Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Farsangi hangulat: Maskarádé a kultúrkörben

Farsangi hangulat: Maskarádé a kultúrkörbentrg_fontane

A farsang Vízkereszttől, január 6-tól, a húsvétot mege-lőző negyven napos nagyböjt kezdetéig, azaz hamvazószerdáig tart.
A farsang a tavaszvárás pogánykori, igen változatos képet mutató ünnepeiből nőtt ki, gyakorlatilag a zajos mulatozás, a tréfacsinálás, a bolondozás, az eszem-iszom és az advent lezárulásával, a párkeresés, udvarlás időszaka.

Felénk a farsangi szokások a középkorban honosodtak meg, s számos nép hatása érvényesült bennük.
A hiedelmek, szokások és jelmezes felvonulások rendszerint a farsang végére csoportosulnak, vagyis a „farsangfarkára”, mely magába foglalja a farsangvasárnapot, hétfőt és a húshagyó keddet is.

Maskarádé címmel március 3-án farsangi gyermekbulit tartottak a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben.
Cseszák Balázs és Cseszák Korcsik Anikó vezetésével, illetve a Fokos zenekar kíséretében gyermekjátékok, tánc, valamint farsangi lakodalmas játék volt műsoron.

A gyerekeket farsangi fánk és tea is várta a mulatságon, majd a buli végén Alsóváros utcáin űzték a telet zajkeltő eszközökkel és a kiszebábbal, amit a kultúrkör udvarában égettek el.
Mintegy kétszáz kreatív jelmezbe öltözött gyerek vett részt a rendezvényen, amelyet a budapesti Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatott.

B.M

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *