Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Lokalni izbori: Ko može da glasa van biračkog mesta?

Ko može da glasa van biračkog mesta?

Građani koji nisu u mogućnosti da glasaju na biračkom mestu zbog teške bolesti, starosti ili invaliditeta na lokalnim izborima 2. juna mogu da glasaju van biračkog mesta.

Zakonom o izboru narodnih poslanika, koji se primenjuje i na lokalne izbore, predviđena je mogućnost da birač koji nije u mogućnosti da glasa na biračkom mestu zbog teške bolesti, starosti ili invaliditeta može da glasa van biračkog mesta (u svojoj kući ili stanu), a na području koje obuhvata njegovo biračko mesto, pod uslovom da o tome obavesti Izbornu komisiju opštine Bečej ili birački odbor na dan glasanja.

Na sajtu opštine Bečej navodi se da „obaveštenje i podaci o licu koje želi da glasa van biračkog mesta dostavljaju se Izbornoj komisiji opštine Bečej najranije 72 časa pre dana glasanja (počev od četvrtka) a najkasnije do 11 časova na dan glasanja, (2. jun), zamenici predsednice Izborne komisije Biljani Gagić na broj telefona 063/8395-629.

Na dan glasanja birač koji želi da glasa van biračkog mesta može o tome da obavesti i birački odbor sa biračkog mesta gde bi trebalo da glasa, počev od 7 časova pa najkasnije do 11 časova na dan održavanja izbora.

Izborna komisija opštine Bečej vodi evidenciju o obaveštenjima koje je primila i dužna je da o primljenim obaveštenjima blagovremeno obavesti biračke odbore.

Birački odbor je u obavezi da proveri da li su svi birači koji su se prijavili za glasanje van biračkog mesta upisani u izvode iz biračkog spiska i da li se nalaze na području koje obuhvata biračko mesto.

B.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *