Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Svetsko prvenstvo u Duisburgu: Marko Novaković obezbedio učešće na Olimpijadi u Parizu

Marko Novaković obezbedio učešće na Olimpijadi u ParizuČetverac za Olimpjske igre reprezentacije Srbije (Foto:KKSS)

Plasmanom na Svetskom prvenstvu u kajaku, koje je održano u Duisburgu od 23. do 27. avgusta, Marko Novaković iz Bečeja kao član reprezentativnog četverca sa Anđelom Džombetom, Stefanom Vrdoljakom i Vladimirom Torubarovim u trci na 500 m je izborio pravo nastupa na Olimpijskim igrama koje će se održati naredne godine u Parizu.

Naš četverac je u A finalu završio na osmoj poziciji sa vremenom 1:20,540. Zlato je pripalo Nemcima (1:19,183), srebro Mađarima (1:19,570) a bronza Ukrajini (1:19,631). Od četvrte do sedme pozicije poređale su se posade sledećim redosledom: Australija, Danska, Litvanija i Španija. Momci su do A finala stigli pobedom u prvoj polufinalnoj grupi sa vremenom 1:20,033 u trci koja je veslana dva i po sata pre finala.

U A finalu, pošto je bio poznat sastav, dovoljna je bila pobeda nad jednom evropskom posadom. To se i desilo. Poljska kao deveta posada u A finalu, neće videti Pariz.

– Zadovoljan sam nastupom u Duisburgu i plasmanom na Olimpijske igre. Mislim da smo mogli i bolje, što smo pokazali i u polufinalu kada smo bili brži. Međutim, konkurencija u finalu je bila izuzetna, čak osam čamaca je završilo trku u vremenima koja se razlikuju u okviru jedne sekunde, tako da su odlučivali detalji. Ništa, važno je da smo ostvarili cilj. Predstoji nam sada da radimo i da se pripremamo za Olimpijske igre, a tamo ćemo videti. Sve je moguće – rekao je za Bečejski mozaik Marko Novaković po povratku iz Duisburga kome će Olimpijske igre u Parizu biti treće učešće na najvećoj svetskoj sportskoj smotri.

Učestvovao je u Riju 2016. godine gde je zauzeo 6. mesto u K2 200 m i 13. mesto u K1 200 m, dok je u Londonu u istoj disciplini bio sedmi.

Luka Stojkov (Foto: KKSS)

Na takmičenju u Duisburgu i ženski četverac, koji čine Anastazija Bajuk, Marija Dostanić, Milica Novaković i Dunja Stanojev, je u trci na 500 m obezbedio plasman na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Pored Marka Novakovića na Svetskom prvenstvu u Duisburgu nastupio je i Bečejac Luka Stojkov koji je u B finalu discipline K1 200 m završio trku kao peti u cilju sa vremenom 35,696, a u generalnom plasmanu bio 14. sprinter na svetu.

Naslov svetskog prvaka otišao je ruke Arturasa Seje iz Litvanije (35,243). Srebro je osvojio Gruzijac Kavelašvili (35,364) a bronzu Španac Garote (35,380).

– Zadovoljan sam nastupom na Svetskom prvenstvu. U polufinalu sam uspeo da izveslam svoju najbržu dvestotku u životu. Nedostajalo mi je malo sreće sa grupom kako bi ušao u A finale. Za mene je nezaboravno iskustvo nastupiti za reprezentaciju na takmičenju ovakvog ranga. Sve ovo će bi biti ozbiljan vetar u leđa za naredne, još uspešnije sezone – rekao je Luka Stojkov nakon svog prvog nastupa za našu najbolju selekciju.

V.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *