Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Szent István-napi rendezvény volt Óbecsén: Kétnapos programkavalkád

Kétnapos programkavalkád

A hagyományos Szent István-napi rendezvényt augusztus 18-án és 19-én szervezte meg Óbecsén a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör.

Az ünnepség augusztus 18-án délután a helyi Schola Cantorum énekkar vendégváró koncertjével kezdődött az alsóvárosi Páduai Szent Antal templomban, majd kenyérszenteléssel egybekötött szentmisét tartottak.

A rendezvény a Köztársaság utcában, a kultúrkör előtt felállított színpadon folytatódott. A polgárokat Juhász Bálint, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke, majd Kiss Igor, a községi képviselő-testület elnöke és a Petőfi Sándor kultúrkör elnökségi tagja köszöntötte.

(Foto: PSMK)

„Ünnepelünk mi is, vajdasági magyarok, immár mintegy 30 településen, tartományunk minden szegletében, ahol közösségünk tagjai élnek. Tesszük ezt úgy, hogy a Kárpát-medencében egyedülálló módon Vajdaságban augusztus 20-a hivatalos ünnep, a magyar közösség nemzeti ünnepe, melynek jelentőségét ismerik, elismerik és tisztelik a velünk élő többségi nemzeti és két tucatnyi kisebbségi közösség tagjai is. Kézzelfogható sikere ez a Vajdasági Magyar Szövetség közösségmegőrző és építő törekvéseinek“, mondta Juhász.

Az új búzából sütött megszentelt kenyeret Kiss Igor vágta fel, s a békében való együttélés fontosságáról beszélt.

Ezután a Petőfi kultúrkör tagjainak és vendégeinek műsora következett, majd István, a király, az egyik legnépszerűbb magyar rockopera részleteit élvezhette a közönség Heiter Ágnes, Tihanyi Lívia, Csiszár István és Száraz Tamás magyarországi előadóművészek előadásában.

(Foto: K.D.F.)

Az éjféli látványos tűzijáték előtt az óbecseiek a Folkbeat duó és Bereczki Zoltán magyarországi színész, énekes koncertjét élvezhették.

A Szent István-napi rendezvény második napján (augusztus 19-én) tartották meg a hagyományos főzőversenyt a kultúrkör épülete előtt, amelyen 38 csapat vett részt.

Délután 16 és 18 óra között gyermekfoglalkozások és játékok, kézművesség, ugrálóvár, lovaglás, arcfestés, élőzenés interaktív bábelőadás és sok-sok palacsinta várta a gyerekeket a Petőfi Sándor Általános Iskola udvarában – a legkisebbek számos egyszerű, de főleg kézügyességet igénylő játékot élvezhettek, s a sikeresen megoldott feladatokat követően szorgalmasan gyűjtögették a kuponokat, amelyeket nyalókára váltottak be.

(Foto: K.D.F.)

A főzőverseny csapatai és vendégei az óbecsei Koncz Antónió koncertjét élvezhették a Petőfi-szobornál, majd éjfélig tartó utcabál következett, amelyen a Kis Subagomb együttes húzta a talpalávalót.

A Szent István-napi rendezvényt az óbecsei önkormányzat, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács, valamint helyi vállalkozók és vállalatok támogatták.

B.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *