Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Megjelent a Fokos zenekar új CD-je: Jobb idők

Jobb idők(Fotó: Fokos Civil Szervezet)

A Fokos zenekar 2010-ben alakult meg, s nemrégiben jelent meg sorrendben hatodik hanghordozója, amely a Jobb idők címet viseli.

Az igazi áttörést a zenekar a 2012-es Fölszállott a páva című népzenei tehetségkutató műsornak köszönheti, ahol a középdöntőig jutott.

A betyáros tamburásokként is elhíresült zenészek azóta is koncerteznek, lemezbemutatókat tartanak, nyári népzenei táborokat járnak, anyagot gyűjtenek, táncházakban muzsikálnak, tánccsoportokat kísérnek Vajdaságban és Magyarországon, de számos alkalommal eljutottak már a Kárpát-medencén kívülre is, turnéztak több európai városban és az Amerikai Egyesült Államokban.

Az első lemezük a Kiskoromtól nagykoromig, a második a Jókedvemben című lemez. Ezt követte a Törökkanizsa község népzenei hagyatéka és Óbecse község népzenei hagyatéka című CD-jük, melyeken az adott térség népzenéjét dolgozták fel.

Az ötödik lemezük a Zengető címet kapta, amely megzenésített verseket tartalmaz.

„A tizennégy év közös muzsikálás megtette a hatását, és ez most már látszik a kiadott lemezeken is. Amikor kiadtuk az elsőt, az volt a legnagyobb mérföldkő, akkor szereztük meg azt a tapasztalatot, amit azóta is kamatoztat a csapat. A legújabb lemezünk, amely a Jobb idők címet kapta, tulajdonképpen a Kiskoromtól nagykoromig és a Jókedvemben sorozatba illik bele, ami annyit jelent, hogy ezeken a lemezeken mindent muzsikálunk”, mondta Szerda Balázs, a zenekar vezetője, aki azt is hozzátette, hogy a csapat egyik legfontosabb ismertetőjegye, hogy a saját közösségük zenéjét nem hagyják elveszni.

„Célunk a magyar népzene, ezen belül a dél-alföldi magyar tamburamuzsika megismertetése minél szélesebb körben. Most is természetesen figyeltünk arra, hogy méltó helyet foglaljon el a dél-alföldi népzene. Az eddig megjelent lemezeinken ez azt jelentette, hogy a tízből öt tamburás szám kapott helyet, most pedig négy tamburás és egy dudás. Az öt dél-alföldi népzene mellett az új lemezünkön megtalálható még magyarpalatkai zene is, amivel gyakorlatilag a kezdetek óta foglalkozunk, de most éreztük magunkat elég érettnek ahhoz, hogy ezt lemezre is vegyük. Vannak rajta egészen különleges számok is, amelyek az eddigi lemezeinken nem szerepeltek, például moldvai zene kobozzal, furulyával vagy gyimesi zene, ami egy furulyás és gardonos történet. Nagyon változatos lett a CD, mondhatom azt, hogy nem a legpörgősebb lemezünk, hiszen például van rajta egy olyan szám is, ami két balladából, tehát két juhásznótából áll. Ez egy érettebb, nyugodtabb történet lett, a címe is ezt tükrözi”, mondta Szerda, aki azt is elárulta, hogy a Jobb idők címet azért választották, mert gyakorlatilag bármit bele lehet érteni.

„Azt is érthetjük alatta, hogy azok voltak a jobb idők, amikor ez a zene még eredeti formájában élt, azt is érthetjük alatta, hogy jobb idők következnek majd, de a mostani időket is érthetjük jobb idők alatt. Nagyon sok ötletünk van, úgyhogy további lemezek is várhatóak a jövőben”.

A Fokos zenekar jelenlegi tagjai a cimbalmos Czutor Róbert, Jovánovity Péter (nagybőgő, ütőgardon, dob), Keszég Ákos (hegedű, hegedűkontra, prímtambura), Ölveczky Tamás (klarinét, tárogató, harmonika), Szabó András (hegedű, basszprímtambura, duda, furulya), Szerda Ákos (ének) és Szerda Balázs (brácsa, tamburakontra, koboz).

A zenekar legújabb lemezén muzsikál még az együttes korábbi tagja, Cseszák Zsombor (hegedű), továbbá közreműködött Boldizsár Csaba (tamburacselló), Kelemen Zsolt (brácsa) és Szabó Annamária (ének).

A lemez kiadója a Fokos Civil Szervezet, támogatója pedig a Nemzeti Kulturális Alap, a Csoóri Sándor Alap, valamint a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság.

B.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *