Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Ministar privrede Srbije najavio: Krajem marta kreću privatizacije Azotare, Petrohemije i MSK

Ministar privrede Srbije najavio: Krajem marta kreću privatizacije Azotare, Petrohemije i MSKtrg_fontane

Ministar privrede Srbije Goran Knežević danas je najavio da će do kraja marta biti pokrenut postupak privatizacije tri preduzeća petrohemijskog kompleksa Azotare i Petrohemije iz Pančeva i Metanolsko-sirćetnog kompleksa (MSK) iz Kikinde.

Knežević je na Kopaonik biznis forumu kazao da Petrohemija trenutno na računu ima 50 miliona evra i da sve svoje obaveze izmiruje redovno.
„I Azotara, za koju ima zainteresovanih kupaca, plaća svoje obaveze“, kazao je ministar i dodao MSK ima problema da naplati isporučenu robu i izmiri svoje obaveze i da se razgovara o tome kako da ta kompanija dobija gas po povoljnijim uslovima.

Knežević je istakao da je Vlada Srbije odlučna da dovrši proces privatizacije i da je preostalo oko 100 preduzeća koja treba da dobiju nove vlasnike.
„Najveće teškoće imamo sa 17 preduzeća, među kojima su pored onih iz petrohemijskog kompleksa i Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor, Galenika, PKB, Resavica“, istakao je on, navodeći da ta preduzeća nisu samo ekonomski već i socijalni i demografski problem jer zapošljavaju veliki broj ljudi.

Po rečima Kneževića, poslovanje javnih preduzeća je pod kontrolom i ona su prošle godine imala dobit od osam milijardi dinara, a pre dve godine njihov gubitak bio je 65 milijardi dinara.
„Sva javna preduzeća će uskoro dobiti nove direktore koji neće biti partijski funkcioneri“, rekao je on.

Ministar je kazao da će biti nastavljeno podsticanje preduzetništva, za šta je ove godine u budžetu namenjeno 18 milijardi dinara, kao i privlačenje investicija.
„Za Srbiju je važno što je u pregovorima sa EU otvoreno poglavlje 20 o industrijskoj politici i preduzetništvu i preduzetnici će dobiti pomoć da konkurišu za kreditne linije iz EU u vrednosti 160 miliona evra“, kazao je Knežević.

Beta, 8. marta 2017.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *