Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Megemlékezés a kopjafánál – Főhajtás az áldozatok előtt

Megemlékezés a kopjafánál – Főhajtás az  áldozatok előtttrg_fontane

A községi önkormányzat szervezésében november 1-jén, Mindenszentek napján, a második világháborúban ártatlanul kivégzettekre emlékeztek a belvárosi temetőben felállított kopjafánál.

„Ezekben a napokban Vajdaság szerte halottainkra gondolunk, és közösségként megemlékezünk az 1944/45-ben ártatlanul kivégzett magyarok ezreiről. Felidézzük történelmünk küzdelmes napjait, mártírjaink emlékét. Gondolataik, cselekedeteik büszkeséggel töltenek el bennünket. Magatartásuk a bajban, érzelmileg emel fel bennünket, s ösztönöz is egyben. Tudjuk, hogy a kisebbségek helyzete mindig nehéz volt. Tájunkon az elszabadult indulatok szomorú következményeként hol az egyik, hol a másik oldalon követtek el véres atrocitásokat. Az 1944/45-ös vérengzésnek azonban kiemelkedően sok áldozata volt, s ami a legszomorúbb, az áldozatok szinte kivétel nélkül ártatlanok voltak. A szégyentelen népirtásra vonatkozó adatokat, a teljes igazságot talán soha nem tudjuk meg. Mégsincs bennünk bosszúvágy. A kis népek, így a magyarok történetében is sok az olyan tragikus esemény, amelyből az emlékező utódok erőt merítenek a megmaradásukért folytatott mindennapi küzdelmeikben. Most, amikor a kegyelet virágait elhelyezzük a tömegsírokon, ahol megalázott hozzátartozóink, nemzettársaink földi maradványai nyugodnak, s imát mondunk lelkük üdvéért, egyben megfogadjuk: mindent megteszünk azért, hogy a fél évszázad előttihez hasonló tragédia soha többé ne következhessen be. Meg azért is, hogy utódaink békében, magyarként élhessenek, alkothassanak szülőföldjükön. Hajtsunk fejet az ártatlan áldozatok emléke előtt. Ne feledjük el őket! Nyugodjanak békében!”, mondta Nagy Klára, a Petőfi Sándor kultúrkör alelnöke a megemlékezésen.
A megemlékezésen a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör tagjai, a Szelence énekcsoport, Pásztor Tímea és Rókus Zoltán szavalók adtak alkalmi műsort.
Ft. Fuderer László belvárosi katolikus plébános imáját követően Knézi Péter, az óbecsei képviselő-testület elnöke és Vuk Radojević polgármester az önkormányzat, Ritecz Miklós főkonzul a magyar állam nevében helyezett el koszorút a kopjafánál. Ezt követően a civil szervezetek, a Magyar Nemzeti Tanács és a magyar pártok képviselői koszorúztak és hajtottak fejet az áldozatok emléke előtt.

B.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *