Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Krizni štab: Đaci od 1. do 4. razreda u učionicama sa 15 đaka, ostali onlajn i u školi

Krizni štab: Đaci od 1. do 4. razreda u učionicama sa 15 đaka, ostali onlajn i u školitrg_fontane

Krizni štab za suzbijanje epidemije koronavirusa doneo je danas odluku da najmlađi đaci od 1. septembra pohađaju nastavu u školi, a za starije uzraste je predviđena kombinovana nastava – u školi i onlajn. U jednoj učionici moći će da bude do 15 đaka koji će sedeti na udaljenosti od 1,5 metara.

Učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola pohađaće nastavu u školi ili u školskom dvorištu, a za starije učenike biće organizovana i onlajn nastava. Školama je dozvoljeno da odluče da li će nastavu realizovati u školi ili na daljinu, a to bi trebalo da zavisi od broja učenika i prostora. Kombinovani model nastave je predviđen i za srednjoškolce.

Časovi u školi će trajati pola sata, neće biti šetanja po hodnicima, između smena obavljaće se dezinfekcija prostorija i inventara, a za nenošenje maski izricaće se ukori, saopšteno je danas novinarima.

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da je preporuka roditeljima da od 1. septembra osnovci od prvog do četvrtog razreda što više pohađaju nastavu u školama radi, kako je rekao, socijalizacije i prilagođavanja na školsku sredinu.

On je kazao da postoji opcija da se sve radi na daljinu kao tokom prvog pika epidemije u Srbiji, ali je ocenio da je model nastave na daljinu bez fizičkog kontakta, najlošiji. 

„Mislim da je to osnovni princip – ja 40 godina ovo radim, pa mislim da sa mnom svi pedagozi dele mišljenje, najlošiji model je nastava na daljinu bez fizičkog kontakta. Najbolji model je naravno onaj koji imamo kad su škole u redovnom radu. Sva prelazna rešenja koja možemo da ostvarimo su bolji nego da ide samo na daljinu“, rekao je ministar.

Što se modela nastave tiče, Šarčević je rekao: „Imali smo puno spremnih scenarija, jedan od modela podrazumeva da se u školama odvija nastava od prvog do četvrtog razreda uz sve mere i deljenje odeljenja u većem broju ustanova na dve grupe. Izmeštaćemo klupe da obezbedimo distancu, trpezarije i sale mogu da se pretvore u radni prostor“, kazao je ministar na konferenciji za novinare Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa.

Da bi se omogućila fizička distanca, odeljenja sa više od 15 učenika biće podeljena, a roditeljima koji strahuju za bezbednost dece izaći će se u susret, deca će imati mogućnost da nastavu prate onlajn, rekao je ministar.

Šarčević je rekao da će stariji osnovci ići u školu od 14 časova, učenici petog, šestog i sedmog razreda će imati po pet časova u septembru, a osmaci po šest časova.

Ukoliko se jedan razred podeli u dve grupe jedna učiteljica ili nastavnik bi trebalo da radi sa obe grupe. Šarčević je u vezi s tim danas rekao da nastavnici neće biti opterećeni.

„I neki prosek će biti 12-13, po meni, po nekim mojim iskustvima i merenjima. E sad, ne znači da će da dva nastavnika da rade, prvo ih nemamo toliko na tržištu, drugo, nemamo ni budžet za to, treće niko to ne radi u Evropi, pa što bi mi bili neki genijalci koji bi to izmislili. Mi ćemo pozvati ljude iz sindikata da sednemo od ponedeljka da ovo sve što smo čekali da se kaže da može ovako, da razradimo u sitna crevca“, najavio je Šarčević.

Upitan da li će biti uvedene kazne ukoliko đaci ne budu nosili maske u školi, Šarčević je rekao da će oni koji se budu „mangupirali“ biti kažnjavani u vidu opomena, ukora pa čak i isključenja.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je preporuka da đaci u školama masku nose neprekidno, navodeći da je to najbezbednije.

Kazao je da bi svaki roditelj trebalo da sarađuje u naporima za suzbijanje virusa tako što će detetu pre polaska u školu izmeriti temperaturu kako ne bi dolazilo na nastavu pod temperaturom ili sa simptomima respiratorne infekcije.

„Kada dođe do škole, dete čim uđe mora da počne da nosi masku a pre ulaska u učionicu da opere ruku. Smatramo da je najpametnije neprekidno nositi masku ali dozvoljava se mogućnost odlaganja maske dok je dete u klupi i sluša predavanje ali odmah je vraća nazad kad krene da odgovara“, kazao je Kon.

Dodao je da tokom leta i dok je to moguće, prozori u učionicama moraju biti stalno otvoreni. „Mislim da smo našli neki balans za sam start“, naveo je Kon.

Na konferenciji za novinare Kriznog štaba najavljeno je da će naredne nedelje biti poznati detalji rada fakulteta u novoj školskoj godini.

Priredio: B.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *