Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Konferencija za novinare SNS o lokalnim problemima: Za fer izbore u mesnim zajednicama

Konferencija za novinare SNS o lokalnim problemima: Za fer izbore u mesnim zajednicamatrg_fontane

Nepravilnosti u toku prikupljanja kandidatura za članove u savete mesnih zajednica, rad aktuelne lokalne vlasti, kao i preseljenje u nove prostorije stranke, bio je povod sazivanja konferencije za novinare Opštinskog odbora Srpske napredne stranke u utorak.

Novinarima je rečeno da se veliki broj građana obraćao predstavnicima ove stranke ukazujući na nepravilnosti vezane za izbore članova za savete mesnih zajednica, a da je na osnovu prikupljenih pritužbi SNS zaključio da se one odnose na neusklađenost statuta u pojedinim mesnim zajednicama, koji većinom datiraju iz 1993. godine. Saopšteno je i da potencijalni kandidati i građani nisu mogli da dobiju statute mesnih zajednica, već su samo mogli da izvrše uvid u taj dokument, da ne postoje izmene i dopune statuta, kojih je svakako bilo od 1993. godine do danas, da ljudi koji su zaposleni u mesnim zajednicama ni sami ne znaju da pronađu izmene statuta, da građani i potencijalni kandidati za članove saveta mesnih zajednica nisu bili u prilici da dobiju tačne informacije u mesnim zajednicama o redosledu poteza za podnošenje kandidature (prvo su popunjavali jednu vrstu obrazaca, a potom drugu, uz obrazloženje da su prethodni bili zastareli).
Na pitanje novinara da li je Srpska napredna stranka ove zaključke izvela samo na osnovu izjava građana, predsednik bečejskog odbora stranke Vuk Radojević je pokazao neke od statuta mesnih zajednica i rekao da su informacije proveravane i tačne. Prema njegovim rečima, većina navedenih nepravilnosti uočena u prvoj i drugoj mesnoj zajednici, čiji statuti datiraju iz 1993. godine.
„Postojala je primedba da u statutu jedne mesne zajednice stoji da izbore za članove saveta raspisuje Skupština opštine, a prema drugom statutu, u drugoj mesnoj zajednici, za to je nadležan Savet mesne zajednice. Takve nepravilnosti nisu prihvatljive i to mora biti uređeno na nivou opštine. S obzirom na to da je mesna zajednica osnovni nivo demokratskog organizovanja lokalne samouprave, smatramo da je nedopustivo to što osnovna građanska inicijativa ne nailazi na razumevanje kod predstavnika određenih mesnih zajednica. Ono što je neophodno i što je osnovni institut demokratskih i fer izbora jeste uvid u pravila i kriterijume izbora, neprihvatljivo je da građani i kandidati nemaju osnovne informacije neophodne za izlazak na izbore. Sve ovo nas navodi da u narednom periodu, ukoliko budemo u poziciji, a nadamo se da hoćemo, korigujemo nepravilnosti i da pred građane izađemo sa jasnim pravilima“, rekao je Radojević.
Potpredsednik opštinskog odbora stranke Goran Matić je ukazao na jedan od problema u vezi sa funkcionisanjem sistema osnovnog obrazovanja u opštini Bečej. Rekao je da je osnovno obrazovanje dovedeno na rub egzistencije, a to se ogleda u nedostatku kreda, papira i ostalih tehničkih stvari.Matić je govorio o isključenim telefonima u školama zbog neplaćenih računa. Kulminacija svega je, rekao je Matić, to da je 21. novembra u OŠ „Sever Đurkić“, stigao nalog za obustavu električne energije, i dao novinarima na uvid kopiju naloga, koji glasi na iznos od 59.854 dinara. „Ovo predstavlja vrhunac bezobrazluka lokalnih vlastodržaca i postavio bih pitanje lokalnoj vlasti: da li je to evropski put u koji ste se toliko zaklinjali i evropski plašt pod kojim ste 2008. godine dobili izbore u lokalnoj zajednici i pod kojim ste obećavali građanima ekonomski i socijalni boljitak?“, pitao je potpredsednik OO SNS u Bečeju.
Naravno nije izostao ni politički marketing o aktivnostima stranke, a saopšteno je i da je novo sedište stranke u bivšim prostorijama vaterpolo kluba Bečej u OSC-u „Mladost“.

LJ.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *