršavanja ugovora o pružanju i finansiranju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2020. godinu, u delu koji se odnosi na ostvarivanje prava osiguranih lica na insulinske analoge na teret zdravstvenog osiguranja, u Domu zdravlja su od 1. jula do 31. decembra 2019. i od 1. januara do 30. aprila 2020. utvrđene nepravilnosti, odnosno nezakonitosti.

Zbog toga je Domu zdravlja naloženo da izvrši povraćaj sredstava Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje u ukupnom iznosu od 326.558,10 dinara.

S obzirom na to da bečejska zdravstvena ustanova nije izvršila povraćaj novca fondu 2020. kada je ustanovljen nepravilan i nezakonit rad, povraćaj sredstava je morala da uradi u novembru 2022. godine u iznosu od 326.558,10 dinara.

U rešenjima RFZO se navodi da se povraćaj sredstva obavlja iz sredstava koja nisu sredstva obaveznog zdravstvenog osiguranja.

K.D.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *