Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Kako se usvaja opštinski budžet? – Malo bunta i malo demagogije

Kako se usvaja opštinski budžet? – Malo bunta i malo demagogijetrg_fontane

Projekcija opštinskog budžeta za 2010. godinu – primanja budžeta trebala bi da budu 637,8 miliona dinara, izdaci 738,8 miliona i deficit od 101 milion – je takva kakva je, mogao se novac bolje rasporediti, mogli su pojedini troškovi biti i smanjeni, a neki sasvim eliminisani, ali nisu.

Mogli su odbornici vlasti i opozicije da pokušaju da utiču na predviđene troškove – možda – na javnoj raspravi o opštinskoj kasi, ali nisu, jer nisu ni učestvovali na raspravi.
Razumljivo je da su opozicioni odbornici svoje kritike, primedbe i opaske „sačuvali“ za sednicu Skupštine opštine na kojoj je prošlog četvrtka usvojen budžet, jer je veća publika, snima se… Međutim, u tom slučaju rasprava je demagoška. Znaju to odbornici i vešto ili manje vešto su iskoristili priliku da još jednom pokažu šta je to demagogija. Svoje stavove o budžetu „predstavili“ su odbornici Srpske sloge, „Kao jedne kuće“, Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara, ali i predsednik opštine u ime predlagača, Opštinskog veća.

Ograničenje brzine

Odbornik DZVM-a Šandor Pal je predložio da na teritoriji naseljenih mesta opštine i posle stupanja na snagu Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, važe ranije utvrđena ograničenja brzine: da ograničenje brzine bude 60 km/h umesto 50 km/h. Lokalni parlament – za sada – nije prihvatio predlog Pala uz obrazloženje da takva odluka treba da se pripremi.

Opozicioni odbornici konstatovali su da je budžet za sledeću godinu prepisan iz prošle godine, da mnogo para – oko 30 procenata – „odlazi“ na lične dohotke zaposlenih u opštini, postavljali su pitanja o tome kako se troši budžetska rezerva, zašto se ne finansiraju obimnije lokalne atrakcije kao što su Majske igre, jer takve manifestacije mogu da donesu novac opštini, zašto se ne eksploatiše na pravi način Stara Tisa, šta će biti sa zakupom državne zemlje, da li će opština zaista i ostvariti prihod od korisnika državnih oranica u iznosu od 60 miliona dinara… Postavljena su pitanja i o tome šta opština čini da smanji nezaposlenost, bilo je reči i o finansiranju sporta i kulturnih organizacija, a odbornik „Kao jedne kuće“ dao je i nadasve interesantan predlog: neka se koalicioni partneri posvađaju i neka bude prevremenih izbora u opštini, jer će u tom slučaju biti para za sve – naime, u opštinama gde su izbori naveliko se gradi…

Odbornička pitanja

Odbornik DZVM-a Šandor Pal upozorio je skupštinsku službu da ne dobija odgovore na svoja ranije postavljena odbornička pitanja, a postavio je i nova. Pala je interesovalo šta je učinjeno na izgradnji autobuskog stajališta u Bačkom Petrovom Selu, zašto u selu ne postoji ispostava neke od banaka, te da li će građani ovog naselja dobiti bankarski šalter i bankomat. Pal je pitao i koliko je koštala proslava Dana opštine ove godine (koliko je i kome plaćeno).
Odbornik Srpske sloge Dragan Živkov zatražio je izveštaj o radu investicione grupe u Javnom preduzeću Stankom.

Predsednik opštine Peter Knezi pokušao je da odgovori na pitanja i optužbe odbornika i objasnio je da „mustra“ za ovogodišnji budžet nije bio prošlogodišnji (kamo sreće!), već onaj siromašan iz 2007. godine, jer, kako je rekao, opštinski budžet će sledeće godine biti socijalnog karaktera, zbog toga što su smanjeni transferi novca iz republike, ali i prihodi opštine od poreza na dohodak građana, jer lokalne firme ili ne rade ili u njima kasne plate, kao što je recimo slučaj u PIK-u „Bečej“ gde plate kasne četiri meseca.
U vezi sa povećanjem broja zaposlenih predsednik opštine je rekao da briga o privatnim firmama i zapošljavanju radnika nije u nadležnosti lokalne vlasti, ali opština indirektno čini sve kako bi privukla investitore, te je industrijska zona „puna“. Investitori pribavljaju potrebnu dokumentaciju za izgradnju proizvodnih hala, te je u planu da se u skoroj budućnosti zaposli oko 800 ljudi.
Knezi je govorio i o načinu raspodele budžetskih sredstava školama, ali i sportskim klubovima, rekavši da će opština pomoći sportskim klubovima u okviru svojih mogućnosti, ali treba uzeti u obzir i činjenicu da oni besplatno koriste sadržaje u sportskom centru, što je i te kako velika pomoć lokalne samouprave.

Ostavka – pre i posle

Odbornik stranke „Kao jedna kuća“ Zoran Subotički rekao je da ne želi da da ostavku na funkciju odbornika na početku sednice Skupštine opštine – kako bi mogao da učestvuje u raspravi o predlogu opštinskog budžeta – već na kraju sednice, a pošto odbornička većina nije prihvatila zahtev Subotičkog, on je povukao svoju ostavku, rekao šta je nameravao o opštinskoj kasi, pa je potom zaista podneo ostavku. Na njegovo mesto „Kao jedna kuća“ nije predložila novog odbornika.

Naravno, bilo je reči o pozamašnim naknadama za članove u upravnim i nadzornim odborima javnih preduzeća (naknade bi trebalo da budu smanjene od januara sledeće godine), o korišćenju budžetske rezerve, o budućem kreditu od 120 miliona dinara koji opština planira da troši na investicije na teritoriji opštine itd.
Odbornička većina – 21 odbornik – nakon višesatne rasprave usvojila je opštinski budžet za 2010. godinu.
Na sednici Skupštine opštine doneta je odluka i o pristupanju izmenama i dopunama Statuta opštine, o usklađivanju Prostornog plana opštine sa Zakonom o planiranju i izgradnji, o izradi Plana generalne regulacije naselja Bečej, o javnim zelenim površinama i o prestanku važenja odluke o držanju domaćih životinja.
Lokalni poslanici dali su zatim saglasnost na Statut Gradskog muzeja, na odluku o izmeni Statuta Narodne biblioteke, na izveštaj o realizaciji godišnjeg programa rada Dečjeg vrtića „Labud Pejović“ za 2008/2009. godinu, a usvojili su i program rada vrtića za 2009/2010. godinu.
Na kraju sednice izabran je novi član Upravnog odbora Toplane, kao i članovi u školskim odborima škola na teritoriji opštine.                

K.D.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *