Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Institut za javno zdravlje Vojvodine: Porast broja pozitivnih na Covid-19 u Vojvodini

Institut za javno zdravlje Vojvodine: Porast broja pozitivnih na Covid-19 u Vojvodinitrg_fontane

Na teritoriji Vojvodine, kao i u Novom Sadu beleži se porast broja obolelih od Covid-19. Iako je uočljivo pogoršanje epidemiološke situacije ona je i dalje pod kontrolom. U toku je tiho prokužavanje populacije, piše u jučerašnjem saopštenju na sajtu Insitituta za jvano zdravlje Vojvodine.

Navodi se da se dnevno registruje 20 do 25 novozaraženih u Novom Sadu, što je povećanje u odnosu na period od mesec dana unazad, kada su dnevno registrovani jednocifreni brojevi obolelih u Vojvodini.

„Preko 90% obolelih je bez simptoma ili sa blagom kliničkom slikom, a oboleli sa težom kliničkom slikom su hospitalizovani u Kliničkom centru Vojvodine. Učešće težih slučajeva u strukturi obolelih je prepolovljeno u periodu maj-juni u odnosu na period mart-april. Ova situacija posledica je kretanja Covid-19na široj teritoriji Srbije i evropskog prostora u celini. Od početka epidemije u Srbiji u martu do 30.06.2020. godine, u Novom Sadu je registrovano 369 slučajeva koji su potvrđeni RT PCR metodom, dok je u istom periodu u AP Vojvodini registrovano ukupno 1.382 slučaja“, piše na sajtu Instituta i dodaje se da je u tom institutu od početka epidemije do sada urađeno više od 22.000 PCR analiza na prisustvo SARS CoV2 virusa.

Institut za javno zdravlje Vojvodine poziva građane Vojvodine da se i dalje ponašaju odgovorno i preporučuje da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su poštovanje fizičke distance na otvorenom prostoru od najmanje 1 metra, izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi, nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.) i redovno pranje ruku, odnosno upotreba dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola.

Preporučuje se osobama koje su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajevima da ostanu u samoizolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta.

B.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *