Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Izveštaj o rasveti nije predstavljen SO: Veća ušteda od garantovane

Veća ušteda od garantovane835rasveta

Javna rasveta na teritoriji opštine Bečej rekonstruisana je do kraja marta 2020. godine u sklopu javno-privatnog partnerstva.

Za održavanje dela javne rasvete koji nije bio u sklopu javno-privatnog partnerstva – oko 600 svetiljki na teritoriji opštine – zaduženo je Javno preduzeće Komunalac, koje je 6. oktobra u postupku javne nabavke zaključilo ugovor sa firmom „Elektro liv“ iz Bečeja (jedini ponuđač), ukupna vrednost ugovora je 2,9 miliona dinara bez PDV-a za dvanaestomesečno održavanje javne rasvete.

Ugovor o javno-privatnom partnerstvu o rekonstrukciji i modernizaciji sistema javnog osvetljenja primenom mere uštede energije sa LED tehnologijom na teritoriji opštine Bečej lokalna samouprava zaključila je početkom oktobra 2019. godine sa predstavnicima privatnog partnera „Keep light“ d.o.o. iz Beograda i „Esco Elios“ d.o.o. iz Novog Sada, a te dve firme su osnovale treću, zajedničku, „LED BČJ“. d.o.o. Beograd-Čukarica, koja služi „isključivo i samo za potrebe realizacije projekta javno-privatnog partnerstva“.

O prvim rezultatima rekonstrukcije javne rasvete u sklopu javno-privatnog partnerstva javnost ne zna ništa uprkos tome što se u ugovoru o javno-privatnom partnerstvu navodi da „LED BČJ“ treba da do kraja maja meseca podnese godišnji izveštaj Skupštini opštine o urađenom.

Taj izveštaj do početka novembra 2021. godine nije bio na dnevnom redu bečejskog parlamenta.

O tome da li je izveštaj podnet opštini i kakvi su rezultati rekonstruisane javne rasvete, u odgovoru na zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja iz opštine Bečej je saopšteno da je godišnji izveštaj podnet 1. aprila 2021. godine za prvu godinu garantnog perioda.

Izveštaj podnet, postavljeno je 4.446 svetiljki

Navodi se i da u okviru ugovora o javno-privatnom partnerstvu za obavljanje usluga rekonstrukcije i modernizacije sistema javnog osvetljenja primenom mera uštede energije LED tehnologijom na teritoriji opštine Bečej do 27. septembra 2021. godine postavljeno je 4.446 svetiljki.

Nakon prvobitno izvedenih radova postavljeno je 4.357 svetiljki, a preostalih 89 je postavljeno „naknadno, prema potrebi“.

Podsetimo da je projektom javno-privatnog partnerstva bila predviđena zamena 4.591 stare, neefikasne svetiljke novim LED svetiljkama i metal halogenim sijalicama, ali je novinarima rečeno da će biti promenjeno 5.009 svetiljki na teritoriji opštine.

U izveštaju privatnog partnera piše da je broj postavljenih svetiljki 4.357 (do trenutka pisanja izveštaja) i da troškovi električne energije za 1. godinu garantnog perioda, sa referentnom cenom električne energije bez dodatnih potrošača iznose 41.224,80 evra (potrošnja je bez dodatnih potrošača bila 525.893 kWh).

Na osnovu ugovora, troškovi za operativno i preventivno održavanje sistema javnog osvetljenja u naseljima opštine Bečej iznose 0 evra godišnje, pa su ukupni operativni troškovi u prvoj godini 41.224,80 evra.

Ostvarenu uštedu u operativnim troškovima čini razlika referentnih operativnih troškova (239.849,17 evra) i stvarnih operativnih troškova (41.224,80 evra), a to je 198.624,37 evra, navodi se u izveštaju.

U prvoj godini garantovanog perioda, od marta 2020. godine do februara 2021. godine, ostvarena je osnovna ušteda od 1,76% veća od garantovane uštede, u evrima je to 3.441 evro. Tako je, izvršenjem svoje ugovorne obaveze, privatni partner stekao pravo na godišnju osnovnu naknadu koja po ugovoru za 13 godina garantnog perioda iznosi 92,5% garantovane finansijske uštede u operativnim troškovima, to jest 180.544,24 evra, navodi se u izveštaju.

Kaže se i da pre rekonstrukcije javne rasvete (u vreme objavljivanja javnog poziva za privatnog partnera) referentni godišnji troškovi električne energije za javnu rasvetu u opštini Bečej iznosili su 189.068 evra, a referentni troškovi održavanja 50.781 evro.

Nakon implementacije projekta javnog osvetljenja troškovi za električnu energiju su se drastično smanjili i za 1. godinu garantnog perioda iznose 46.504 evra.

Zamenom svetiljki na sistemu javnog osvetljenja za nove LED svetiljke opština Bečej je u prvoj godini garantnog perioda smanjila emisiju CO2 za 1.166,41 t (više od 77%).

Privatnom partneru plaćeno 36,4 miliona dinara

Na pitanje redakcije Bečejskog mozaika o tome koliko novca je opština platila privatnom partneru, 19. oktobra 2021. godine je odgovoreno: „Ukupna sredstva koja su prenesena privatnom partneru su 36.378.956,04 dinara, odnosno na mesečnom nivou oko 2.122.800 dinara“ – 2020. godine firmi LED BČJ plaćeno je 17.274.581 dinar, a 2021. godine za period od 1. januara do 19. oktobra 19.104.374 dinara.

Rok za popravke kvarova se „najčešće ispoštuje, osim u slučaju većeg kvara“

Ipak, nisu svi građani zadovoljni funkcionisanjem ulične rasvete, najviše se žale na nedovoljno brzo otklanjanje kvarova.

Iz lokalne samouprave tvrde da „privatni partner ima rok od 48 časova od momenta prijave da izvrši popravku prijavljenog kvara i taj se rok najčešće ispoštuje, osim u slučaju većeg kvara. Vreme reagovanja je sada zadovoljavajuće, ali se i broj prijava znatno smanjio, iz čega bi se moglo zaključiti da je funkcionisanje sistema zadovoljavajuće“.

Inače, građani opštine Bečej sve kvarove na rasveti treba da prijave Javnom preduzeću Komunalac.

Firma za rasvetu poslovala s gubitkom

Firma koja je osnovana za „potrebe realizacije projekta javno-privatnog partnerstva, Društvo za posebne namene „LED BČJ“ d.o.o. u poslovnoj 2020. godini ostvario je gubitak.

Utvrđeno je da gubitak društva za 2020. godinu prema poslovnim rezultatima iznosi 1.736.412 dinara, navodi se u odluci o usvajanju finansijskog izveštaja za 2020. godinu.

R.M. (Foto: pixabay.com)
Projekat „Odluke u ime građana 2021“ sufinansiran je iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *