Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Kako je radila Narodna biblioteka? – Kupovina knjiga, film, biblioigre i dobrotvorni bal

Kako je radila Narodna biblioteka? – Kupovina knjiga, film, biblioigre i dobrotvorni baltrg_fontane

U Narodnoj biblioteci početkom decembra na konferenciji za novinare predstavljeni su projekti i rezultati rada u ovoj godini, među kojima su film o veleposedniku i dobrotvoru Bogdanu Dunđerskom i izložba posvećena obeležavanju sto godina od Prvog svetskog rata.

Za dan Narodne biblioteke 17. decembra s početkom u 18 časova biće održana svečana akademija na kojoj će biti dodeljene nagrade za „najčitaoca“ i „najustanovu“, a u okviru kulturno-umetničkog programa trebala bi da bude održana i promocija filma „Bogdan Dunđerski očima mladih zavičajaca“. Te večeri će u biblioteci biti organizovan i dobrotvorni bal na kom će svirati grupa „Sigma“.
„Pre mesec dana smo pokrenuli akciju prikupljanja novca koji će nam biti potreban delom za realizaciju bala, ali najveći deo će biti namenjen za nabavku knjiga, pre svega naslova na mađarskom jeziku, jer nam to nedostaje, s obzirom na to da su nabavku knjiga na srpskom jeziku omogućili resorno ministarstvo i sekretarijat. Pozivam sugrađane da uplate dobrovoljne priloge, da dođu na bal i da se uključe ovu aktivnost. Verujem da ćemo imati jedno neobično i nesvakidašnje druženje koje je nekad bila tradicija“, rekla je direktorica biblioteke Izabela Šormaz, a za 22. decembar najavila otvaranje izložbe „Mali život za vreme velikog rata“, koju će zajednički realizovati Gradski muzej i biblioteka povodom obeležavanja sto godina od Prvog svetskog rata. Izložba će biti priređena u biblioteci i biće prikazane fotografije i predmeti iz perioda Prvog svetskog rata, a u okviru ovog projekta, koji finansira Ministarstvo kulture sa 120.000 dinara, planirano je da u januaru i februaru budu organizovane i radionice za učenike.
Ministarstvo kulture je sa 75.207 dinara finansiralo i projekat „Bogdan Dunđerski očima mladih zavičajaca“ u okviru kojeg su se mladi Bečejci bavili istraživanjem života Bogdana Dunđerskog, a na osnovu prikupljenog materijala napravili su scenario i snimili film.
Uz finansijsku podršku Ministarstva biblioteka je nabavila opremu za edukaciju za dečji kutak (za 280.896 dinara kupljena je računarska i video oprema u biblioteci u Bečeju i u ograncima za potrebe rada dečjeg odeljenja), organizovane su „biblioigre“ (84.000 dinara), a za 715.000 dinara kupljeno je 1.407 knjiga uglavnom na srpskom jeziku.
„Svi godišnji programi koji su bili povezani sa projektnim aktivnostima ostvareni su u procentima većim od očekivanja. Imali smo manifestacije, predavanja, takmičenja, književne večeri, kolektivne posete dece i kolektivnih učlanjenja u našu ustanovu, i kroz njih smo merili učinke od juna meseca, tako da smo imali uspeh i iznad očekivanja. Na ’biblioigrama’ imali smo 552 takmičara, 264 takmičara na srpskom i 288 takmičara na mađarskom jeziku. Nakon dugog niza godina, otkad je ukinuta čitalačka značka, postigli smo to da su deca bila posebno motivisana za čitanje, jer smo prvi put uveli obaveznu lektiru koja nije školska lektira, nego smo mi sastavljali za svaki uzrast i pokazalo se da učenici i te kako žele da čitaju ako im se ponudi kvalitetan sadržaj. Čak su nam sami predložili na koji način to da organizujemo sledeće godine i već smo pripremili nove projekte ka pokrajini i ka Ministarstvu kulture. I prilikom nabavke knjiga smo imali odličan rezultat, jedino je problem to što su sve knjige na srpskom jeziku, iako biblioteka ima obavezu nabavke knjiga i na mađarskom jeziku, ali smo morali da biramo naslove sa ponuđene liste gde su bili samo domaći izdavači“, rekla je direktorica biblioteke.
Biblioteka je 2014. godine konkurisala i kod Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje, koje je odobrilo 102.000 dinara za kupovinu knjiga, te je od tih sredstava nabavljen veći broj naslova na mađarskom jeziku i knjige su ravnomerno raspoređene po svim ograncima. Isti sekretarijat je odobrio i 100.000 dinara za izdavanje časopisa „Tisa“, a promocija novog broja se očekuje tokom januara.
Kao partner Društva prijatelja dece, biblioteka učestvuje i u projektu edukacije romske i socijalno ugrožene dece. Program je započet pre dve nedelje i odziv dece je, prema rečima Izabele Šormaz, veoma dobar.

Društveno koristan rad u biblioteci

Narodna biblioteka je u novembru potpisala ugovor sa Ministarstvom pravde o sprovođenju programa za alternativno izdržavanje kaznenih mera. Sada u biblioteci u Bačkom Petrovom Selu radi jedna osoba koja je dobila kaznu od 360 sati društveno korisnog rada.

Lj.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *