Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Sprečavanje požara na deponiji: Eksperiment sa suvim ledom

Eksperiment sa suvim ledom

Komunalno preduzeće „Potisje“ u cilju sprečavanja požara na gradskoj deponiji krajem juna, kao i 2021. godine, organizovalo termovizijsko snimanje tela deponije, a preduzeće je u saradnji sa firmom „Linde gas“ započelo i eksperimentalni proces hlađenja unutrašnjih slojeva smetlišta i sprečavanja požara ubacivanjem suvog leda u 27 biotrnova na oko četiri hektara deponije.

Menadžer tehničkih aplikacija u „Linde gasu“ Tamaš Sabo objasnio je da je ideja da se iskoriste fizičke osobine ugljen dioksida u okviru eksperimentalnog hlađenja deponije.

„Biotrnovi nam omogućavaju da lako možemo da dođemo do dubljih slojeva otpada i u toj dubini možemo lako da eliminišemo i kiseonik i gasove koji se stvaraju raspadanjem organskih materija u dubljim slojevima i često uzrokuju požar. Na taj način moći ćemo da uradimo dobru prevenciju od mogućih požara. Ugljen dioksid koji ubacujemo u telo deponije u dublje slojeve je jako hladan, on je na minus 76 stepeni. Osim toga, ugljen dioksid kada prelazi u gasno stanje, promeni i svoju zapreminu i to dodaje još jedan proces, a to je inertizacija i izbacivanje zapaljivih gasova“.

Za sprečavanje požara na deponijama od izuzetnog značaja je i pravilno odlaganje otpada.

Nadležni u „Potisju“ rekli su da se na deponiji između slojeva smeća nasipa zemlja zbog manje koncentracije i obima zapaljivih materija.

Inače, za preventivne aktivnosti preduzeće potroši oko 300.000 dinara na godišnjem nivou.

Ipak, uprkos preventivnim merama, krajem avgusta je, nakon sedam godina bez požara, oko nedelju dana je tinjao podzemni požar u dubini deponije „Botra“.

Požar je, osim vodom, gašen i suvim ledom u saradnji sa „Linde gasom“. Podzemni požar, čiji je uzrok bio samozapaljenje tela deponije, zahvatio nekoliko kvadratnih metara u centralnom delu deponije na procenjenoj dubini od 4 do 6 metara, što je otežalo gašenje, a gorelo je smeće staro više od 10 godina.

R.M.

Projekat „Odgovorno rukovanje otpadom je mogućnost – ne problem“ (I deo) je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *