Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Krizni štab: Za ulazak u Srbiju PCR test za strane državljane

Krizni štab: Za ulazak u Srbiju PCR test za strane državljanetrg_fontane

Strani državljani od 20. decembra neće moći da uđu u Srbiju bez negativnog PCR testa, ne starijeg od 48 časova, izjavila je Darija Kisić Tepavčević, članica Kriznog štaba Srbije za borbu protiv bolesti kovid-19 nakon sednice tog državnog tela 14. decembra.

Državljanima Srbije Ustav garantuje ulazak u zemlju i za njih će važiti desetodnevna obavezna kućna izolacija, ako nemaju negativan PCR test, s tim što se karantin može prekinuti negativnim PCR testom, kazala je Kisić Tepavčević.

Ona je objasnila da je Krizni štab doneo odluku prema kojoj će na graničnim prelazima biti pojačana kontrola, uz obavezan PCR test, koji će biti potreban za sve strane državljane, bez obzira na to iz koje zemlje ulaze u Srbiju.

Kisić Tepavčević je saopštila da će ova mera će važiti od 20. decembra najverovatnije do 10. januara, u zavisnosti od epidemiološke situacije.

Aktuelne mere za suzbijanje epidemije koronavirusa ostaju na snazi do 18. decembra, a potom će ponovo zasedati Krizni štab.

Ministarka je apelovala na građane da predstojeće praznike proslave u najužem krugu porodice, ali i da se tada pridržavaju svih preventivnih mera.

Tim merama, uvedenim 4. decembra, između ostalog, propisano je da posle 17 sati radnim danima i vikendom mogu da rade samo prodavnice sa prehrambenom robom, apoteke i benzinske pumpe.

Ugostiteljski objekti, kafei, restorani, barovi, noćni klubovi i splavovi ne rade od petka u 17 časova do ponedeljka u pet sati, kao i tržni centri, prodavnice garderobe, kladionice, kockarnice, dečje igraonice, frizerski i kozmetički saloni.

Teretanama, fitnes centrima, bazenima, spa centrima, balonima za fudbal, košarku, tenis ili bilo koji drugi rekreativni sport dozvoljeno je da rade radnim danima od pet sati ujutru do 17 časova.

Prehrambene prodavnice, trgovinske radnje, maloprodajni objekti, trafike, kiosci, gde se ne ulazi u objekat prilikom kupovine mogu biti otvoreni do 21 sat sedam dana u nedelji.

Objekti i ustanove iz oblasti kulture, bioskopi, pozorišta, muzeji i galerije rade sedam dana u nedelji do 17 časova.

B.M. (Foto: pixabay.com)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *