Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Na granici zaustavljen vozač sa lekovima za bolesnu decu: Carina za slamku spasa

Carina za slamku spasa834vozac_vatin

Na graničnom prelazu Vatin (Srbija-Rumunija) 1. novembra su carinici zaplenili 41 kutiju različitih suplemenata (Pantogam, Elkar, Semaks, Noopept) od vozača koji ih je doneo bolesnoj deci u Srbiji.

Po potvrdi o privremenom zadržavanju robe suplementi se zadržavaju do kraja okončanja postupka, ali se u potvrdi ne navodi kakav će postupak biti pokrenut protiv vozača, koji je jedan od onih šofera koji su roditeljima teško bolesne dece poslednjih godina slamka spasa, jer u Srbiji nedostupne preparate donose iz Rusije.

Navedeni suplementi zvanično se ne mogu kupiti u Srbiji. Nezvanično mogu, po višestruko višim cenama nego što su cene u Rusiji, gde recimo, bočica sirupa Pantogam košta nešto više od 800 dinara.

S obzirom na to da je reč o nootropnim preparatima koji spadaju u grupu suplemenata i bez recepta se mogu nabaviti u apotekama u Rusiji i koje pojedini specijalisti preporučuju za stimulaciju sazrevanja nervnih ćelija uglavnom kod dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, roditelji su osuđeni na to da zatraže pomoć humanih vozača kamiona, koji im vrlo često preparate dopremaju besplatno ili naplate samo deo cene po kojoj su ih kupili, uz uredno priložene račune iz apoteka u Rusiji.

Takav je i vozač od koga su juče privremeno oduzeti suplementi, on od roditelja, u velikom broju slučajeva, nije uzeo novac za preparat koji je sam platio.

Već godinu dana postoji jedna Fejsbuk grupa sa više od 5.000 članova, gde se vozači i roditelji dogovaraju o nabavci lekova, a nedavno je, shvatajući problem roditelja bolesne dece, Bečejac Petar Vidović osnovao Udruženje „Drug sa druma“, koje okuplja vozače kamiona okupljenih oko ideje da pomognu porodicama unesrećenih kolega šofera i, u okviru mogućnosti, i drugim porodicama koji imaju teško obolelu decu, te su im neophodni medikamenti i razna medicinska pomagala.

U vezi sa oduzimanjem suplemenata na graničnom prelazu Vatin, Vidović je 2. novembra u pomenutoj Fejsbuk grupi (nećemo navesti naziv grupe) obratio se roditeljima: „Poštovani roditelji, obraćam vam se kao vozač kamiona, jedan od onih koji ne mogu biti imuni na vaše molbe da se vašoj (i našoj) deci nabave i dostave lekovi neophodni za njihove terapije na putu ka ozdravljenju. Ujedno vam se obraćam i kao čovek koji je uspeo da ujedini nekoliko desetina i stotina ljudi, vozača, u jedno udruženje koje za cilj ima da se bavi humanitarnim radom. Udruženje se zove Drug sa druma.

Svim silama sam se trudio, trudim se i trudiću se da animiram ljude da vama roditeljima sa teško bolesnom decom pruže pomoć i nadu. To nije ni malo lak posao. Onoj nekolicini ljudi koji imaju srca i empatije da čuju i vašu muku i prihvate se ovog časnog zadatka, da pronađu, kupe i prevezu potrebne lekove, u minimalnim količinama u srazmeri na potražnju, na sve moguće načine je otežana misija“, navodi Vidović i opisuje slučaj kolege kome su privremeno oduzeti suplementi za decu, navodeći da je 1. novembra uveče „na graničnom prelazu Vatin presretnut kolega sa lekovima u vrednosti oko 330 evra, lekovi su mu oduzeti i njemu preti krivična prijava. On nije poneo to da zaradi na vašoj muci kako mu je policajac rekao, poneo je za nekoliko porodica da im učini. Ponudio je policiji i dokaze i prepiske, nisu bili zainteresovani ni da pogledaju ni da progledaju. Njemu sada preti, ne znamo ni sami šta. Najmanji je problem novac, udružićemo se i skupiti ga da platimo kaznu jer imamo srca, na pravdi Boga. Ali šta ako ga gone krivično? U opasnosti je da ostane bez pasoša, bez primanja, da ide na izdržavanje zatvorske kazne? Šta onda?“, pita se Vidović i traži da roditelji i vozači zajedno učine nešto kako bi situacija s nedostupnim preparatima bolesnoj deci bila rešena na državnom nivou.

Kako smo saznali neposredno pre objavljivanja ovog teksta, prema informacijama iz Fejsbuk grupe u kojoj su okupljeni roditelji i vozači, carina je voljna da vrati paket suplemenata.

Prethodno su roditelji dece počeli da se organizuju, vozaču je obezbeđen advokat, roditelji su u postupku overavanja izjava kod notara o tome da su njihovom detetu sa određenim dijagnozama potrebni neki od navedenih suplemenata, a s obzirom na to da na teritoriji Srbije u apotekama nema tih preparata, kontaktirali su vozača kako bi im kupio te suplemente koje im je preporučio lekar, te da vozač nije uzimao naknadu za tu uslugu.

Ukoliko se i reši slučaj ovog vozača, postoji velika verovatnoća da će u budućnosti ostali biti obazriviji i neće često pristajati na to da obezbede suplemente bolesnoj deci u Srbiji, čiji roditelji nisu u mogućnosti da ih u srbijanskim apotekama nabave, pa se snalaze na razne načine, ponekad čekajući na potrebne preparate i više meseci. A ponekad ih ne dočekaju.

K.D.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *