Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Na 19. Međunarodnom festivalu komornog teatra u Umagu: Zlatni lav za „Otpor“

Na 19. Međunarodnom festivalu komornog teatra u Umagu: Zlatni lav za „Otpor“trg_fontane

Tijana Marković za ulogu Dženi (Jennie) u predstavi „Otpor“ (koprodukcija Gradskog pozorišta Bečej, Srpskog narodnog pozorišta i udruženja „Arteria“ iz Novog Sada) dobila je Zlatnog lava  na 19. Međunarodnom festivalu komornog teatra održanom od 22. do 30. juna u Umagu u Hrvatskoj.

Stručni žiri festivala, u sastavu Maja Gregl, Nataša Bezić i Rosanna Bubola, u obrazloženju nagrade navodi da se Tijana Marković „svojom glumačkom transformacijom iz prijateljice noći u otmičarku, disidenticu i aktivisticu za ljudska prava nosi s lakoćom i virtuoznim mladenačkim šarmom mizanscensku zadaću koja joj je povjerena u predstavi `Otpor`. Glumica snažne sugestivne energije korespondirajući s ostalim glumcima na sceni drži pažnju gledatelja intenzivno od samog početka do kraja prestave.“
Pored Markovićeve, laureat nagrade je i glumački trojac iz predstave „Sluškinje“ (Gradsko kazalište Pula, Hrvatska), a ovogodišnji Grand prix festivala pripao je Nataši Barbari Gracner za ulogu Kraljice majke  u istoimenoj predstavi (Mestno gledališče Ptuj i Teater Koper, Slovenija).
U vezi sa prestižnom nagradom „Zlatni lav“, Tijana Marković je izjavila da dobiti nagradu na međunarodnom festivalu predstavlja veliku čast i da ima posebno mesto i značaj u karijeri jednog glumca.
„Neko je prepoznao vaš trud i rad! Svi smo mi nesigurni kao bića, pogotovo glumci. Posle svake predstave preispitujem sebe da li sam u tom trenutku dala svoj maksimum. Ova nagrada je potvrda da sam na dobrom putu i motivacija za dalji glumački rad i usavršavanje. Zahvalila bih se kolegama na sceni, a i iza nje, za svu podršku, uigranost i entuzijazam koja nas prati od početka rada. Hvala Umagu, direktoru festivala i organizatorima, hvala Bečeju i Novom Sadu, a posebno onima koji su te večeri dugo, dugo aplaudirali! Aplauz je takođe ogromno priznanje. Naravno, i ocena publike je važna, jer mi zbog nje i postojimo. Ovo je naša zajednička nagrada!“, izjavila je Tijana Marković povodom dobijanja nagrade.
Treba istaći da je predstava „Otpor“, koja je otvorila ovaj prestižni međunarodni festival gde je u konkurenciji bilo 8 predstava iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, dobila veoma visoku ocenu publike (4.67), a pozorišna kritičarka iz Glasa Istre rekla je o predstavi sledeće: „Dinamična i slojevita predstava `Otpor`, uspješnog kanadskog autora mlađe generacije Leeja Macdougalla, nastala je u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Gradskog pozorišta iz Bečeja/Novi Sad bila je uvod u 19. Međunarodni festival komornog teatra. Sa zapletom dobrog američkog psihološkog trilera kazališni je komad ostavio umašku publiku bez daha i pomalo iznenađenu konačnim raspletom predstave. Igor Pavlović (Stanley), Milica Grujičić (Beth), Marko Savić (Owen), Tijana Marković (Jenny) i Dimitrije Aranđelović (Gary) ušli su u srž likova i ostvarili briljantne uloge kojima ih je Sonja Petrović svojom režijom pokrenula da razotkriju lažnu strukturu ljudskog društva. Jedna sasvim drugačija predstava, filmskog žanra u kojoj nije bilo moguće scenski uprizoriti sve filmske kadrove, s odličnom glazbom i songovima, vođena u slengu jedne suvremene mlade generacije, umaška je publika pozdravila aplauzima koji su ih još dva puta vratili nakloniti se na scenu na kojoj je visio transparent s porukom umaškoj publici – Otpor je uzaludan.“

(Izvor: Glas Istre)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *