Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Institut za javno zdravlje Vojvodine: Raste broj obolelih od koronavirusa u Vojvodini i u Novom Sadu

Institut za javno zdravlje Vojvodine: Raste broj obolelih od koronavirusa u Vojvodini i u Novom Sadutrg_fontane

Po podacima sa zvaničnog sajta Instituta za javno zdravlje Vojvodine, od početka epidemije u Srbiji u martu, pa do 5.7.2020. godine, u Novom Sadu je registrovano 600 slučajeva koji su potvrđeni RT PCR metodom, dok je u istom periodu u AP Vojvodini registrovano ukupno 1.783 slučaja.

„Na teritoriji AP Vojvodine, kao i u Novom Sadu, tokom prethodne nedelje, od 30.6 do 5.7.2020. godine, zabeležen je značajan porast broja obolelih od COVID 19 infekcije. U AP Vojvodini su registrovana nova 433 slučaja od čega je više od polovine u Novom Sadu. Samo u poslednjih 24 sata u Vojvodini su registrovana 92 nova slučaja. Pored Novog Sada i Južnobačkog okruga, veći broj obolelih registruje si u Sremskom, Severnobačkom, potom Srednjebanatskom i Južnobantaskom okrugu. Bolest se registruje sa manjim brojevim i u Severnobanatskom i Zapadnobačkom okrugu. Dominantan uzrast obolelih u ovom trenutku je 20 do 40 godina“, piše u današnjem (6. jul) saopštenju Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Navodi se i da „epidemiološka ispitivanja ukazuju da su obolevanju kod najvećeg broja slučajeva doprinela okupljanja poput organizovanih proslava, svadbi, zabava i slično. Ovim skupovima je prisustvovao veći broj ljudi, i ostvarivan je veliki broj bliskih kontakta u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom bez korišćenja zaštitne maske. Time su stvoreni svi uslovi za masovnije prenošenje bolesti“.

B.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *